EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Gheorghe Falcă, cosemnatarul unei scrisori adresate Comisiei Europene prin care cere extinderea programului DiscoverEU pe traseul Iași-Chișinău-Odessa

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Eurodeputatul Gheorghe Falcă (PNL, PPE), membru al Comisiei pentru transport și turism (TRAN) din Parlamentul European, sprijină extindrea progreamului Discover EU pe traseul Iași-Chișinău-Odessa printr-o scrisoare înaintată Comisarului pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, Mariya Gabriel, pe care a cosemnat-o.

Potrivit unui comunicat remis CaleaEuropeană.ro, scrisoarea are ca temă principală extinderea programului DiscoverEU pe traseul Iași-Chișinău-Odessa, program ce ar urma să faciliteze o libertate a mișcării pentru 10 mii de tineri.

”Susținem în primul rând dreptul la o circulație mult mai liberă și facilă pentru 10 mii de tineri pe ruta Iași-Chișinău-Odessa, perioada de aplicare a acestei facilități fiind 1 februarie 2022 – 31 decembrie 2022. Trebuie să fim conștienți că tânăra generație se confruntă cu o adevărată dramă cauzată de cei aproape doi ani de limitări impuse de pandemia COVID-19, având așadar un contact social destul de limitat. Indubitabil această situație de fapt le-a creat multe frici, depresii și chiar frustrări tinerilor din aceste regiuni”, a detaliat Falcă.

În acest context, eurodeputatul a solicitat ”comisarului pentru inovație, cultură, educație și tineret să analizeze posibilitatea de a oferi un permis de călătorie pentru 10 mii de tineri din zona Iași-Chișinău-Odessa, zonă denumită UA-RM.”

Acesta a motivat că prin permisul DiscoverEU, ”Uniunea Europeană ar avea o oportunitate importantă în a contribui la o mai mare coeziune regională, în special pe cale ferată. Considerăm că această inițiativă va contribui în mod clar la dezvoltarea moștenirii culturale europene și va fi un pas important pentru conectarea celor trei țări. Mai mult, va oferi o deschidere a culturii est europene. Nu în ultimul rând trebuie menționat că anul 2021 a fost declarat Anul Căilor Ferate Europene, ceea ce a însemnat o revigorare a turismului regional, iar anul 2022 este Anul European al Tineretului. În acest sens, parteneriatul propus de noi va oferi șansa ca tinerii să aibă o mai mare mobilitate în Europa, să învețe despre istoria și cultura europeană, dar și despre diversitatea Uniunii”, a punctat europarlamentarul Gheorghe Falcă.

Scrisoarea este inițiată de eurodeputatul Ivan Stefanec și este cosemnată de europarlamentari din șapte țări.

Comisia Europeană a lansat DiscoverEU în iunie 2018, în urma unei propuneri a Parlamentului European. Această inițiativă a fost integrată oficial în noul program Erasmus+ 2021-2027.

DiscoverEU conectează mii de tineri, construind o comunitate în întreaga Europă. Participanți care nu se cunoșteau până atunci au intrat în contact pe platformele de comunicare socială, au făcut schimb de informații sau au oferit sfaturi privind atracțiile locale, au format grupuri pentru a călători dintr-un oraș în altul sau au locuit acasă la alți participanți.

În perioada 2018-2019, 350 000 de candidați s-au înscris pentru un total de 70.000 de permise de călătorie disponibile: 66 % dintre aceștia au călătorit pentru prima dată cu trenul în afara țării lor de reședință. Pentru mulți dintre ei, a fost și prima dată când au călătorit fără părinți sau adulți însoțitori, iar majoritatea au afirmat că au devenit mai independenți. Experiența DiscoverEU le-a oferit posibilitatea de a înțelege mai bine alte culturi și istoria Europei, dar și de a-și îmbunătăți competențele lingvistice. Două treimi dintre ei au declarat că nu și-ar fi putut plăti permisul de călătorie dacă n-ar fi existat inițiativa DiscoverEU.

Începând din 2018, foștii și viitorii călători DiscoverEU formează o comunitate diversă și implicată care se întâlnește online și offline pentru a-și împărtăși experiențele.

La începutul lunii octombrie, Comisia Europeană a dat startul înscrierilor pentru permise gratuite care vor oferi tinerilor posibilitatea să viziteze Europa în perioada martie 2022 până în februarie 2023 pentru un număr de maximum 30 de zile.

Click to comment

Trending

Exit mobile version