Connect with us

Emisiuni

Parlamentul European dezbate progresele Turciei, Croatiei si Macedoniei

Published

on

parlament-ueExtindere UE

Parlamentul a dezbatut cele trei rapoarte cu privire la progresele înregistrate de Turcia, Croatia si Fosta Republica Iugoslava a Macedoniei în 2008, adoptând trei rezolutii legate de stadiul negocierilor.Detalii in continuare

Croatia

Parlamentul European “îsi exprima încrederea în posibilitatea de îndeplinire a obiectivului încheierii negocierilor în 2009, cu conditia ca guvernul Croatiei sa-si intensifice eforturile de solutionare a unor puncte mai sensibile în legatura cu procesul de aderare, inclusiv combaterea criminalitatii organizate si a coruptiei” se afirma în raportul elaborat de Hannes Swoboda (PSE, Austria), adoptat cu o larga majoritate (548 voturi pentru, 40 împotriva si 34 abtineri).

În ceea ce priveste cooperarea cu Tribunalul Penal International pentru Fosta Iugoslavie, Croatia a raspuns, în cea mai mare parte, cererilor de asistenta care i-au fost adresate, dar anumite documente militare de o importanta determinanta legate de cauza Gotovina nu au fost puse la dispozitie. Parlamentul îndeamna guvernul Croatiei sa depuna eforturi sporite pentru a pune imediat aceste documente esentiale la dispozitia Tribunalului.Diferendul dintre Croatia si Slovenia

Deputatii europeni îsi exprima regretul profund cu privire la faptul ca negocierile de aderare au fost literalmente blocate pentru o lunga perioada din cauza problemelor din cadrul relatiilor bilaterale (diferendul dintre Croatia si Slovenia privind limita apelor teritoriale).  Problemele din cadrul relatiilor bilaterale nu trebuie sa constituie un obstacol în calea progreselor negocierilor de aderare, cu conditia ca aceste negocieri sa nu fie folosite pentru a înlocui solutionarea definitiva a acestor problematici; îndeamna totusi Guvernul Croatiei si guvernele tarilor învecinate sa-si solutioneze în mod operativ toate diferendele în curs.

Europarlamentarii reamintesc acordul informal la care s-a ajuns între prim-ministrii ai Croatiei si Sloveniei cu privire la transferarea acestei dispute de frontiera catre un organ international. Ei saluta faptul ca Slovenia si Croatia au acceptat oferta de mediere din partea Comisiei si considera ca medierea trebuie sa se bazeze pe dreptul international si jurisprudenta. În acest context, se spera la o avansare rapida a negocierilor de aderare.

Turcia

“Parlamentul European îsi exprima îngrijorarea cu privire la încetinirea procesului de reforma din Turcia pentru al treilea an consecutiv si solicita guvernului turc sa dea dovada de vointa politica pentru continuarea procesului de reforma la care s-a angajat în 2005” se arata în raportul elaborat deRia Oomen-Ruijten (PPE-DE, Olanda), adoptat cu 528 voturi pentru, 52 împotriva si 43 abtineri.

Negocierile de aderare cu Turcia au fost deschise la 3 octombrie 2005, dupa aprobarea de catre Consiliu a cadrului de negociere. Începerea acestor negocieri a reprezentat punctul de plecare al unui proces deschis.

Libertatea de exprimare si libertatea presei nu sunt pe deplin protejate în Turcia. Modificarea codului penal în aprilie 2008 nu a fost suficienta si de aceea se solicita o reforma fundamentala a acestuia, în special abrogarea articolul 301 si a altor legi prin care se restrânge în mod arbitrar libertatea de exprimare a unor opinii nonviolente.

Parlamentul solicita guvernului turc sa considere drept prioritate luarea unei initiative politice pentru favorizarea rezolvarii durabile a problemei kurde, initiativa care trebuie sa vizeze oportunitatile economice si sociale pentru cetatenii de origine kurda si sa le îmbunatateasca în mod semnificativ drepturile culturale.

Turcia poate juca un rol important prin contributia sa la securitatea energetica a Europei.Parlamentul sprijina deschiderea negocierilor la acest capitol si regreta faptul ca în Consiliu nu s-a ajuns la niciun acord pe aceasta tema. Turciei i se solicita sa sustina pe deplin proiectul de constructie a conductei de gaz Nabucco, care reprezinta un proiect european prioritar, si spera ca se va încheia în viitorul apropiat un acord interguvernamental menit sa puna în functiune aceasta conducta.

Fosta Republica Iugoslava a Macedoniei (FYROM)

Parlamentul “îsi reafirma sprijinul total pentru perspectiva europeana a Fostei Republici Iugoslave a Macedoniei si a tarilor din Balcanii de Vest, care este esentiala pentru stabilitatea, reconcilierea si viitorul pasnic al regiunii”, se  arata în raportul elaborat de Erik Meijer (GUE/NGL, Olanda), adoptat cu 478 voturi pentru, 92 împotriva si 42 abtineri.

Se saluta faptul ca în Fosta Republica Iugoslava a Macedoniei partidele aflate la putere si cele din opozitie, cu sprijinul larg al societatii civile si al opiniei publice, sunt unite în dorinta de a îndeplini criteriile stabilite de UE pentru statele candidate si aderarea cât mai repede posibil la UE.

Cu toate acestea, la trei ani dupa ce i-a fost acordat statutul de tara candidata la UE, nu s-au deschis înca niciun fel de negocieri în vederea aderarii, ceea ce produce o situatie nesustenabila care are consecinte descurajatoare asupra tarii si risca sa destabilizeze regiunea. Deputatiiconsidera ca aceasta situatie neobisnuita trebuie sa ia sfârsit si solicita accelerarea acestui proces prin luarea unei decizii cu privire la data aderarii.

FYROM  a realizat progrese în dialogul despre liberalizarea vizelor, în special numarul mare de documente biometrice de calatorie si de identitate emise, implementarea sistemului de gestionare integrata a frontierelor si stabilirea unui sistem national de informare privind vizele. În rezolutia PE seconstata cu satisfactie progresele înregistrate în combaterea traficului de fiinte umane, a migratiei ilegale si a coruptiei. Parlamentul European saluta implementarea acordului de readmisie cu UE si solicita o cooperare mai strânsa cu Frontex, Europol si Eurojust.

Problematica numelui constitutional

Parlamentul sprijina eforturile depuse în cadrul Natiunilor Unite menite sa rezolve diferentele care au aparut în privinta numelui constitutional al statului, în vederea încheierii unui acord final cât mai curând posibil între Fosta Republica Iugoslava a Macedoniei si Grecia.

Membrii Parlamentului European atrag atentia asupra faptului ca, în conditiile în care nu se ajunge la un acord rapid între cele doua state, exista riscul ca momentul aderarii Fostei Republici Iugoslave a Macedoniei la UE sa fie amânat pe termen lung, însa marile probleme bilaterale din Balcani nu trebuie sa obstructioneze procesul de integrare europeana si sa aiba prioritate în fata acestuia.

Mai multe informatii:

Raportul de progrese Croatia, Comisia Europeana,  5 noiembrie 2008 (EN, pdf)

http://ec.europa.eu/enlargement/pdf/press_corner/key-documents/reports_nov_2008/croatia_progress_report_en.pdf

Raportul de progrese Turcia, Comisia Europeana, 5 noiembrie 2008 (EN, pdf)

http://ec.europa.eu/enlargement/pdf/press_corner/key-documents/reports_nov_2008/turkey_progress_report_en.pdf

Raportul de progrese Fosta Republica Iugoslava a Macedoniei, Comisia Europeana, 5 noiembrie 2008 (EN, pdf)

http://ec.europa.eu/enlargement/pdf/press_corner/key-documents/reports_nov_2008/the_former_yugoslav_republic_of_macedonia_progress_report_en.pdf

Emisiunea Calea Europeana

Ce inseamna in Romania Justitia independenta ceruta de Bruxelles?

Published

on

 

calea

Reprezentantii PSD, PNL si PDL comenteaza la TVR1, pe Calea Europeana, vineri seara, de la 18.50, ultimul raport pe Justitie al Comisiei Europene. Ce inseamna Justitia independenta ceruta de Bruxelles si cat de bine sta Romania la acest capitol aflati de la europarlamentarul PNL Renate Weber, europarlamentarul Ioan Mircea Pascu, PSD si vice-presedintele PDL, Sulfina Barbu.

Europarlamentarul Ioan Mircea Pascu acuza de partizanat Comisia Europeana in evaluarea politica din ultimul raport MCV. In plus, europarlamentarul a declarat ca are o viziune mai critica decat a Comisiei asupra functionarii Justitiei, iar in privinta masurilor de integritate, ca prioritare ar trebui sa fie contractele incheiate in regim de incompatibilitate si nu incompatibilitatile in sine. Europarlamentarul PNL Renate Weber a comentat sansele Romaniei de a convinge statele membre sa permita aderarea Romaniei la Schengen, aratand ca “e greu cand seara Presedintele Romaniei spune ca suntem cu un picior in prapastie si a doua zi ii spune Presedintelui Consiliului European ca suntem buni de primit in Schengen”. La randul sau, vicepresedintele PDL, Sulfina Barbu a evidentiat aprecierile Comisiei asupra functionarii DNA, ANI, CCR sau ICCJ, punand accent pe problemele semnalate in zona politica.

Continue Reading

concurs

CONCURS CALEA EUROPEANA

Published

on

 

capsuniTransmite intrebarea ta invitatilor emisiunii Calea Europeana de vineri, 17 ianurie si poti castiga un premiu oferit de 4culori, constand intr-un pachet promotional caleaeuropeana.ro, care include si un stick de memorie de mare capacitate. Cea mai buna intrebare, care poate fi adresata pana vineri, 17 ianuarie, ora 10, pe pagina de facbook Calea Europeana, va primi raspuns de la invitaţii emisiunii – europarlamentarii Corina Creţu – PSD, Petru Luhan – PDL şi Codrin Scutaru – PC, secretar de stat în cadrul Ministerului Muncii.

Dan Cărbunaru şi invitaţii săi discuta despre deschiderea pietei muncii pentru Romani de la 1 ianuarie 2014, cu accent pe situaţia românilor care vor să lucreze în Marea Britanie. Afla totul despre discriminarile suferite de romani si cine le ia aparearea in UE în talk-show-ul de vineri, 17 ianuarie, ora 18.50, la TVR 1 şi TVR+.

Mai multe detalii aici.

Continue Reading

ALEGERI 2014

Cum pot romanii sa munceasca in Europa? Afla tot ce trebuie sa stii pe TVR1, vineri seara, la Calea Europeana

Published

on

muncitoriDan Cărbunaru şi invitaţii săi discuta despre deschiderea pietei muncii pentru Romani de la 1 ianuarie 2014, cu accent pe situaţia românilor care vor să lucreze în Marea Britanie. Afla totul despre discriminarile suferite de romani si cine le ia aparearea in UE în talk-show-ul de vineri, 17 ianuarie, ora 18.50, la TVR 1 şi TVR+.

Invitaţii emisiunii – europarlamentarii Corina Creţu – PSD, Petru Luhan – PDL şi Codrin Scutaru – PC, secretar de stat în cadrul Ministerului Muncii iti vor spune ce drepturi ai si cum poti sa ai un job in UE.

Emisiunea este difuzată la TVR 1 şi online, pe www.tvrplus.ro.

După şapte ani de la intrarea României şi Bulgariei în Uniunea Europeană, restricţiile pe piaţa muncii în statele membre, pentru cetăţenii celor două ţări, au fost, în sfârşit, eliminate, chiar în prima zi a acestui an. Vestea bună pentru români şi bulgari a stârnit, totuşi, şi reacţii negative. Britanicii, în special, exceptând mediul de afaceri care vede cu ochi buni această nouă masă de forţă de muncă, sunt în mare parte ostili ridicării restricţiilor.

Dan Cărbunaru aduce la TVR 1, în fiecare vineri, de la ora 18.50, Calea europeană, o dezbatere despre cum aparteneţa la Uniunea Europeană ne influenţează viaţa. Miniştri, parlamentari, jurnalişti şi analişti, personalităţi ale lumii politice, culturale, economice sau sportive oferă informaţii utile pentru orice cetăţean european. Săptămânal, telespectatorii emisiunii Calea europeană pot participa la un concurs cu premii. Pe pagina de Facebook a emisiunii, cei care postează cea mai interesantă întrebare pentru invitaţii din săptămâna următoare vor câştiga, pe lângă premiul de a fi adresată întrebarea invitatului, şi câteva cadouri surpriză.

Calea europeană este emisiunea de vineri din tronsonul de dezbateri programate de luni până vineri, de la 18.50, la TVR 1 din toamna 2013. În aceeaşi serie de talk-show-uri pe teme sociale, politice şi economice de actualitate se regăsesc Întrebări şi răspunderi cu Radu Preda (luni), Interes general, cu Sorin Burtea (marţi), La vârf, cu Mihai Rădulescu (miercuri), Ora de business, cu Moise Guran (joi).

Continue Reading

Facebook

ROMÂNIA11 hours ago

Directorul executiv al FMI a remarcat consolidarea reputației României în plan european și internațional, prin performanțele economice obținute și reformele asumate

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI13 hours ago

Vasile Blaga apreciază că rezultatul alegerilor din Austria mai degrabă încurcă decât ajută România în eforturile de aderare la Schengen: Subiectul nu trebuie să se stingă. Demersul diplomatic trebuie să continue

SUA13 hours ago

Antony Blinken îndeamnă Israelul și Palestina să ia măsuri pentru aplanarea tensiunilor care au dus la un nou val de violențe

ROMÂNIA14 hours ago

Lituania susține ferm aderarea României la Schengen. Miniștrii de externe ai celor două țări au discutat despre cooperarea în cadrul UE, NATO și a Inițiativei celor Trei Mări

U.E.15 hours ago

Franța se angajează să lupte mai eficient împotriva rasismului, antisemitismului şi discriminării printr-un plan menit să facă tânăra generație mai puțin vulnerabilă la mesajele bazate pe ură

COMISIA EUROPEANA16 hours ago

Protecția consumatorilor: Comisia Europeană a identificat practici manipulatoare în 148 din cele 399 de magazine virtuale care au făcut obiectul unei verificări

ROMÂNIA16 hours ago

Eurostat: România continuă să se bazeze în proporție de 72% pe combustibili fosili pentru aprovizionarea sa globală cu energie

U.E.16 hours ago

Polonia își crește bugetul pentru apărare la 4% din PIB în 2023. Morawiecki: Războiul din Ucraina ne determină să ne înarmăm și mai repede

CONSILIUL UE17 hours ago

Consiliul UE recomandă consolidarea plaselor de siguranță socială prin promovarea unui venit minim adecvat și garantarea accesului la servicii esențiale pentru persoanele care nu dispun de resurse suficiente

ROMÂNIA17 hours ago

Bogdan Aurescu anunță că România și Austria vor demara “discuții la nivel de experți în perioada imediat următoare”: Rezultatul alegerilor arată absenţa impactului folosirii temei Schengen

NATO3 days ago

Ungaria se alătură Cehiei și Poloniei în misiunile de protejare a spațiului aerian al Slovaciei

U.E.3 days ago

Ministrul de externe al Olandei: România a parcurs un drum extraordinar. Am spus că vom sprijini aderarea României la Schengen și ne menținem angajamentul luat

ROMÂNIA4 days ago

Premierul Nicolae Ciucă a discutat cu miniștrii de externe ai Franței și Olandei despre aderarea României la Schengen și sprijinirea R. Moldova

NATO4 days ago

Grupul de luptă NATO de la Cincu: Miniștrii de externe ai României, Olandei și Franței reafirmă solidaritatea și unitatea aliată pentru apărarea flancului estic

NATO4 days ago

Vizită istorică la NATO: Președintele Israelului s-a adresat în premieră aliaților reuniți în Consiliul Nord-Atlantic

ROMÂNIA5 days ago

Premierul Nicolae Ciucă: PIB-ul României a crescut cu 49 de miliarde de euro în 2022. Pentru acest an prognoza este una favorabilă, cu o creștere de 2,8%

PARLAMENTUL EUROPEAN5 days ago

Din Parlamentul European, președintele Israelului a îndemnat la comemorarea „alianței sacre făurite în paralel cu Holocaustul” pentru cinstirea supraviețuitorilor și combaterea antisemitismului

PARLAMENTUL EUROPEAN5 days ago

Roberta Metsola evidențiază responsabilitatea generației actuale de a menține vie memoria victimelor Holocaustului: Ura încă găsește multe voci care o disculpă. Nu putem permite nimănui să găsească alinare în ignoranță

INTERNAȚIONAL5 days ago

SUA aprobă trimiterea a 31 de tancuri Abrams în Ucraina. NATO afirmă că “împreună, tancurile americane, britanice și germane” pot face diferența în lupta împotriva Rusiei

NATO7 days ago

Secretarul general al NATO are încredere că decizia trimiterii de tancuri de luptă în Ucraina va veni în curând: Este un moment crucial al războiului

Team2Share

Trending