INTERNAȚIONAL

Afganistan: Germania, Franța și Turcia încep evacuarea cetățenilor lor din Kabul

Published

on

© European Union, 2012

Germania, Franța și Turcia încep misiunile de evacuarea cetățenilor săi, dar și a angajaților locali afgani, după ce talibanii au preluat conducerea Afganistanului, relatează presa străină și Agerpres

Avionul autorităților germane a decolat luni de la baza aeriană Wunstorf, din landul Saxonia Inferioară, cu destinaţia Kabul.

Pe de altă parte, ministrul francez al apărării Florence Parly a anunţat că prima rotaţie aeriană a evacuării de la Kabul organizate de armata franceză între baza sa din Emiratele Arabe Unite şi capitala afgană este prevăzută până ”la finalul acestei zile de luni”.

Potrivit Reuters, compania Turkish Airlines a informat luni dimineaţă că va efectua zboruri de evacuare de la Kabul începând de luni, 16 august, şi că şi-a anulat zborurile de linie către şi dinspre Afganistan.

Conducerea talibanilor a declarat duminică că nu intenționează să preia capitala prin forță și, de asemenea, le-a cerut cetățenilor din Kabul să nu intre în panică și să părăsească orașul. Viețile și proprietățile nu vor fi afectate, iar grupul insurgent nu intenționează să se răzbune, au declarat liderii talibani pentru agențiile de presă.

După căderea Jalalabadului, ultimul oraș important din Afganistan pe lângă Kabul care nu era deținut de talibani, grupul insurgent a avansat spre capitală și în jurul prânzului, palatul prezidențial a confirmat focuri de armă în Kabul, însă a declarat că situația de securitate este sub control.

La scurt timp după ce au intrat în Kabul, talibanii au declarat că nu vor folosi forța, întrucât cer o predare pașnică a capitalei. Purtătorul de cuvânt al talibanilor, Suhail Shaheen, a declarat pentru canalul de știri prin satelit Al-Jazeera English că insurgenții „așteaptă un transfer pașnic al orașului Kabul”.

Citiți și: Afganistan: SUA, România și alte 60 de țări solicită într-o declarație comună ca afganii și cetățenii străini să poată părăsi țara

Click to comment

Trending

Exit mobile version