Connect with us

ROMÂNIA

Germania și România au semnat, la Berlin, un plan comun de acțiune axat pe UE, NATO, industria apărării, sprijin pentru Ucraina și R. Moldova și aderarea României la OCDE

Published

on

© Administrația Prezidențială

România și Germania au semnat vineri, la Berlin, un plan comun de acțiune, au anunțat președintele Nicușor Dan și cancelarul Friedrich Merz, cu șeful statului român subliniind potențialul colaborării la nivelul industriei de apărare și sprijinul acordat de Germania pentru aderarea României la OCDE. Planul de acțiune pentru o cooperare bilaterală consolidată a fost semnat de ministrul afacerilor externe Oana Țoiu și de secretarul de stat din cadrul Ministerului federal german al Afacerilor Externe, Géza Andreas von Geyr.

“România și Germania au o istorie lungă de parteneriat, mai mult decât istoria și numărul de ani cred că ne leagă niște valori, și, pe baza acestor valori, azi, prin planul de acțiune pe care l-am semnat, am trasat direcțiile pe care colaborarea noastră viitoare se va desfășura”, a declarat președintele, într-o conferință de presă comună cu cancelarul german, la sediul Cancelariei federale.

Nicușor Dan a amintit că Germania este principalul partener comercial al României și că Bucureștiul dorește ca această cooperare să se dezvolte în anii care urmează, prilej cu care a fost semnat un plan comun de acțiune.

Potrivit acestuia, prin planul semnat au fost trasate direcțiile viitoare de colaborare inclusiv în cadrul programelor Uniunii Europene.

“Am discutat de oportunitățile care există pentru industria de apărare în acest context nou în care ne aflăm. Am discutat de posibilitatea de a colabora în cadrul programului SAFE al Uniunii Europene. Am discutat de colaborarea pe care România a avut-o cu Germania și de suportul pe care Germania ni l-a dat în diverse structuri internaționale, inclusiv OCDE, unde, după cum știți, România vrea să intre la sfârșitul anului viitor”, a adăugat președintele.

 

La rândul său, cancelarul german a subliniat că relația dintre cele două țări este una excelentă și va deveni și mai bună în viitor. Friedrich Merz a menționat și faptul că România și Germania sunt parteneri importanți și din punct de vedere al politicilor de securitate, în cadrul NATO, și împărtășesc același punct de vedere referitor la războiul de agresiune al Federației Ruse în Ucraina.

Potrivit unui comunicat al MAE remis CaleaEuropeană.ro, planul de acțiune pentru o cooperare bilaterală consolidată este un cadru concret pentru intensificarea parteneriatului între cele două țări. 

Documentul structurează domeniile de importanță strategică comune cu scopul extinderii și aprofundării cooperării în aceste sectoare.

Documentul stabilește mecanisme pentru intensificarea dialogului politico-diplomatic privitor la agenda bilaterală, conlucrarea la nivelul UE, coordonarea dosarelor prioritare privind afacerile strategice, securitare și multilaterale. Între acestea, un element central îl reprezintă războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, sprijinul pentru Ucraina, Republica Moldova și alte state partenere în vecinătatea estică a UE și Balcanii de Vest.

Planul de Acțiune evidențiază importanța cooperării și sprijinului în cadrul procesului de aderare a României la OCDE și face referire la consolidarea cooperării privind afacerile consulare, comunicarea strategică și diplomația publică.

 

Conlucrarea României și Germaniei în domeniul politicilor europene constituie un alt sector central, în spiritul angajamentului celor două țări pentru o Uniune Europeană unită, rezilientă, sigură, prosperă și orientată către viitor.

O atenție specială este acordată cooperării în domeniul politicilor de securitate și apărare, cu accent asupra contribuției comune la efortul de consolidare a posturii de descurajare și apărare a NATO și, îndeosebi, pe flancul estic al Alianței, precum și cooperării în domeniul industriei de apărare, inclusiv în ceea ce privește coordonarea în cadrul inițiativelor și instrumentelor UE și NATO.

Planul de Acțiune evidențiază prioritatea pe care o reprezintă extinderea pe mai departe a actualei cooperări economice solide, a comerțului bilateral și a investițiilor substanțiale care generează locuri de muncă. Acest aspect este cu atât mai semnificativ cu cât Germania se menține drept principalul partener comercial al României, cu o valoare a schimburilor comerciale de peste 42 miliarde euro la nivelul anului 2024 și o pondere de peste 20% din totalul exporturilor României, și reprezintă, totodată, primul investitor în economia românească, potrivit statisticilor BNR.

Documentul vizează totodată valorificarea oportunităților de cooperare mai apropiată în domenii precum tranziția energetică, transporturile și conectivitatea, justiția și afacerile interne, în concordanță cu prioritățile identificate de ministerele de resort din cele două țări. 

De asemenea, urmărește fructificarea, pe mai departe, a patrimoniului și a relațiilor socio-culturale împărtășite de România și Germania. Un rol crucial în acest sens este deținut atât de persoanele care aparțin minorității germane din România, cât și de comunitatea românească din Germania, care număra, la finele anului 2024, peste 900.000 persoane, în creștere față de anii precedenți, și care aduc o substanță deosebită relațiilor bilaterale.

În egală măsură, în domeniul muncii și afacerilor sociale, este evidențiată oportunitatea continuării unei cooperări aprofundate în baza unei Declarații comune de intenție între ministerele de resort din România și Germania. De asemenea, este urmărită implementarea programelor bilaterale de lucru în domenii precum protecția socială, cu accent asupra protejării lucrătorilor mobili.

Importanța semnării acestui document este amplificată și de contextul simbolic, în condițiile în care anul acesta România și Republica Federală Germania marchează 145 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice bilaterale, conchide sursa citată.

Președintele Nicușor Dan se află vineri la Berlin, în prima sa vizită oficială în Germania în calitate de șef al statului, la invitația președintelui Frank-Walter Steinmeier. Vizita cuprinde convorbiri oficiale cu omologul german și cu cancelarul federal Friedrich Merz, participarea la o reuniune cu oameni de afaceri germani, precum și de o întâlnire cu reprezentanți ai comunității românești.

Vizita are loc în contextul aprofundării dialogului româno-german la nivel înalt, și reflectă relațiile cu caracter strategic dintre cele două țări.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

ROMÂNIA

Germania sprijină “cursul ambițios de reformă al guvernului român”, i-a transmis președintele Steinmeier omologului său român Nicușor Dan

Published

on

© Administrația Prezidențială

Președintele german Frank-Walter Steinmeier i-a transmis omologului său român Nicușor Dan “sprijinul pentru cursul ambițios de reformă al guvernului român” în cadrul unei prime întrevederi pe care cei doi șefi de stat au avut-o vineri, la Berlin, cu ocazia vizitei oficiale a președintelui român.

Potrivit președintelui german, vizita lui Nicușor Dan la Berlin “la doar două luni după învestirea noului președinte, evidențiază parteneriatul strâns și de încredere dintre Germania și România”.

“Cele două țări ale noastre nu numai că lucrează împreună în cadrul Uniunii Europene și al NATO, dar sunt strâns legate și dincolo de acestea. Minoritatea germană din România și diaspora română din Germania formează o punte vie între națiunile noastre”, i-a transmis Steinmeier lui Dan.

Potrivit Palatului Bellevue, președintele german și cel român au vorbit, de asemenea, despre situația politică internă din cele două țări, iar Steinmeier “și-a exprimat sprijinul pentru cursul ambițios de reformă al guvernului român”.

 

“România și Germania împărtășesc o prietenie profundă, consolidată de legături istorice și umane. Am convenit să lucrăm împreună pentru a dezvolta în continuare relațiile noastre politice și economice, să ne coordonăm eforturile pentru o Uniune Europeană mai coezivă și un continent european mai sigur”, a transmis și Nicușor Dan.

 

Principalele linii de colaborare discutate de Steinmeier și Dan

Într-un comunicat de presă difuzat de Administrația Prezidențială, discuțiile dintre cei doi șefi de stat s-au axat pe aprofundarea dialogului și a cooperării româno-germane la diverse nivele și pe continuarea coordonării strânse în plan bilateral, în cadrul UE și NATO, toate acestea susținute de relațiile bilaterale excelente, cu caracter strategic.

Cei doi Președinți s-au referit la semnificația aniversării a 145 de ani de relații diplomatice, la legăturile istorice și interumane solide, dar și la contribuțiile valoroase ale comunității românești din Germania, cât și ale minorității germane din România la consolidarea dialogului nu doar politic, ci și economic, cultural, educațional dintre cele două țări.

De asemenea, cei doi șefi de stat au încurajat guvernele și companiile din ambele țări să intensifice cooperarea economică, comercială și investițională, profitând cât mai bine de instrumentele europene, precum cele din domeniul apărării. A fost salutat faptul că Germania este, de mulți ani, primul partener comercial al țării noastre și un important investitor în economia românească.

În discuții a fost abordată și situația de securitate în contextul războiului Rusiei contra Ucrainei, cei doi interlocutori fiind de acord asupra necesității continuării sprijinului pentru Ucraina și a eforturilor de a opri atacurile sângeroase ale Rusiei și pentru a ajunge la o pace justă și durabilă.

Șeful statului a mulțumit cu această ocazie omologului său pentru contribuția semnificativă a Germaniei, ca Aliat, la asigurarea securității țării noastre și la întărirea Flancului Estic al NATO.

Au mai fost discutate susținerea de către ambele țări a Republicii Moldova și a parcursului său european, alături de importanța coordonării celor două state și cu alți parteneri europeni, pentru asigura un sprijin în lupta Chișinăului cu atacurile hibride orchestrate de Moscova.

Cei doi președinți au avut și un schimb de vederi referitor la ultimele evoluții în relațiile transatlantice, precum și la găsirea de soluții în plan european care să asigure și să protejeze competitivitatea Uniunii Europene pe plan global.

România și Germania vor continua să contribuie la coeziunea și la întărirea unității europene, pentru a putea răspunde eficient schimbărilor și provocărilor geopolitice, inclusiv a amenințărilor hibride cu care se confruntă Uniunea.

Plan comun de acțiune pe axa Berlin – București

România și Germania au semnat vineri, la Berlin, un plan comun de acțiune, au anunțat președintele Nicușor Dan și cancelarul Friedrich Merz, cu șeful statului român subliniind potențialul colaborării la nivelul industriei de apărare și sprijinul acordat de Germania pentru aderarea României la OCDE. Planul de acțiune pentru o cooperare bilaterală consolidată a fost semnat de ministrul afacerilor externe Oana Țoiu și de secretarul de stat din cadrul Ministerului federal german al Afacerilor Externe, Géza Andreas von Geyr.

Președintele Nicușor Dan se află vineri la Berlin, în prima sa vizită oficială în Germania în calitate de șef al statului, la invitația președintelui Frank-Walter Steinmeier. Vizita cuprinde convorbiri oficiale cu omologul german și cu cancelarul federal Friedrich Merz, participarea la o reuniune cu oameni de afaceri germani, precum și de o întâlnire cu reprezentanți ai comunității românești.

Vizita are loc în contextul aprofundării dialogului româno-german la nivel înalt, și reflectă relațiile cu caracter strategic dintre cele două țări.

Continue Reading

ROMÂNIA

Un “atac concret” prin care Rusia încearcă divizarea UE și NATO “s-a văzut în România”, afirmă Merz alături de Nicușor Dan. Șeful statului promite un raport “într-un termen rezonabil”

Published

on

© Administrația Prezidențială

Cancelarul Germaniei, Friedrich Merz, i-a transmis, vineri, președintelui Nicușor Dan că în campania electorală din România a demonstrat că reprezintă o țară democratică europeană, în timp ce a atribuit Rusiei acțiuni și tentative de a destabiliza Uniunea Europeană, menționând explicit alegerile din România.

“Ne bucurăm și eu personal de vizita dumneavoastră la Berlin. În campania electorală din România ați demonstrat că reprezentați o Românie democratică europeană. Astfel, ați dat un semnal politic puternic, care a mers mult peste hotarele României și știți că noi toți în Europa și noi în Germania am observat cu multă atenție alegerile din România. Cu atât mai mult, permiteți-mi să vă felicit pentru alegerea în funcția de președinte al României”, a declarat cancelarul german, într-o conferință de presă comună cu președintele Nicușor Dan, la finalul întrevederii avute la Berlin.

 

Cu ocazia vizitei oficiale a președintelui Dan la Berlin a fost semnat și un plan comun de acțiune între Germania și România.

Întrevederea celor doi lideri a fost precedată de faptul că România a fost menționată explicit de NATO și Uniunea Europeană ca țintă a campaniilor hibride desfășurate de Rusia, într-o serie de declarații ferme adoptate vineri de Consiliul Nord-Atlantic și Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate. Imediat după difuzarea acestor declarații, România s-a alăturat Alianței Nord-Atlantice și Uniunii Europene în a condamna cu fermitate activitățile cibernetice ostile desfășurate de entități subordonate Serviciului Militar de Informații al Federației Ruse (GRU) și îndreptate împotriva mai multor state membre NATO și ale Uniunii Europene.

Vorbind în acest context, cancelarul Merz, a declarat că există “încercări ale Rusiei de a diviza Uniunea Europeană”, cu referire la alegerile prezidențiale din România.

Asistăm la tentative ale Rusiei de a diviza Uniunea Europeană, de a slăbi alianța transatlantică și de a dezinforma sau informa greșit societatea și opinia publică. Cred că este una dintre provocările cele mai mari cu care ne confruntăm noi, democrațiile liberale. (…) Cât de concret este un astfel de atac s-a observat în România, cu ocazia alegerilor prezidențiale în turul unu. De aceea cu mare atenție am observat alegerile, procesul electoral din România care și în turul al doilea a fost influențat masiv de către entități din Rusia, dar democrația din România a fost din fericire suficient de puternică și a răspuns, a reușit astfel să răspundă cu o campanie electorală soldată cu președintele care este astăzi în vizită”, a adăugat Friedrich Merz. 

La rândul său, președintele Nicușor Dan a salutat anunțul NATO și al UE privind condamnarea influenței ruse asupra țărilor europene și a precizat că România va veni, într-un termen rezonabil, cu un raport privind manipularea și dezinformarea.

Întrebat cum s-au manifestat aceste atacuri, șeful statului a descris două componente.

“Una este acțiunea cibernetică clasică de atac asupra unor structuri și pe chestiunea aceasta avem rapoarte special de la STS asupra unor astfel de atacuri și a doua parte și care este legată mult mai mult de procesul democratic este influențarea prin fake news și printr-un întreg proces de manipulare și dezinformare care se desfășoară în interiorul țărilor europene, cu atât mai mult cu cât ele sunt apropiate de granița estică a UE și aici avem în țară o lungă dezbatere și o să venim într-un termen rezonabil cu un raport”, a explicat Nicușor Dan.

Președintele Nicușor Dan se află vineri la Berlin, în prima sa vizită oficială în Germania în calitate de șef al statului, la invitația președintelui Frank-Walter Steinmeier. Vizita cuprinde convorbiri oficiale cu omologul german și cu cancelarul federal Friedrich Merz, participarea la o reuniune cu oameni de afaceri germani, precum și de o întâlnire cu reprezentanți ai comunității românești.

Vizita are loc în contextul aprofundării dialogului româno-german la nivel înalt, și reflectă relațiile cu caracter strategic dintre cele două țări.

Continue Reading

NATO

România, menționată ca țintă a “atacurilor hibride sofisticate” ale Rusiei în declarații NATO și UE care condamnă acțiunile sponsorizate de GRU

Published

on

© NATO

România a fost menționată explicit de NATO și Uniunea Europeană ca țintă a campaniilor hibride desfășurate de Rusia, într-o serie de declarații ferme adoptate vineri de Consiliul Nord-Atlantic și Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate.

Într-o declarație oficială, Consiliul Nord-Atlantic a condamnat activitățile cibernetice malițioase desfășurate de serviciul militar de informații al Rusiei (GRU), arătând că acestea „reprezintă o amenințare la adresa securității Aliaților”. NATO a confirmat că gruparea APT28, sponsorizată de GRU, a vizat entități guvernamentale naționale și operatori de infrastructură critică din mai multe state aliate, „inclusiv din România”.

Potrivit NATO, aceste acțiuni sunt parte a unei campanii hibride mai largi prin care Rusia încearcă să destabilizeze Aliații și să sprijine războiul de agresiune împotriva Ucrainei. „Aceste atribuiri și țintirea constantă a infrastructurilor critice ilustrează cât de importante au devenit amenințările cibernetice și hibride în strategia Rusiei”, se arată în declarația celor 32 de aliați la nivelul Consiliului Nord-Atlantic.

Într-o declarație separată, Uniunea Europeană a denunțat „campaniile hibride persistente” ale Rusiei și a acuzat direct Moscova pentru „un atac hibrid sofisticat” care a avut „un impact semnificativ asupra procesului electoral din România”.

Potrivit UE, aceste acțiuni se înscriu într-un tipar sistematic de comportament malițios desfășurat de GRU, care include și atacuri cibernetice asupra instituțiilor democratice din Germania, Cehia și Franța, dar și sabotaj, manipulare informațională și atacuri fizice. Platforma „RED”, sancționată anterior de Uniune, a fost identificată ca instrument de manipulare informațională în Germania, sub coordonarea Rusiei.

„Aceste acțiuni demonstrează un comportament deliberat și inacceptabil”, transmite declarația UE, care subliniază că astfel de amenințări nu vor slăbi sprijinul acordat Ucrainei și partenerilor din vecinătatea estică, inclusiv Republicii Moldova.

Citiți și România condamnă alături de NATO și UE acțiunile cibernetice ostile orchestrate de Serviciul Militar de Informații al Rusiei împotriva țărilor NATO și UE

România s-a alăturat vineri Alianței Nord-Atlantice și Uniunii Europene în a condamna cu fermitate activitățile cibernetice ostile desfășurate de entități subordonate Serviciului Militar de Informații al Federației Ruse (GRU) și îndreptate împotriva mai multor state membre NATO și ale Uniunii Europene.

“Actorii subordonați GRU au vizat instituții publice, operatori de infrastructură critică și alte entități de pe teritoriul Alianței și al Uniunii Europene, inclusiv din România”, transmite MAE într-un comunicat.

Totodată, și șefa diplomației române Oana Țoiu a subliniat că “alături de aliații noştri NATO şi în cadrul UE, condamnăm împreună public şi ferm campaniile cibernetice desfășurate de actori subordonați serviciilor de informații ruse”.

“Vom aloca, împreună, resursele necesare pentru a preveni, a combate şi a răspunde acestor campanii, avem oameni pregătiți şi linii de dialog şi colaborare între noi. Înțelegem toți, clar, că nu doar democrația din România a fost şi este ținta acestor ingerințe ale altor state ci că miza lor în mai multe domenii și țări este să atace chiar baza proiectului european: înțelegerea cetățenilor că împreună ne putem apăra mai bine valorile şi teritoriile şi ne putem construi un viitor mai bun. România a reuşit şi reuşeşte să crească fără ezitare pe drumul european. Prosperitatea şi siguranța pe care direcția europeană și euroatlantică le fac posibile, reziliența democrației noastre care vine și din aceasta, nu sunt vești bune pentru Rusia”, a afirmat Țoiu.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
ROMÂNIA22 minutes ago

Germania sprijină “cursul ambițios de reformă al guvernului român”, i-a transmis președintele Steinmeier omologului său român Nicușor Dan

ROMÂNIA37 minutes ago

Germania și România au semnat, la Berlin, un plan comun de acțiune axat pe UE, NATO, industria apărării, sprijin pentru Ucraina și R. Moldova și aderarea României la OCDE

ROMÂNIA54 minutes ago

Un “atac concret” prin care Rusia încearcă divizarea UE și NATO “s-a văzut în România”, afirmă Merz alături de Nicușor Dan. Șeful statului promite un raport “într-un termen rezonabil”

NATO2 hours ago

România, menționată ca țintă a “atacurilor hibride sofisticate” ale Rusiei în declarații NATO și UE care condamnă acțiunile sponsorizate de GRU

NATO2 hours ago

Un general român a preluat comanda Centrului NATO de analiză comună și lecții învățate, responsabil cu îmbunătățirea și transformarea capacităților Alianței

NATO3 hours ago

România condamnă alături de NATO și UE acțiunile cibernetice ostile orchestrate de Serviciul Militar de Informații al Rusiei împotriva țărilor NATO și UE

COMISIA EUROPEANA4 hours ago

Comisia Europeană: România va primi 60 mld. de euro din bugetul UE 2028-2034, a șasea cea mai mare alocare și a doua în calitate de beneficiar net, cu peste 13 mld. mai mult decât în bugetul actual

SUA5 hours ago

Ar fi nerealist să sperăm la un acord comercial UE-SUA cu tarife zero, subliniază cancelarul german: Trebuie să ne pregătim pentru un acord vamal asimetric

REPUBLICA MOLDOVA5 hours ago

Nicușor Dan, interviu în presa germană în ajunul vizitei la Berlin: “Personal, îmi doresc o unire cu Moldova”, dar cât timp cetățenii țării vecine susțin forma actuală de stat, “România nu va întreprinde nimic”

POLITICĂ5 hours ago

PSD solicită o poziție unitară a României pentru apărarea agriculturii naționale în negocierile privind viitorul buget al UE

INTERNAȚIONAL2 days ago

Giorgia Meloni subliniază că nu își poate permite să facă greșeli „într-o lume în care lucrurile se schimbă rapid”, comparând guvernarea țării cu „săritul cu parașuta”: Dacă parașuta nu se deschide, „alți italieni vor suporta consecințele”

MAREA BRITANIE1 week ago

Macron: Forța Expediționară Comună Franco-Britanică va fi extinsă la 50.000 de soldați și ar putea fi nucleul acțiunii de stabilizare în Ucraina post-conflict

CHINA1 week ago

UE nu dorește să se decupleze de China, dar își va apăra întotdeauna interesele, subliniază Ursula von der Leyen, prezentându-le eurodeputaților trei priorități pentru o relație bazată pe predictibilitate și fiabilitate

ROMÂNIA3 weeks ago

Prelungirea PNRR presupune un proces decizional complet inițiat de CE și nu este fezabilă din perspectiva timpului, afirmă noul ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene

ROMÂNIA4 weeks ago

Bogdan Ivan anunță că a transmis oficial Comisiei Europene proiectul pentru construirea unei giga-fabrici de inteligență artificială în România: Devenim un hub regional al tehnologiilor emergente

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE4 weeks ago

Luca Niculescu anunță lansarea unei campanii prin care le explică românilor „într-un limbaj clar, prietenos și interesant” aderarea României la OCDE: „Va însemna că vom juca în prima ligă a economiilor mondiale”

ROMÂNIA4 weeks ago

Predoiu: Legăturile economice și comerciale româno-germane au ajuns la cel mai înalt nivel din ultimii 20 de ani

U.E.1 month ago

UE nu susține o schimbare de regim în Iran și insistă asupra unei soluții diplomatice: Securitatea durabilă nu se construiește prin acțiune militară

INTERNAȚIONAL1 month ago

Premierul Spaniei le cere scuze cetățenilor pentru scandalul de corupție din Partidul Socialist: Sunt „profund indignat”. Trebuie să existe toleranță zero față de corupție

INTERNAȚIONAL1 month ago

Zelenski, după trilaterala cu Maia Sandu și Nicușor Dan: Împreună cu România vom ajuta Moldova să reziste influenței distructive a Rusiei

Trending