MAREA BRITANIE

Brexit: Premierul britanic, Boris Johnson, răspuns către UE: Vom relua negocierile comerciale doar atunci când vom vedea ”o schimbare fundamentală de abordare”

Published

on

© No. 10/ Flickr

Prim-ministrul britanic, Boris Johnson, i-a transmis omologului grec, Kyriakos Mitsotakis, în cadrul unei convorbiri telefonice, că nu vor mai avea loc discuții comerciale cu Uniunea Europeană dacă aceasta nu își revizuiește poziția, informează Reuters.

”Premierul a reafirmat că Uniunea Europeană a pus capăt acestor negocieri afirmând că nu dorește să-și schimbe abordarea în cadrul negocierilor. Dacă Uniunea va arăta această disponibilitate, atunci Regatul Unit va fi dispus să discute”, a transmis un purtător de cuvânt al Downing Street.

Mesajul Londrei vine după ce Bruxelles-ul a declarat luni, prin diferiți înalți oficiali europeni, că este dispus să intensifice discuțiile cu Regatul Unit în vederea obținerii unui acord privind viitoarele relații post-Brexit.

Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, vicepreședintele Executivului european Maros Sefcovic, însărcinat cu relațiile interinstituționale și prospectivă, a avut luni, la Londra, o întâlnire cu ministrul Michael Gove, în cadrul comitetului mixt Uniunea Europeană-Regatul Unit.

În acest context, oficialul european a reiterat importanța implementării în întregime a protocolului privind Irlanda de Nord din cadrul Acordului de retragere, în vederea menținerii ”păcii și stabilității pe Insula Irlandeză prin prezervarea Acordului de la Belfast”, asigurându-se astfel integritatea pieței unice europene.

De asemenea, Uniunea Europeană și-a arătat disponibilitatea de a colabora cu Regatul Unit pentru a identifica soluții, în concordanță cu Acordul de retragere și cu legislația europeană.

Ulterior, în cadrul unui mesaj postat pe Twitter, negociatorul-șef al UE pentru relațiile post-Brexit, Michel Barnier, a anunțat că a avut o convorbire telefonică cu omologul britanic, David Frost. ”Așa cum a precizat și președintele von der Leyen (n.r. al Comisiei Europene) vineri, am confirmat că UE rămâne deschisă pentru a intensifica discuțiile cu Londra în această săptămână, pe toate subiectele. Așteptăm acum răspunsul Regatului Unit”.

Marți, negociatorul-șef al UE Michel Barnier a avut o nouă discuție telefonică cu omologul britanic, David Frost, în încercarea de a debloca tratativele care, se pare, că au intrat din nou în impas. ”Ar trebui să profităm la maximum de puținul timp rămas. Ușa noastră rămâne deschisă”, a transmis oficialul european într-un mesaj pe Twitter.

Cert este că este nevoie de accelerarea discuțiilor, în contextul în care calendarul devine unul strâns. Textul unui acord privind viitoarele relații trebuie să fie gata în timp util astfel încât să se ofere spațiul necesar pentru a fi tradus juridic în toate limbile oficiale, având nevoie, în același timp, de ratificarea Parlamentului European și a tuturor parlamentelor statelor membre.

Dacă Londra și Bruxelles-ul nu vor ajunge la un acord referitor la viitoarele relații în urma acestor discuții, atunci, începând cu data de 1 ianuarie 2021, legăturile comerciale între cele două părți se vor desfășura sub prevederile Organizației Mondiale a Comerțului (OMC).

Click to comment

Trending

Exit mobile version