INTERNAȚIONAL

Cine sunt cele 5 femei aspirante la funcția de Secretar General al ONU

Published

on

După șapte decenii în care funcția de Secretar General a Națiunilor Unite a fost ocupată exclusiv de bărbați, este timpul pentru o schimbare, consideră Ban Ki-moon, cel ce o ocupă în prezent.

Aflat la sfârșitul celui de-al doilea mandat de 5 ani, Ban a declarat că este datoria Consiliului de Securitate, format din 15 membri, să propună persoane care să ocupe această funcție, recomandându-le că aceastea să fie femei. Astfel, dintre toți cei 11 candidați, 5 sunt femei, potrivit World Economic Forum

Așadar, cine sunt cele 5 femei care aspiră să devină funcția de Secretar General? 

Irina Bukova, Bulgaria

Aceasta este în prezent director general al UNESCO și este fluentă în patru din cele șase limbi oficiale ale Națiunilor Unite, fiind aleasă de două ori Director General al UNESCO prin vot direct de către statele membre.

Bukova dorește să vadă o „Organizație a Națiunilor Unite mai eficientă”.

Helen Clark, Noua Zeelandă

Helen Clark este Director al Programului de Dezvoltare al Națiunilor Unite (UNDP) începând cu anul 2009, fiind prima femeie ce a condus organizația. Totodată aceasta a fost timp ce 3 mandate premierul Noii Zeelande între 1999 și 2008.

Christina Figueres, Costa Rica

Aceasta este Secretar Executiv al Convenției-Cadru a Organizației Națiunilor Unite privind Schimbările Climatice. Clark este cunoscută pentru ajutarea reenergizării acțiunii privind schimbării climatice  din Paris la sfârșitul anului 2015 după ce reuniunea din 2009 din Copenhaga a fost una dezastruoasă. În eventualitatea în care va câștiga mandatul, aceasta promite să aducă un nou model de „diplomație colaborativă”.

Natalia Gherman, Republica Moldova

Gherman a deținut funcția de Ministru al Afacerilor Externe și al Integrării Europene al Republicii Moldova între 2013 și 2016, fiind diplomat de carieră. Aceasta vorbește patru limbi și a fost negociatorul-șef al Moldovei pentru semnarea Acordului de Asociere dintre Uniunea Europeană și Moldova și pentru Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător.

Susana Malcorra

Actualul ministru de externe al Argentinei, Malcorra a fost în trecut Șeful Cabinetului Biroului executin al Națiunlor Unite, numită de către Ban Ki-moon. Aceasta vorbește patru limbi și a lucrat la IBM înainte de a deveni președinte al Telecom Argentina.

Numirea prin rotație

Prin tradiție, postul de Secretar General a fost deținut de către oficiali din Asia, Africa, America Latină și Europa de Vest. Națiunile Europei de Est, printre care și Rusia, consideră că acum este rândul lor. 

Un grup de 56 de state s-au declarat în favoarea numirii unei femei pentru această funcție importantă.  Candidatul final va fi selectat în luna octombrie și își va prelua atribuțiile în ianuarie 2017.

Click to comment

Trending

Exit mobile version