Connect with us

NATO

Fost ministru de Externe al României: ”În lumea de astăzi, politica externă se face și în fața opiniei publice, nu numai în spatele ușilor închise”

Published

on

diaconescu”Este o nevoie critică la nivelul societății românești ca politica externă a României să se adecveze în timp și, de ce nu?, și în spațiu cu dezvoltările la nivel european și global. Discutăm despre o Europă în plină mișcare, de crize la nivel global care durează de foarte mult timp și care își așteaptă o rezolvare, precum și de o serie de dezvoltări la nivelul structurilor de securitate și de cooperare economică”, consideră fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu.

În lumea de astăzi, politica externă se face și în fața opiniei publice, nu numai în spatele ușilor închise”, a mai declarat acesta într-un interviu pentru Revista 22.

”În ceea ce privește România și Europa, paradigma privind umbrela de securitate pe care o asigură Statele Unite s-a nuanțat. În acest moment, competiția externă, chiar dacă nu îmbracă și nu există, din fericire, premize să devină o confruntare militară, are o serie de componente la care statele participante la dialogul internațional trebuie să fie foarte atente. Marile puteri își repoziționează prioritățile. Germania, un motor economic serios, tinde să se apropie de politica SUA de acum câțiva ani, și anume, aceea de a depăși nivelul organizațiilor internaționale creând coaliții de voință înăuntrul Europei, pentru a răspunde la diversele crize. SUA tind, prin politica lor externă, și vom vedea ce se va întâmpla după alegeri, să devină un fel de Germanie”, a mai spus acesta.

Declarațiile fostului șef al Cancelariei Prezidențiale vin în contextul în care atât Statele Unite, cât și Germania se pregătesc de alegeri. La Washington va fi instalat un nou președinte la începutul lui 2017, în vreme ce la Berlin, Angela Merkel va lupta anul viitor pentru un al patrulea mandat de cancelar federal.

Nu reușesc să-mi explic de ce conducătorii de astăzi de la București nu spun opiniei publice faptul că am găzduit un mini-summit NATO (n.r. – reuniunea șefilor de stat din Europa Centrală și de Est) și în baza acelui mini-summit NATO s-au luat o serie de decizii care astăzi sunt implementate de SUA, Marea Britanie și alte state membre. Mi se pare absolut neclară această timiditate, această reticență, când există atât de multe preocupări în legătură cu politica externă românească, în a arăta că s-a produs un rezultat interesant și acel rezultat merită să-l prezentăm public”, a mai explicat Diaconescu.

Interviul integral poate fi citit aici.

.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

NATO

Klaus Iohannis s-a întâlnit cu președintele Camerei Reprezentanților din SUA, republicanul Mike Johnson, salutând adoptarea pachetului de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina

Published

on

Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit, joi, la Washington D.C., cu preşedintele Camerei Reprezentanţilor din cadrul Congresului SUA, Mike Johnson, cu care a discutat despre colaborarea euroatlantică şi despre susţinerea Ucrainei, salutând adoptarea pachetului de asistență pentru Ucraina, informează Palatul Cotroceni într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, Iohannis a transmis aprecierea pentru atenţia arătată de Legislativul american, în special de Camera Reprezentanţilor, pentru cooperarea cu ţara noastră şi cu alte state europene în promovarea securităţii şi prosperităţii euroatlantice.

Şeful statului a salutat adoptarea de către Congresul SUA a pachetului de asistenţă pentru Ucraina, care se adaugă sprijinului oferit de UE şi de statele europene şi care va avea o contribuţie “consistentă” la prezervarea ordinii internaţionale bazate pe reguli.

Preşedintele a subliniat, de asemenea, angajamentul autorităţilor române de a consolida Parteneriatul strategic cu Statele Unite ale Americii, inclusiv în domeniul securităţii energetice. În particular, el a evidenţiat interesul României de a juca un rol mai important în asigurarea securităţii energetice la nivel regional, precizează sursa citată.

Totodată, şeful statului a trecut în revistă evoluţiile recente din relaţia bilaterală, cu accent pe cooperarea în domeniul securităţii, evocând rolul ţării noastre de furnizor de securitate.

În cadrul întrevederii, Klaus Iohannis a accentuat situaţia complexă de securitate din regiunea Mării Negre, cu relevanţă transatlantică, şi a salutat interesul manifestat de Congresul SUA pentru aceasta. El a încurajat continuarea dialogului cu reprezentanţi ai Parlamentului şi ai Guvernului României pentru identificarea de posibilităţi de acţiune comună vizând atingerea obiectivelor împărtăşite de cele două ţări.

Președintele Iohannis a efectuat de marți până joi o vizită de lucru în Statele Unite, fiind primit de președintele american Joe Biden la Casa Albă pentru a marca 20 de ani de la aderarea României la NATO și fiind laureat cu premiul Distinguished International Leadership al think tank-ului Atlantic Council pentru rolul său de lider european și transatlantic.

Continue Reading

NATO

Statele Unite aprobă vânzarea de rachete AIM-9X Sidewinder Block II cu cea mai avansată tehnologie pentru avioanele F-16 ale României

Published

on

© US Air Force

Statele Unite ale Americii au aprobat vânzarea de rachete AIM-9X Sidewinder Block II către România pentru a oferi capabilități aer-aer avansate pentru avioanele F-16 din dotarea Forțelor Aeriene Române, informează Ambasada Statelor Unite la București Într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

“Rachetele sunt evaluate la aproximativ 70 de milioane de dolari americani.  Această vânzare este parte a unui efort de modernizare mai mare și pe termen lung pe care Statele Unite îl sprijină în beneficiul Forțelor Aeriene Române”, transmite misiunea diplomatică.

Block II conține cea mai avansată tehnologie a rachetei AIM-9X Sidewinder de până acum și se află în prezent în serviciul armatei americane.

“Această achiziție nu este doar o tranzacție; este o dovadă a angajamentului nostru comun față de securitate și pace.  Aceste rachete avansate vor asigura siguranța cerului românesc”, a declarat, în context, însărcinatul cu afaceri al SUA Michael Dickerson, precizând că această achiziție este un alt exemplu excelent al legăturilor puternice de securitate și apărare dintre România și Statele Unite.

Potrivit unui comunicat al MApN transmis CaleaEuropeană.ro, programul de înzestrare include și pachetul de suport logistic, respectiv capete de ghidare de rezervă, rachete de instruire, instruire personal, asistență tehnică, documentație tehnică și servicii de transport, astfel încât să fie asigurată o capabilitate completă pentru Forțele Aeriene Române.

“Accesul Forțelor Aeriene Române la capabilități aer-aer de ultimă generație contribuie semnificativ la creșterea siguranței spațiului aerian național și aliat și asigură un înalt grad de interoperabilitate cu structurile similare ale Armatei SUA”, a declarat și ministrul apărării naționale Angel Tîlvăr.

Anunțul acestei vânzări vine și în contextul vizitei președintelui Klaus Iohannis în SUA și întrevederii pe care șeful statului a avut-o la Casa Albă cu omologul american Joe Biden.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Klaus Iohannis a fost distins în SUA cu premiul Distinguished International Leadership “ca o recunoaştere a rolului de lider al României, în ultimii 20 de ani, ca membru NATO şi partener SUA”

Published

on

© Administrația Prezidențială

Președintele Klaus Iohannis a fost distins miercuri, la Washington, cu premiul Distinguished International Leadership al prestigiosului think tank Atlantic Council în cadrul unei gale în care șeful statului l-a citat omologul său american, Joe Biden, și el laureat al premiului, și în care și-a început alocuțiunea cu mențiunea că acceptă respectiva distincţie “ca o recunoaştere a rolului de lider al României, în ultimii 20 de ani, ca membru demn al NATO şi partener şi prieten al SUA”.

“Începând din 2001, cu câţiva ani înainte de a adera la NATO, şi apoi de-a lungul celor două decenii în postura de membru, România şi poporul român au luat decizii îndrăzneţe, curajoase şi hotărâte pentru a consolida ţesutul democratic al societăţii noastre, pentru a fi la înălţimea angajamentelor noastre privind securitatea transatlantică şi pentru a transforma ţara noastră într-o ancoră a stabilităţii strategice, a prosperităţii şi a progresului într-o regiune încă tulburată a Europei”, a detaliat el.

 

Iohannis, candidat la funcția de secretar general al NATO, a subliniat importanţa strategică a regiunii Europei Centrale, evocând un discurs al actualului preşedintele al SUA, Joe Biden, la momentul primirii aceluiași premiu.

În 2011, vicepreşedintele Joe Biden a fost pe aceeaşi scenă, pentru a primi acelaşi premiu şi a susţinut o declaraţie foarte puternică privind angajamentul Americii în Europa Centrală. El a spus: A sosit timpul pentru Europa Centrală. Aţi arătat că sunteţi pregătiţi pentru provocările noastre comune, dornici să le faceţi faţă şi capabili să le rezolvaţi. De aceea, în America, nu ne mai gândim la ceea ce putem face pentru Europa Centrală, ci mai degrabă la ceea ce putem face împreună cu Europa Centrală”, a amintit preşedintele.

În context, șeful statului a amintit de Formatul Bucureşti 9 (B9) – o iniţiativă condusă în 2015 de România şi Polonia, care include toate statele din Flancul Estic şi care “oferă o platformă robustă pentru coordonarea resurselor noastre de securitate în cadrul NATO”.

“Astfel majoritatea țărilor noastre de pe Flancul Estic au început să facă progrese în creșterea bugetelor pentru Apărare și în modernizarea infrastructurii și a echipamentelor militare. Și tot astfel, țările noastre au avut capacitatea să acționeze unitar, cu hotărâre și să reprezinte o forță puternică de descurajare împotriva expansionismului rusesc, în același timp rămânând fideli valorilor noastre democratice transatlantice fundamentale”, a precizat Klaus Iohannis

În acest sens, a vorbit de războiul Rusiei împotriva Ucrainei şi de modul în care au reacţionat statele NATO din regiune.

Evocând rolul acestei platforme și al statelor de pe flancul estic, șeful statului a subliniat că “nu există altă dovadă mai puternică în acest sens decât modul în care statele noastre de pe Flancul Estic au răspuns la agresiunea nejustificată a Rusiei împotriva Ucrainei şi la nevoile vitale ale Ucrainei de a se apăra şi de a respinge acest oribil atac rusesc”.

El a susţinut că România “s-a aflat cu adevărat în prima linie prin eforturile sale de a ajuta Ucraina”.

Preşedintele Iohannis a amintit că peste 7,5 milioane de ucraineni au trecut graniţa în România căutând refugiu, siguranţă şi liberă trecere.

“Aproape 40.000 de copii învaţă acum în sălile de clasă româneşti. Milioane de tone de asistenţă umanitară au trecut în Ucraina prin şi din România. România a ajutat, de asemenea, Ucraina să menţină o linie economică vitală, valorificând conexiunile noastre maritime unice şi facilitând tranzitul a aproximativ 40 de milioane de tone de cereale – aproximativ 70% din exporturile de cereale ucrainene, prin porturile româneşti de pe Dunăre şi Marea Neagră”, a mai spus preşedintele.

Iohannis a adăugat că toate aceste eforturi “continuă, atât timp cât este nevoie”, pentru că România este conştientă de “rolul cheie” pe care îl are în a ajuta Ucraina să obţină victoria şi pacea, “să reuşească economic şi să se integreze în Uniunea Europeană”.

De asemenea, Klaus Iohannis a transmis, în discursul său, mesajul că România a abordat cu seriozitate apelul lui Biden din 2011, respectiv “ce poate face America împreună cu Europa Centrală“.

“Lucrăm împreună pentru a ne consolida securitatea colectivă, pentru a promova libertatea şi progresul economic şi pentru a ne asigura că democraţia continuă să ofere rezultate. Este responsabilitatea noastră comună şi puteţi conta pe capacitatea noastră de a o îndeplini. Pentru că Statele Unite nu au un aliat mai bun decât România. Dedic acest premiu tuturor românilor, precum şi parteneriatului şi prieteniei dintre România şi Statele Unite ale Americii”, a adăugat preşedintele.

Atlantic Council a decis ca pentru anul 2024 să acorde acest premiu președintelui României, ca o recunoaștere a carierei sale și a rolului său de lider transatlantic și european. Președintele Klaus Iohannis este primul șef de stat european onorat cu această distincție, în cei 24 de ani de la înființarea premiului. 

Premiul a fost acordat în cadrul unei gale la o zi după ce președintele Iohannis a fost primit de omologul său american Joe Biden la Casa pentru a marca 20 de ani de la aderarea României la NATO.

Unul dintre cele mai prestigioase think tank-uri din SUA, Atlantic Council a anunțat la începutul lunii aprilie că președintele Klaus Iohannis este unul dintre laureații din 2024 ai Premiilor Atlantic Council Distinguished Leadership Awards.

Anual, Consiliul Atlantic premiază un număr restrâns de personalități care întruchipează esența relației transatlantice și care au contribuit la consolidarea acesteia, în toate dimensiunile sale (politic, economic, securitate și apărare, artă, activități umanitare etc.).

Printre personalitățile cărora li s-a acordat de-a lungul timpului The Atlantic Council Distinguished Leadership Awards se numără Președinții Statelor Unite ale Americii George W. Bush (2018), William J. Clinton (2010) și George H.W. Bush (2009), Vicepreședintele SUA Joseph R. Biden, Jr. (2011) – actualul președinte al SUA, președinții Comisiei Europene Ursula von der Leyen (2021) și Jose Manuel Barroso (2014), Prim-ministrul italian Mario Draghi (2022), cancelarul german Helmut Kohl (2009), prim-ministrul britanic Tony Blair (2008), precum și alți șefi de stat și de guvern sau lideri de organizații internaționale.

Klaus Iohannis, laureat al mai multor premii internaționale

Până în prezent, președintele Klaus Iohannis a primit mai multe recunoașteri și distincții internaționale cu privire la activitatea sa politică, toate culminând cu prestigiosul Premiu Carol Cel Mare pe care l-a primit la 2 octombrie 2021, la Aachen

În 2023, Klaus Iohannis a fost laureat la Frankfurt cu Premiul Franz Werfel pentru drepturile omului și la Düsseldorf cu Premiul Civic German.

La 2 iunie 2022, a fost laureat, la Hof, în Germania, cu Premiul European Carol al IV-lea al Asociației Germanilor Sudeți pentru anul 2020 pentru meritele sale în privința cooperării dintre țările și popoarele Europei Centrale

La 14 octombrie 2020, președintelui i-a fost conferit premiul “Otto cel Mare” al orașului german Magdeburg pentru “onorarea marilor merite în procesul european de unificare” și pentru “promovarea gândirii europene”.

La 4 martie 2020, Klaus Iohannis a primit, într-o ceremonie la București, Premiul European “Coudenhove-Kalergi” pentru anul 2020. pentru ”meritele sale deosebite de politician care, prin dedicarea pentru valorile europene, contribuie decisiv la consolidarea integrării României în comunitatea statelor europene”, apreciindu-se, totodată, că ”acțiunea sa politică are un rol exemplar într-o Europă care a fost divizată în trecut”.

În 2018, șeful statului a primit, la München, premiul ”Franz Josef Strauss” din partea Fundației Hanns Seidel pentru promovarea, în mod constructiv și vizionar, de-a lungul întregii sale cariere politice, a valorilor democratice, a unei societăți unite și a încrederii în proiectul european.

Premiul din 2018 a fost cea de-a treia distincție primită de Klaus Iohannis în Germania, după ce în 2016 a fost distins la Kiel cu premiul Fundației Hermann Ehlers pentru “sprijinirea statului de drept şi a luptei anticorupţie”, iar în 2017, la Berlin, cu Ordinul Sfântului Gheorghe, acordat de Balul Operei ”Semper” din Dresda, pentru angajamentul său politic pro-european.

Tot în 2017, președintele a primit, la Washington, distincţia “Light Unto the Nations”, premiu acordat de către Comitetul Evreiesc American (American Jewish Committee – AJC) şefilor de stat care s-au remarcat, de-a lungul timpului, prin promovarea valorilor democratice.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
REPUBLICA MOLDOVA4 hours ago

Financial Times: R. Moldova sfidează Rusia și va semna un pact de securitate cu UE, care prevede inclusiv exerciții militare și achiziții de arme

CONSILIUL UE4 hours ago

Statele UE iau în calcul un “cod etic” pentru influenceri pe rețele sociale pentru a sprijini impactul pozitiv al acestora și a combate potențialul dăunător

U.E.4 hours ago

Parlamentul Georgiei a adoptat legea “agenților străini” inspirată din Rusia, sfidând avertismentele UE. Protestele din Tbilisi iau amploare

CONSILIUL UE7 hours ago

Este important ca mobilitatea sa devină parte integrantă a oricărei rute de educație și formare, a subliniat ministra Ligia Deca în cadrul reuniunii Consiliului Educație

INTERNAȚIONAL8 hours ago

Netanyahu evidențiază strânsa relație de prietenie dintre România și Israel într-o intervenție online în Parlament

CHINA8 hours ago

SUA combat practicile neloiale ale Chinei cu o majorare a tarifelor vamale pentru mai multe bunuri importate din această țară. Washington impune taxe de 100% pentru vehiculele electrice din China

ENGLISH8 hours ago

The Dean of the Harvard School of Dental Medicine is attending the 21st International Congress of Dental Esthetic in Bucharest

COMUNICATE DE PRESĂ8 hours ago

Decanul Facultății de Stomatologie a Universității Harvard participă, la București, la cea de-a 21-a ediție a Congresului Internațional de Estetică Dentară

ROMÂNIA9 hours ago

Vila Minovici și Turnul Chindiei din București, incluse în colecția paneuropeană de bunuri culturale 3D lansată de CE

CONSILIUL UE9 hours ago

Consiliul UE adoptă Pactul privind migrația și azilul, un set de norme care asigură o repartizare echitabilă a sarcinilor între statele membre și proceduri eficiente și uniforme în domeniu

ROMÂNIA1 day ago

Lansarea Strategiei Naționale împotriva Traficului de Persoane pentru 2024-2028. Marcel Ciolacu: Blamarea traficanților nu este suficientă. Avem o strategie sinergică care ne va ajuta să combatem fenomenul

INTERNAȚIONAL6 days ago

Klaus Iohannis a fost distins în SUA cu premiul Distinguished International Leadership “ca o recunoaştere a rolului de lider al României, în ultimii 20 de ani, ca membru NATO şi partener SUA”

ROMÂNIA6 days ago

Nicolae Ciucă afirmă că România trece printr-o situație „deosebit de complicată”, fiind necesară adaptarea strategiilor de țară și ralierea la temele europene

NATO1 week ago

Iohannis și Biden au decis “să continue dialogul” privind candidatura liderului român la șefia NATO: Nu se rupe Alianța cu doi candidați. Alianța este puternică

COMISIA EUROPEANA2 weeks ago

La Maastricht, Ursula von der Leyen și-a apărat mandatul în fața contracandidaților la șefia Comisiei Europene, criticându-i pe “reprezentanții lui Putin care încearcă să distrugă UE”

NATO2 weeks ago

Stoltenberg a discutat cu Zelenski la Kiev: Ucraina se află pe o „cale ireversibilă” către NATO, iar sprijinul va continua

ALEGERI EUROPENE 20242 weeks ago

VIDEO Parlamentul European a lansat clipul pentru alegerile europene, cu un mesaj de la o generație la alta: “Foloseşte-ţi votul. Sau alţii vor decide pentru tine”

INTERNAȚIONAL3 weeks ago

Joe Biden a promulgat ajutorul de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, iar primele livrări de muniții se reiau imediat: “Nu ne înclinăm în fața lui Putin. Iată ce înseamnă să fii o superputere mondială”

COMISIA EUROPEANA3 weeks ago

20 de ani de la “cel mai mare val de extindere a UE”, marcați în Parlamentul European cu gândul la aderarea Ucrainei și R. Moldova: O victorie a lui Putin ar schimba harta și cursul istoriei europene

ROMÂNIA3 weeks ago

Ministrul Finanțelor, concluzii după participarea la reuniunile de primăvară ale BM şi FMI: România va avea parte de sprijin pentru consolidarea fiscală și creșterea investițiilor în infrastructură

Trending