EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Eurodeputatul Siegfried Mureșan (PMP, PPE): Guvernul trebuie să folosească această perioadă de creștere economică pentru a reforma și întări economia

Published

on

Guvernul României trebuie să corecteze măsurile nesustenabile de politică fiscal-bugetară și să utileze perioada de creștere economică pentru a consolida economia românească, atrage atenția europarlamentarul Siegfried Mureșan (PMP, PPE), în contextul în care Agenția de evaluare financiară Fitch Ratings precizează, într-un raport, că politicile fiscale prociclice și majorarea rapidă a salariilor în 2017 au crescut riscul de supraîncălzire a economiei

”Guvernul trebuie să corecteze măsurile nesustenabile de politică fiscal-bugetară, să folosească această perioadă de creștere economică pentru a reforma și întări economia. Politica fiscal-bugetară bazată pe speranță este una iresponsabilă: nu poți doar cheltui în speranța că va crește și economia și vor spori și veniturile”, a scris eurodeputatul român pe pagina sa de Facebook.

În evaluarea Fitch, citată de Agerpres, este punctat faptul că România a înregistrat încă un trimestru de creștere economică solidă, 5,7% în ritm anualizat în trimestrul al doilea, cel mai puternic ritm de creștere din UE, însă politicile fiscale prociclice și majorarea rapidă a salariilor în 2017 au crescut riscul de supraîncălzire a economiei.

Fitch subliniază că luna trecută, când a confirmat ratingul de țară al României la “BBB minus” cu perspectivă stabilă, a revizuit în sus estimările privind avansul economiei românești în anul 2017, de la 4,8% până la 5,1%. Agenția de evaluare adaugă că dacă datele preliminare privind creșterea economică din trimestrul al doilea se vor confirma ar putea decide o noua revizuire a estimărilor de creștere.

În schimb, pentru 2018 și 2019, Fitch se așteaptă la încetinirea ritmului de creștere, pe măsura ce impactul politicilor se va diminua, până la 3,4% în 2018 și 3,5% în 2019, dar va rămâne deasupra mediei de 3% înregistrate de țările din categoria de rating ‘BBB’.

 

.

Click to comment

Trending

Exit mobile version