NATO

Fost ministru de Externe al României: ”În lumea de astăzi, politica externă se face și în fața opiniei publice, nu numai în spatele ușilor închise”

Published

on

”Este o nevoie critică la nivelul societății românești ca politica externă a României să se adecveze în timp și, de ce nu?, și în spațiu cu dezvoltările la nivel european și global. Discutăm despre o Europă în plină mișcare, de crize la nivel global care durează de foarte mult timp și care își așteaptă o rezolvare, precum și de o serie de dezvoltări la nivelul structurilor de securitate și de cooperare economică”, consideră fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu.

În lumea de astăzi, politica externă se face și în fața opiniei publice, nu numai în spatele ușilor închise”, a mai declarat acesta într-un interviu pentru Revista 22.

”În ceea ce privește România și Europa, paradigma privind umbrela de securitate pe care o asigură Statele Unite s-a nuanțat. În acest moment, competiția externă, chiar dacă nu îmbracă și nu există, din fericire, premize să devină o confruntare militară, are o serie de componente la care statele participante la dialogul internațional trebuie să fie foarte atente. Marile puteri își repoziționează prioritățile. Germania, un motor economic serios, tinde să se apropie de politica SUA de acum câțiva ani, și anume, aceea de a depăși nivelul organizațiilor internaționale creând coaliții de voință înăuntrul Europei, pentru a răspunde la diversele crize. SUA tind, prin politica lor externă, și vom vedea ce se va întâmpla după alegeri, să devină un fel de Germanie”, a mai spus acesta.

Declarațiile fostului șef al Cancelariei Prezidențiale vin în contextul în care atât Statele Unite, cât și Germania se pregătesc de alegeri. La Washington va fi instalat un nou președinte la începutul lui 2017, în vreme ce la Berlin, Angela Merkel va lupta anul viitor pentru un al patrulea mandat de cancelar federal.

Nu reușesc să-mi explic de ce conducătorii de astăzi de la București nu spun opiniei publice faptul că am găzduit un mini-summit NATO (n.r. – reuniunea șefilor de stat din Europa Centrală și de Est) și în baza acelui mini-summit NATO s-au luat o serie de decizii care astăzi sunt implementate de SUA, Marea Britanie și alte state membre. Mi se pare absolut neclară această timiditate, această reticență, când există atât de multe preocupări în legătură cu politica externă românească, în a arăta că s-a produs un rezultat interesant și acel rezultat merită să-l prezentăm public”, a mai explicat Diaconescu.

Interviul integral poate fi citit aici.

.

Click to comment

Trending

Exit mobile version