Connect with us

ROMÂNIA

Rezultate Bacalaureat 2012. Sondaj IRES: elevii sunt vinovaţi de rezultatele slabe, românii s-au obişnuit cu situaţia

Published

on

Majoritatea respondenţilor (44%) consideră că elevii înșiși sunt vinovați pentru faptul că aproximativ 55% dintre cei examinați nu au luat note de trecere. Sistemul educațional din România (17%), profesorii (13,3%), Ministrul învățământului (7,1%) și părinții (5,8%) sunt de asemenea menționați printre vinovați.

IRES a realizat în data de 9 iulie un sondaj de opinie privind percepţia populaţiei în legătură cu rezultatele de la Bacalaureat. Au fost intervievaţi  1.303 de indivizi de 18 ani și peste. Eşantionul este multi-stratificat, reprezentativ la nivel naţional. Eroarea maximă tolerată este de ± 2,8%. Rezultatele au fost comparate cu cele ale unui sondaj asemănător realizat anul trecut.

În ceea ce privește rezultatele obținute de către elevi la examenul de bacalaureat în 2012, 44,2% dintre respondenți consideră că elevii înșiși sunt vinovați pentru faptul că aproximativ 55% dintre cei examinați nu au luat note de trecere. Sistemul educațional din România (17%), profesorii (13,3%), Ministrul învățământului (7,1%) și părinții (5,8%) sunt de asemenea menționați printre vinovați. Persoanele mai tinere (între 18 și 35 de ani) tind să învinovățească mai degrabă elevii (50,8%), în timp ce persoanele cu studii superioare învinovățesc sistemul educațional românesc (17%) în proporție mai ridicată decât celelalte categorii.

„Cu toate că rezultatele obținute de elevi la examenul de Bacalaureat din acest an sunt mai slabe decât anul trecut, datele demonstrează o evoluție pozitivă a opiniilor respondenților privind aceste aspecte, lucru care poate semnala o resemnare a acestora; așadar, românii s-au obișnuit cu felul în care funcționează sistemul educațional și, cu toate că lucrurile nu se îmbunătățesc, tind să le evalueze într-o lumină mai favorabilă decât anul trecut, când a fost primul șoc privind rata redusă de promovabilitate a absolvenților de liceu“, se arată în comunicatul trimis de IRES.

Cei mai mulți dintre cei intervievaţi consideră că în ultimii doi ani acest examen a fost organizat ceva mai bine sau mult mai bine decât în anii precedenți (47%). Cu cât au un nivel al școlarității mai ridicat, cu atât respondenții consideră în proporție mai mare cum că examenul de bacalaureat a fost organizat ceva mai bine sau mult mai bine decât în anii precedenți. Locuitorii din Transilvania și Banat sunt cei care consideră în cea mai scăzută proporție că examenul a fost organizat mai bine, în timp ce respondenții din Moldova sunt cei care dau aceste răspunsuri în cea mai mare proporție.

Cât privește starea actuală a învățământului românesc, opiniile tind să fie mai favorabile decât anul trecut, când era apreciată drept bună sau foarte bună de 30% dintre respondenți, iar acum aceleași răspunsuri sunt date de 37% dintre aceștia. Femeile tind să fie convinse de faptul că starea învățământului este bună în proporție ușor mai ridicată decât bărbații, la fel persoanele din mediul rural comparativ cu cele din mediul urban; de asemenea, cu cât sunt mai educați, cu atât respondenții evaluează starea învățământului românesc ca fiind proastă sau foarte proastă în proporție mai ridicată. Cei mai sceptici din acest punct de vedere sunt locuitorii din Sudul țării (31%), în timp ce moldovenii sunt cei mai optimiști (43%).

Bărbații, în mai mare măsură decât femeile, declară că au o părere foarte bună despre utilizarea echipamentelor de supraveghere video în timpul examenelor: 53,4% vs. 40,4%. Dacă 45,6% dintre respondenții cu studii elementare și 45,3% dintre cei cu studii medii afirmă că au o părere foarte bună despre această măsură de securitate, procentul absolvenților de studii superioare care împărtășesc aceeași opinie este considerabil mai ridicat – 53,8%. În mod similar, locuitorii din sud declară în mai mare măsură că au o părere foarte bună despre acest aspect (52,8%), decât ardelenii (40%) sau moldovenii (44,4%). Atât în 2011, cât și în 2012, sondajele efectuate după finalizarea examenului de bacalaureat relevă faptul că majoritatea respondenților sunt de părere că utilizarea camerelor video pentru supraveghere au avut un rol în obținerea unor rezultate slabe de către elevi. Procentul celor care au această opinie diferă foarte puțin între cele două momente de cercetare: 2011 – 70%, 2012 – 66%.

Urmărind distribuția răspunsurilor în funcție de vârstă, se observă o diferență foarte mare între tinerii cu vârste între 18-35 de ani și respondenții peste 65 de ani. Primii consideră în măsură mult mai mare decât  cei din urmă (75,4% vs. 54,8%) că noile metode de supraveghere contribuie la rezultate slabe obținute de elevi la examenul de bacalaureat.

Date 2012

Volumul eșantionului: 1.303 indivizi de 18 ani și peste
Tipul eșantionului: multi-stratificat, probabilist, reprezentativ la nivel national.
Reprezentativitate: eroare maximă tolerată de ± 2,8%
Interviurile s-au desfășurat prin metoda CATI
Perioada anchetei: 9 iulie 2012

Date 2011

Volumul eșantionului: 1.295 indivizi de 18 ani și peste
Tipul eșantionului: multi-stratificat, probabilist, reprezentativ la nivel national.
Reprezentativitate: eroare maximă tolerată de ± 2,7%
Interviurile s-au desfășurat prin metoda CATI
Perioada anchetei: 5 iulie 2011

Sursa: Adevarul.ro

Foto: abcdaenfermagem.blogspot.com

REPUBLICA MOLDOVA

Liderul PNL, Nicolae Ciucă, l-a felicitat pe președintele Parlamentului R. Moldova, Igor Grosu, pentru alegerea sa ca lider al Partidului Acțiune și Solidaritate

Published

on

© Nicolae Ciucă/ Facebook

Președintele PNL, premierul Nicolae Ciucă l-a felicitat duminică pe preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, pentru alegerea sa ca lider al Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), potrivit Agerpres

Prim-ministrul României i-a adresat felicitări şi premierului Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, pentru alegerea în funcţia de prim-vicepreşedinte al PAS.

„Felicitări Igor Gros şi Natalia Gavrilița. Suntem pregătiţi să mergem PAS cu PAS alături de voi pe calea europeană a democraţiei, stabilităţii şi prosperităţii”, a scris Nicolae Ciucă, pe Twitter.

La rândul său, premierul Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, transmis că noua conducere a partidului, aleasă pentru următorii patru ani la un congres desfăşurat duminică, are ca obiectiv obţinerea statutului de stat candidat la Uniunea Europeană pentru Republica Moldova.

„Suntem echipa care va face următorul pas şi va obţine statutul de candidat pentru Republica Moldova. Integrarea europeană este modelul de dezvoltare care răspunde, în primul rând, aşteptărilor oamenilor. Oameni care-şi doresc justiţie dreaptă, o economie competitivă şi inovativă, un mediu înconjurător sănătos, o infrastructură modernă, servicii publice calitative. Această cale trebuie să fie ireversibilă. Părinţii noştri au clădit Moldova independentă, iar acum noi trebuie să construim Moldova europeană”, a scris Natalia Gavrilița, pe Facebook.

 

Igor Grosu a fost singurul candidat pentru funcţia de preşedinte al PAS. El a ocupat din decembrie 2020 funcţia de preşedinte interimar al PAS, după ce Maia Sandu, fondatoarea partidului, a fost aleasă președinta Republicii Moldova şi a trebuit să renunţe la conducerea formaţiuni. PAS a câştigat alegerile din 11 iulie 2021 şi deţine majoritatea în Parlamentul de la Chişinău.

Continue Reading

NATO

Bogdan Aurescu a discutat cu Antony Blinken la Berlin despre planurile României de a sprijini economia Ucrainei

Published

on

© Bogdan Aurescu/ Twitter

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut duminică, la Berlin, o scurtă discuție cu secretarul de stat al SUA Antony Blinken despre eforturile și planurile României de a sprijini economia Ucrainei. Șefii diplomațiilor română și americană au dialogat în marja reuniunii informale a miniștrilor de externe din țările NATO, care a avut loc sâmbătă și duminică în capitala Germaniei.

“Am discutat pe scurt cu secretarul Blinken, în marja reuniunii ministeriale informale NATO de la Berlin, despre eforturile și planurile României de a sprijini economia Ucrainei prin facilitarea exportului și transferului de cereale prin porturile Galați și Constanța”, a scris Aurescu, pe Twitter.

Ministrul român de externe a subliniat că în cadrul discuțiilor a fost abordată și “o posibilă acțiune internațională comună în acest sens, contribuind astfel la securitatea alimentară”.

Miniștrii de externe ai NATO s-au reunit sâmbătă și duminică la Berlin pentru a discuta despre posibila cerere de aderare a Finlandei și Suediei, precum și pentru a reafirma sprijinul NATO pentru Ucraina în urma invaziei brutale a Rusiei.

Miniștrii au discutat, de asemenea, despre viitorul Summit NATO de la Madrid, care se așteaptă să ia decizii privind consolidarea posturii Alianței, consolidarea sprijinului pentru partenerii globali și adoptarea următoarei strategii principale oficiale a Alianței, “Conceptul strategic” al acesteia.

Continue Reading

ROMÂNIA

Mesajul premierului Ciucă de Ziua Internațională a Familiei: Sprijinim familiile la început de drum și acordăm o atenție specială familiilor vulnerabile

Published

on

© Guvernul României

Premierul României, Nicolae Ciucă, a transmis respectul său și sprijinul Guvernului pentru familiile din România, în special pentru cele la început de drum și cele vulnerabile, cu prilejul Zilei Internaționale a Familiei și a Zilei Familiei Române, se arată într-un comunicat

În mod concret, premierul a menționat două proiecte dedicate familiilor în pachetul „Sprijin pentru România”, care se referă la decontarea procedurilor de fertilizare in vitro pentru familiile care nu pot avea copii din motive medicale și la credite garantate de stat pentru întemeierea unei familii. În acest sens, a anunțat aprobarea, în curând, a programului Family Start.

De asemenea, șeful Guvernului a vorbit și despre atenția specială acordată familiilor vulnerabile și copiilor aflați în risc de sărăcie și excluziune socială.  În acest sens, a menționat pregătirile pentru implementarea la nivel național a Garanției europene pentru Copii, precum și demersurile pentru finalizarea proiectului de Lege pentru prevenirea separării copilului de familie și  implementarea programelor asumate în PNRR. 

Mesajul integral al premierului Nicolae Ciucă, mai jos: 

„Familia este locul unde găsim mereu iubire, ajutor la nevoie și înțelegere. Părinți și copii ne bucurăm de o neprețuită dragoste, prin oricât de multe greutăți am trece. 

Astăzi este Ziua Internațională a Familiei. Organizația Națiunilor Unite a stabilit, în anul 1993, ca în fiecare an, la 15 mai, să fie această sărbătoare, pentru a sublinia atenția pe care comunitatea internațională o acordă familiei. La propunerea Institutului Român pentru Drepturile Omului și a Patriarhiei Române, tot astăzi sărbătorim Ziua Familiei Române. 

Respect familiile din România și le asigur de tot sprijinul. Guvernul României și-a asumat, încă din prima zi a acestui mandat, sprijinirea oamenilor în nevoie, a familiilor vulnerabile și nu numai. 

Pentru prima dată în istoria României, Guvernul are un minister dedicat familiei. Rolul acestei instituții este să găsească soluțiile cele mai bune pentru copii, tineri și familii la un loc. Împreună cu toate celelalte ministere avem proiecte de mare ajutor mai ales în aceste momente dificile prin care trece țara noastră. 

Am anunțat deja două proiecte dedicate familiilor în pachetul „Sprijin pentru România”. Decontăm procedurile de fertilizare in vitro pentru familiile care nu pot avea copii, din motive medicale, și ne dorim să oprim declinul demografic. Sprijinim familiile la început de drum prin credite garantate de către stat pentru organizarea nunții, a unui botez sau pentru achiziția unei mașini de familie. În scurt timp, programul Family Start va fi aprobat în ședință de Guvern. 

Acordăm o atenție specială familiilor vulnerabile, în situații de risc. Din păcate, avem 1,3 milioane de copii afectați de sărăcie sau excluziune socială în România. Un copil din trei nu are acces la servicii medicale și riscă să fie abandonat în grija statului. Este motivul pentru care finalizăm planul de acțiune prin care instituim la nivel national “Garanția pentru copii”. E datoria noastră să ne asigurăm că toți copii au acces la servicii de bază fundamentale.

În paralel, Guvernul României lucrează la proiectul de Lege pentru prevenirea separării copilului de familie și la implementarea programelor asumate în Planul Național pentru Redresare și Reziliență. Avem la dispoziție peste 50 de milioane de euro pentru crearea cadrului legislativ și construirea unei rețele de 150 de centre de zi pentru copiii vulnerabili. 

Dar azi, solidaritatea noastră, sprijinul acordat în și pentru familii le regăsim și în căldura cu care românii au primit în casele lor familiile care au fugit din calea războiului din Ucraina. Siguranța de care ne bucurăm acasă, în familie, ne ajută să prețuim bucuria de a fi alături de cei dragi și să putem oferi protecție celor siliți să își lase căminul în urmă.

La mulți ani tuturor familiilor!” 

Continue Reading

Facebook

SUA49 seconds ago

UE și SUA, gata să își unească eforturile pentru a aborda potențialele perturbări asupra lanțului de aprovizionare cu semiconductori și pentru a combate dezinformarea rusă

NATO13 mins ago

Aderarea la NATO: Turcia, nemulțumită de atitudinea „neconstructivă” a Suediei față de preocupările sale. O delegație a guvernului suedez va merge la Ankara pentru discuții

NATO60 mins ago

Germania afirmă că Moscova “a pus capăt unilateral” Actului Fondator NATO – Rusia. Alianța susține că “Ucraina poate câștiga războiul” declanșat de Putin

REPUBLICA MOLDOVA1 hour ago

Liderul PNL, Nicolae Ciucă, l-a felicitat pe președintele Parlamentului R. Moldova, Igor Grosu, pentru alegerea sa ca lider al Partidului Acțiune și Solidaritate

CONSILIUL UE1 hour ago

Reuniunea miniștrilor de externe din UE: Bogdan Aurescu va evidenția importanța relației transatlantice și a parteneriatului UE-Canada, mai ales în contextul provocărilor generate de războiul rus împotriva Ucrainei

NATO13 hours ago

Premierul suedez va cere luni sprijinul Parlamentului pentru aderarea la NATO: O candidatură comună cu Finlanda, „cel mai bun” lucru pentru Suedia și securitatea sa

NATO18 hours ago

Stoltenberg: Vom căuta modalități de a oferi garanții de securitate Finlandei și Suediei pe parcursul procesului de aderare la NATO

NATO18 hours ago

Stoltenberg: Am discutat cu ministrul de externe turc și mă aștept să dăm curs rapid cererii de aderare a Finlandei și Suediei. Intenția Turciei nu este de a bloca aderarea la NATO

NATO19 hours ago

Bogdan Aurescu a discutat cu Antony Blinken la Berlin despre planurile României de a sprijini economia Ucrainei

COMISIA EUROPEANA21 hours ago

Finanțarea digitală: Comisia Europeană marchează lansarea Fintech Challenge pentru Ucraina

NATO18 hours ago

Stoltenberg: Vom căuta modalități de a oferi garanții de securitate Finlandei și Suediei pe parcursul procesului de aderare la NATO

NATO18 hours ago

Stoltenberg: Am discutat cu ministrul de externe turc și mă aștept să dăm curs rapid cererii de aderare a Finlandei și Suediei. Intenția Turciei nu este de a bloca aderarea la NATO

INTERNAȚIONAL22 hours ago

Mai mult ajutor militar din partea SUA este în drum spre Ucraina, a anunțat șeful diplomației ucrainene după întâlnirea cu Antony Blinken

NATO22 hours ago

Secretarul general adjunct al NATO: Finlanda și Suedia sunt cei mai apropiați parteneri ai NATO. Vom găsi condițiile pentru un consens dacă decid să solicite aderarea

CONSILIUL EUROPEAN3 days ago

De la Hiroshima, primul oraș din istorie bombardat nuclear, șeful Consiliului European denunță “referirile rușinoase ale Rusiei la utilizarea armelor nucleare”

ROMÂNIA4 days ago

Klaus Iohannis: Inflația și prețurile la energie au o singură cauză, războiul lui Putin împotriva Ucrainei. Vinovat este Putin

MAREA BRITANIE6 days ago

Într-un moment de cotitură pentru monarhia britanică, prințul Charles a deschis o nouă sesiune a Parlamentului britanic în locul reginei Elisabeta a II-a

ROMÂNIA6 days ago

Nicolae Ciucă a cerut tuturor instituțiilor care gestionează implementarea PNRR continuarea dialogului cu experții europeni

REPUBLICA MOLDOVA6 days ago

De la Chișinău, secretarul general al ONU mulțumește R. Moldova pentru ”exemplul de umanitate” în criza refugiaților ucraineni

ROMÂNIA7 days ago

PNRR: Marcel Boloș se deplasează la Bruxelles pentru clarificări în vederea lansării celor 57 de apeluri din 69 existente în portofoliu

Team2Share

Trending