NATO

Ambasadorul SUA, la decorarea lui Nicolae Ciucă cu Legiunea de Merit: Vă alăturați unui grup de eroi precum preşedintele Dwight Eisenhower şi Regele Mihai I al României

Published

on

© US Embassy Bucharest/ Facebook

Ambasadorul SUA la Bucureşti, Adrian Zuckerman, afirmă că prim-ministrului interimar Nicolae-Ionel Ciucă reprezintă întruchiparea perfectă a prieteniei şi parteneriatului româno-american.

Precizările au fost făcute în cadrul ceremoniei pentru decernarea Legiunii de Merit (în grad de ofiţer) prim-ministrului interimar Nicolae Ciucă, pentru recunoaşterea meritelor din timpul desfăşurării activităţii de şef al Statului Major al Apărării, din perioada ianuarie 2015 – decembrie 2019.

“Nu este nicio îndoială: România este un aliat adevărat al SUA. Ministrul Ciucă este întruchiparea perfectă a prieteniei şi parteneriatului nostru. Nu este de mirare faptul că SUA acordă această distincţie unui soldat profesionist şi unui om de stat, cu atâtea realizări. În numele preşedintelui Trump şi al poporului american, vă transmit sincere felicitări pentru realizările, pentru viziunea şi prietenia dumneavoastră”, a afirmat diplomatul american, citat de Agerpres.

Ambasadorul SUA a declarat că Nicolae Ciucă, pe care l-a numit “prieten”, a contribuit la consolidarea parteneriatului dintre SUA şi România.

“Devotamentul şi altruismul ministrului Ciucă reprezintă un model pentru toţi cei care îşi servesc ţara. Legiunea de Merit este cea mai înaltă distincţie pe care forţele armate din Statele Unite o pot acorda unei persoane care nu este cetăţean american. Este oferită doar pentru un comportament merituos şi pentru realizări extraordinare. Domnule ministru Ciucă, vă alăturaţi unui grup mic şi foarte distins de persoane care au primit această medalie. Din acest grup fac parte eroi precum preşedintele Dwight Eisenhower, generalul George S. Patton şi Regele Mihai I al României. Meritaţi din plin să faceţi parte din acest grup”, a afirmat Adrian Zuckerman.

Potrivit acestuia, cel mai bun aliat pe care SUA îl pot avea este o ţară democratică, puternică din punct de vedere militar şi economic. Zuckerman a subliniat că întărirea relaţiilor economice şi de apărare dintre România şi SUA reprezintă priorităţi cruciale.

Prim-ministrul interimar Nicolae Ciucă a declarat marți, cu prilejul decorării sale cu Legiunea de Merit (în grad de ofițer) a Statelor Unite, că parteneriatul strategic dintre România şi SUA este unul dintre pilonii pe care se bazează apărarea ţării noastre şi a contribuit semnificativ la dezvoltarea Armatei României.

De asemenea, și președintele Klaus Iohannis, prezent la ceremonie l-a felicitat pe Nicolae Ciucă şi a arătat că decoraţia primită reprezintă recunoaşterea rolului deosebit de important pe care l-a avut în dezvoltarea relaţiilor militare bilaterale dintre România şi Statele Unite ale Americii.

Decorația Legiunea de Merit este o decorație militară a SUA, cea mai înaltă distincție de acest tip pe care un militar străin o poate primi.

Decorația se acordă personalului militar a Statelor Unite ale Americii persoanelor cu o conduită meritorie în serviciul militar, cu realizări deosebite în cadrul acțiunilor, dovedind curaj deosebit (se acordă de regulă ca ultima decorație înainte de pensionare de obicei generalilor și coloneilor, fiind rare cazurile când decorația se acordă militarilor cu rang inferior), sau personalităților politice ale unor țări străine, în acest caz gradul primit depinde foarte mult de funcția decoratului. Legiunea de Merit, în grad “de comandant șef”, a fost acordată în 1945 Regelui Mihai I al României pentru “exercitarea unui serviciu remarcabil pentru cauza Națiunilor Aliate în lupta lor împotriva Germaniei hitleriste”.

Nicolae Ionel Ciucă, născut la , la Plenița, în județul Dolj, este un general român de armată. De la 1 ianuarie 2015 până pe 29 octombrie 2019 a fost Șeful Statului Major General, fiindu-i prelungit mandatul cu un an în urma unei decizii a președintelui Klaus Iohannis.

În data de 28 octombrie 2019, președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de trecere în rezervă a lui Ciucă. În data de 4 noiembrie 2019 a preluat mandatul de ministru în cadrul Ministerului Apărării. În luna octombrie, Nicolae Ciucă s-a înscris PNL și a fost cap de listă al liberalilor la Senat în județul Dolj la alegerile parlamentare din 6 decembrie și va deveni senator în viitorul Parlament.

Ciucă este un militar de carieră care s-a făcut remarcat prin prezența la numeroase misiuni militare în afara țării, precum Irak, Afganistan sau Bosnia. Nicolae Ciucă a fost comandantul Batalionului 26 Infanterie (cunoscut și drept Scorpionii Roșii) pe care l-a condus în Afganistan și apoi în Irak.

Bătălia de la Nassiria (Irak, mai 2004), în care trupele românești au fost conduse de Nicolae Ciucă, este prima bătălie la care soldații români au fost combatanți activi după cel de-al Doilea Război Mondial.

Din 7 decembrie 2020 este prim-ministru interimar al Guvernului după demisia prim-ministrului Ludovic Orban.

Click to comment

Trending

Exit mobile version