COMISIA EUROPEANA

Bosnia și Herțegovina se alătură mecanismului de protecție civilă al Uniunii Europene

Published

on

© European Union, 2021/Source: EC - Audiovisual Service

Bosnia și Herțegovina a devenit marți membru cu drepturi depline al mecanismului de protecție civilă al UE – cadrul european de solidaritate care ajută țările afectate de un dezastru. Acest eveniment are loc în contextul în care Janez Lenarčič, comisarul european pentru gestionarea crizelor, se află la Sarajevo pentru a semna un acord în numele Uniunii Europene prin care această țară devine oficial membră a mecanismului, informează comunicatul oficial

Bosnia și Herțegovina beneficia deja de mecanismul de protecție civilă al UE în calitate de țară de primire, dar acum, în calitate de membru cu drepturi depline, va putea, de asemenea, să trimită în mod activ asistență prin intermediul mecanismului, oriunde este nevoie de ea.

„Astăzi facem un pas important către un răspuns european mai puternic în situații de criză – Bosnia și Herțegovina se alătură mecanismului de protecție civilă al UE în calitate de membru cu drepturi depline. Acest lucru are loc într-un moment în care riscurile naturale sunt în creștere în Europa și în alte părți ale lumii. Anul acesta am avut parte de una dintre cele mai grele veri, cu incendii de pădure care au cuprins întreaga Europă. Am văzut încă o dată că răspunsul UE la dezastre este cel mai puternic atunci când acționăm împreună. Participarea cu drepturi depline la mecanismul de protecție civilă al UE este o recunoaștere a progreselor semnificative pe care Bosnia și Herțegovina le-a făcut de-a lungul anilor în construirea unui sistem de protecție civilă rezistent. Sunt convins că, în curând, și alte țări aflate în dificultate vor profita de avantajele acestei aderări”, a declarat Janez Lenarčič. 

În timpul vizitei sale, comisarul se va întâlni cu membrii președinției Bosniei și Herțegovinei și cu ministrul afacerilor externe, Bisera Turković, precum și cu ministrul pentru securitate, Selmo Cikotić.

Mecanismul de protecție civilă al UE are ca scop consolidarea cooperării între cele 27 de țări ale UE și șapte state participante (Islanda, Norvegia, Serbia, Macedonia de Nord, Muntenegru, Turcia și, mai recent, Bosnia și Herțegovina) în domeniul protecției civile, pentru a îmbunătăți prevenirea, pregătirea și răspunsul la dezastre.

Faptul că Bosnia și Herțegovina va deveni membru cu drepturi depline al mecanismului va spori capacitatea regională europeană de pregătire și salvare în caz de urgență.


Atunci când o situație de urgență depășește capacitățile de răspuns ale unei țări din Europa și nu numai, aceasta poate solicita asistență prin intermediul mecanismului. Comisia Europeană joacă un rol-cheie în coordonarea răspunsului la dezastre la nivel mondial. De la înființarea sa în 2001, mecanismul de protecție civilă al UE a răspuns la aproape 600 de cereri de asistență în interiorul și în afara UE.

O abordare comună contribuie, de asemenea, la punerea în comun a expertizei și a capacităților primilor intervenienți, evită duplicarea eforturilor de ajutorare și garantează că asistența răspunde nevoilor celor afectați. Punerea în comun a capacităților și capabilităților de protecție civilă permite un răspuns colectiv mai puternic și mai coerent.

De asemenea, mecanismul ajută la coordonarea activităților de pregătire și prevenire a dezastrelor ale autorităților naționale și contribuie la schimbul de bune practici. Acest lucru facilitează dezvoltarea continuă a unor standarde comune mai înalte, permițând echipelor să înțeleagă mai bine diferitele abordări și să lucreze în mod interschimbabil atunci când are loc un dezastru.

Click to comment

Trending

Exit mobile version