BUSINESS

Bursa din New York intervine în negocierile Londra-Frankfurt pentru crearea unui gigant bursier în Europa

Published

on

Intercontinental Exchange (ICE), pro­prie­tarul bursei din New York (NYSE), a anunţat marţi că se gândeşte să facă o contraofertă pentru achi­ziţia bursei din Londra (LSE), ceea ce poate împie­dica pla­nurile LSE de a fuziona cu Deutsche Boerse, compania-mamă a bursei din Frankfurt, informează Ziarul Financiar.

LSE şi Deutsche Boerse se află la a treia încercare de a crea o singură companie. Aceasta ar avea o capita­li­zare de piaţă de 28 de miliarde de dolari şi va deveni cea mai mare bursă din Europa, fiind în acelaşi timp un rival puternic pentru bursele americane precum Inter­continental Exchange (ICE) sau Chicago Mer­can­tile Exchange (CME), cea mai mare piaţă de derivative din lume.

O eventuală fuziune ar permite reducerea costurilor de funcţionare ale noii companii prin operaţiunile de clearing şi platformele de tranzacţionare a derivativelor. Fuziunea LSE şi Deutsche va aduce sub acelaşi acoperiş bursele din Frankfurt, Londra şi Milano, precum şi furnizorii de indici bursieri STOXX şi FTSE Russell.

Citiți și Acord financiar de proporții: Deutsche Boerse (Bursa de la Frankfurt) negociază preluarea bursei de la Londra

Posibila fuziune între Deutsche Boerse și London Stock Exchange ar urma să fie structurată sub forma unei combinaţii schimb de acţiuni la o nouă companie holding. Potrivit planului, acţionarii Deutsche Boerse ar urma să deţină 54,4% din acţiunile noii companii în timp ce acţionarii LSE vor controla restul de 45,6%.

Gigantul bursier gândit de cele două mari entități financiare europene (London Stock Exchange și Deutsche Boerse) ar urma să își desfășoare activitatea la Londra, dar să fie condus de un director general al grupului german, informează Financial Times.

Cele două companii plănuiesc, astfel, să consolideze city-ul londez ca fiind centrul financiar dominant din Europa, în pofida referendumului privind apartenența Marii Britanii la Uniunea Europeană, programat pe 23 iunie.

Gigantul bursier ar urma să fie condus de Carsten Kengeter, un fost bancher responsabil cu conducerea bursei de la Frankfurt, potrivit Wall Street Journal. Totodată, consiliul de administrație ar urma să fie condus de Donald Brydon, actualmente președinte al London Stock Exchange.

O eventuală fuziune a Deutsche Boerse cu London Stock Exchange ar da naştere unui mare operator bursier european capabil să concureze cu rivalii din SUA şi Asia, potrivit Agerpres.

Deutsche Boerse a mai făcut o încercare, nereuşită, de a prelua London Stock Exchange la finele lui 2004. Noul director general de la Deutsche Boerse, Carsten Kengeter, a anunţat însă că este deschisă la mari achiziţii în conformitate cu strategia sa de a stimula creşterea şi veniturile.

.

1 Comment

Trending

Exit mobile version