GENERAL

Fost ambasador turc: Visul european a murit

Published

on

Fostul ambasador a Turciei la UE, Volkan Bozkir, vorbește pe fondul discuțiilor de aderare a Turciei la UE care ”nu duc nicăieri”.

Bozkir, potrivit euobserver.com, le-a spus delegaților de la un congres de afaceri din Istanbul (18 noiembrie) că ”visul UE a ajuns la sfârșit. S-a schimbat paradigma UE. Nu mai este aceeași Uniune din trecut care furniza siguranță, prosperitate și bogăție cetățenilor săi. Nu mai generează idei vizionare precum Schengen sau politica agricolă comună”.

”Grecia, Spania, Portugalia – UE are dificultăți în sprijinirea acestor țări în contextul crizei economice. Nu mai este capabilă să-și ajute țările membre să iasă din criză”.

Acesta se folosește de o imagine sugestivă în explicarea economiei din zona euro: ”au luat autovehicule care pot merge cu doar 60 km/h și le-au pus la drum împreună cu mașini care ating 100 km/h. Bineînțeles că cele mai slabe sunt date din drum. Dar atunci când una cedează, toate celelalte sunt afectate”.

El a adăugat: ”în democrațiile normale, aveți un sistem majoritar pentru decizii, dar niciodată un mecanism de unanimitate… Pentru a rezolva criza, aveți nevoie de votul țărilor care au cauzat-o. Dar, firește, acestea spun <nu>”.

Mai multe detalii aflati pe euobserver.com

Sursa foto: harryvanbommel.sp.nl

 

 

Click to comment

Trending

Exit mobile version