INTERNAȚIONAL

De la Tbilisi, Angela Merkel pune frână visului euro-atlantic al Georgiei: Nu vedem o aderare rapidă la NATO, aceasta este poziția Germaniei

Published

on

Cancelarul federal al Germaniei, Angela Merkel, a respins vineri ipoteza unei aderări rapide a Georgiei la NATO, la 10 ani de când țările membre NATO au recunoscut, la summitul de la București din 2008, aspirațiile euro-atlantice ale Tbilisi-ului.

Nu văd o aderare rapidă la NATO pentru Georgia, aceasta este poziţia Germaniei“, a declarat Merkel în timpul unei întâlniri cu studenţii Universităţii din Tbilisi, capitala acestei ţări din Caucazul de Sud, informează Agerpres.

FOTO: Bundesregierung

Lucrurile se întâmplă în mod gradual“, a adăugat ea, în condiţiile în care autorităţile georgiene şi-au fixat drept obiectiv aderarea la Uniunea Europeană UE şi la NATO, mai punctează sursa citată.

Declarațiile lui Merkel, care efectuează un turneu în Georgia, Armenia și Azerbaidjan, au loc în condițiile în care tot aceasta reprezenta Germania la summitul NATO de la București din 2008, atunci când țara sa și Franța condusă de Nicolas Sarkozy s-au numărat printre membrii care au blocat acordarea statutului de candidat oficial Georgiei. Pe de altă parte, turneul lui Merkel în regiune și vizita în Georgia au loc la câteva zile după ce cancelarul german l-a primit pe președintele rus Vladimir Putin la Meseberg.

Reamintim că recunoașterea aspirațiilor euro-atlantice ale Georgiei, validate ca atare la summitul NATO de la București din 2008, a fost urmată de războiul ruso-georgian la capătul căruia Osetia de Sud și Abhazia au devenit provincii separatiste susținute de Federația Rusă. 

Citiți și Declarație comună a României, Statelor Unite și altor opt state prietene ale Georgiei la zece ani de la conflictul ruso-georgian: Solicităm Rusiei să își retragă forțele de pe teritoriile ocupate

Un acord de pace a fost mediat de către preşedintele francez de la acea vreme Nicolas Sarkozy, dar Moscova a recunoscut independenţa celor două regiuni separatiste georgiene – Osetia de Sud şi Abhazia – unde menţine de atunci o puternică prezenţă militară.

În 2018, la zece ani de la summitul de la București, țările NATO reunite la summit-ul de la Bruxelles au cerut Rusiei să își retragă trupele staționate ilegal în Republica Moldova, Georgia și Ucraina.

Mai mult, în raport cu Georgia, NATO și-a reafirmat sprijinul pentru aspirațiile euro-atlantice.

.

Click to comment

Trending

Exit mobile version