U.E.

Franța devine prima țară din lume care introduce dreptul la avort în Constituție

Published

on

© WHO

Franța a devenit luni prima țară din lume care a înscris dreptul la avort în constituția sa, punctul culminant al unui efort care a început ca răspuns direct la decizia Curții Supreme a SUA de a anula hotărârea în cazul Roe vs. Wade, informează Politico.

Parlamentarii din ambele camere ale Parlamentului francez au votat cu 780 la 72 în favoarea măsurii, obținând cu ușurință majoritatea de trei cincimi necesară pentru a modifica constituția franceză.

Votul de luni, care a avut loc în timpul unei adunări speciale a parlamentarilor la Palatul Versailles, la sud-vest de Paris, a fost ultimul pas în procesul legislativ. Senatul francez și Adunarea Națională au aprobat fiecare cu o majoritate covârșitoare amendamentul la începutul acestui an.

Amendamentul prevede că în Franța există o „libertate garantată” la avort. Unele grupuri și parlamentari au cerut un limbaj mai puternic pentru a numi în mod explicit avortul un “drept”.

Parlamentarii au salutat această mișcare ca fiind o modalitate istorică prin care Franța a trimis un semnal clar de susținere a drepturilor reproductive, în condițiile în care avortul este amenințat în Statele Unite, precum și în unele părți ale Europei, cum ar fi Ungaria, unde partidele de extremă dreapta au ajuns la putere.

În urma votului, Turnul Eiffel a fost luminat cu cuvintele „corpul meu, alegerea mea”.

Click to comment

Trending

Exit mobile version