COMISIA EUROPEANA

Comisia Europeană dă asigurări țărilor UE și cetățenilor europeni după ce Parlamentul britanic a respins acordul Brexit: ”Suntem complet pregătiți pentru o ieșire fără acord pe 12 aprilie la miezul nopții”

Published

on

© EC Audiovisual

Uniunea Europeană va rămâne unită și este complet pregătită pentru o ieșire fără acord a Marii Britanii, a transmis Comisia Europeană, vineri, după ce membrii Parlamentului britanic au respins pentru a treia oară acordul privind Brexit negociat de Guvernul condus de Theresa May cu Uniunea Europeană.

”Regretăm votul negativ din Camera Comunelor. Un scenariu fără acord pe 12 aprilie este un scenariu probabil acum. Uniunea Europeană se pregătește pentru acest lucru din decembrie 2017 și este acum pregătită complet pentru un scenariu fără acord pe 12 aprilie la miezul nopții”, se arată în declarația executivului european remisă la scurt timp după ce președintele Consiliului European, Donald Tusk, a anunțat convocarea unui Consiliu European de urgență pentru data de 10 aprilie.

Comisia Europeană a mai subliniat că ”Uniunea Europeană va rămâne unită” și a respins orice altă variantă decât acordul deja negociat.

”Beneficiile acordului de retragere, inclusiv perioada de tranziție, nu vor fi aplicate sub nicio circumstanță într-un scenariu fără acord, iar înțelegerile sectoriale nu sunt o opțiune” a mai afirmat Comisia.

Citiți și Președinția română a Consiliului UE va continua să lucreze la planul de contingență privind Brexit

Recent, executivul de la Bruxelles a dat asigurări că Uniunea Europeană și statele sale membre sunt pregătite pentru iminența unei ieșiri fără acord a Regatului Unit din UE. De altfel, Comisia Europeană se pregătește încă din decembrie 2017 pentru un scenariu fără acord. În context, dintre cele 19 măsuri de contingență propuse în cazul unui ”no deal” Brexit, 17 au fost aprobate de Parlamentul European și de Consiliul Uniunii Europene, prezidat de la 1 ianuarie 2019 de România. Măsurile de contingență sunt disponibile aici.


Comisia Europeană explică ce implică un scenariu fără acord

”În cazul unui scenariu fără acord, Regatul Unit va deveni o țară terță și nu i se va aplica nicio măsură tranzitorie. De la data respectivă, întreaga legislație primară și secundară a UE va înceta să se aplice Regatului Unit. Nu va mai exista o perioadă de tranziție, astfel cum se prevede în Acordul de retragere. Evident, o astfel de situație va cauza grave perturbări pentru cetățeni și întreprinderi. 

Într-un astfel de scenariu, relațiile Regatului Unit cu UE ar fi reglementate de dreptul internațional public general, inclusiv de normele Organizației Mondiale a Comerțului. UE va avea obligația de a aplica imediat normele și tarifele sale vamale la frontierele cu Regatul Unit. Această obligație include efectuarea de verificări și controale privind respectarea standardelor vamale, sanitare și fitosanitare și verificarea conformității cu normele UE. În pofida pregătirilor considerabile efectuate de autoritățile vamale ale statelor membre, aceste controale ar putea cauza importante întârzieri la frontiere. De asemenea, entitățile din Regatul Unit nu ar mai fi eligibile pentru granturi UE și nu ar mai putea participa la procedurile de achiziții publice din UE în condițiile în vigoare în prezent. 

În mod similar, cetățenii Regatului Unit nu vor mai fi cetățeni ai Uniunii Europene. Britanicii vor fi supuși unor controale suplimentare la frontiere atunci când vor intra pe teritoriul Uniunii Europene. Și în această privință, statele membre au efectuat pregătiri considerabile în porturi și aeroporturi pentru a se asigura că aceste controale sunt efectuate cât mai eficient posibil. Cu toate acestea, întârzierile inerente unor astfel de controale nu pot fi excluse”. 


Deputații au respins pentru a treia oară acordul Brexit, cu 344 de voturi pentru și 286 de voturi împotrivă, în pofida apelului făcut de Theresa May care a promis că va demisiona din funcție pentru următoarea etapă a Brexit-ului în cazul în care parlamentarii vor adopta acordul.

După anunţarea rezultatului votului, premierul britanic Theresa May şi-a exprimat profundul regret că acordul convenit cu Bruxelles-ul a eşuat.

29 martie 2019 trebuia să reprezinte data ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană ca urmare a declanșării articolului 50 de către guvernul britanic la 29 martie 2017. Acordul negociat și încheiat între executivul de la Londra și Uniunea Europeană la 25 noiembrie 2018 a fost respins în alte două rânduri de Parlamentul britanic.

După amânarea unui vot în Parlament în luna decembrie a anului 2018, la 15 ianuarie 2019, membrii Parlamentului britanic au votat împotriva acordului, marcând cea mai dură înfrângere politică a unui guvern britanic în Parlament. La votul din ianuarie, 432 de parlamentari au votat împotriva acordului privind Brexit negociat de cabinetul lui May, 202 dintre aceștia exprimându-și susținerea. Intrarea Brexit-ului ”în prelungiri” a devenit o certitudine pe 12 martie. Cu 17 zile înainte de termenul de 29 martie, membrii Parlamentului britanic au respins din nou acordul negociat de guvern și de Uniunea Europeană, cu o majoritate de 391 de parlamentari care au votat împotrivă, iar 242 pentru.

Drept urmare, premierul Theresa May a solicitat o prelungire a Brexit-ului până la data de 30 iunie 2019, după alegerile pentru Parlamentul European, dar fără a dori ca Marea Britanie să participe la acestea. Din această rațiune, șefii de stat și de guvern ai celor 27 de state membre UE au agreat prelungirea Brexit-ului.

De altfel, la Consiliul European convocat de Donald Tusk pentru data de 10 aprilie va participa și premierul Marii Britanii, în condițiile în care liderii UE-27 au acceptat săptămâna trecută o prelungire a termenului de ieșire a Marii Britanii din UE până la 22 mai cu condiția aprobării acordului de retragere până la 29 martie sau până la 12 aprilie fără un acord aprobat, caz în care liderii europeni se așteaptă ca Regatul Unit să indice, înainte de această dată, o cale de urmat care să fie supusă Consiliului European spre analiză.

Click to comment

Trending

Exit mobile version