EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Gheorghe Falcă, eurodeputatul român care va gestiona raportul Parlamentului European pentru negocierile asupra unui nou acord între UE și Regatul Unit

Published

on

© European Parliament Multimedia Center

Europarlamentarul Gheorghe Falcă (PNL, PPE) va face parte dintr-o echipă specială a Parlamentului European care se va ocupa de mai multe reglementări privind noul acord al Uniunii Europene cu Marea Britanie.

Gheorghe Falcă va fi eurodeputatul român care va reprezenta Parlamentul European în negocierile post-Brexit între Bruxelles și Regatul Unit.

Eurodeputații aleşi să reprezinte Parlamentul European vor face un raport pe care îl vor înainta Consiliului European, acesta reprezentând fundamentul pentru modul în care vor decurge negocierile asupra unui nou acord între UE şi UK.

Gheorghe Falcă a explicat că “la aceste negocieri voi încerca să reprezint cât mai bine interesele românilor care se află astăzi în Marea Britanie, dar voi încerca totodată să mă asigur şi că românii care vor dori să meargă acolo în viitor, să muncească, să studieze sau chiar să călătorească, o vor putea face ca şi până acum”.

După ce Marea Britanie a ieșit din blocul comunitar la 31 ianuarie 2020, configurația Parlamentului European a fost modificată, la fel ca numărul comisarilor din colegiul Executivului European. 

Astfel, după retragerea Regatului Unit din UE, Parlamentul European s-a restrâns de la 751 la 705, lăsând loc pentru posibile noi state membre.

Citiți și: Cum se modifică configurația politică a Parlamentului European după ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană: Popularii europeni vor fi principalii câștigători de pe urma Brexitului, în vreme ce Verzii, socialiștii și liberalii vor fi afectați

La 1 februarie 2020, după 47 de ani de prezență în familia europeană, Regatul Unit a devenit primul stat membru care a părăsit UE, începând astfel perioada de tranziție, care se încheie la 31 decembrie 2020, timp în care se vor aplica în continuare normele europene.

Comisia Europeană a publicat o sinteză tradusă în cele 24 de limbi oficiale ale Uniunii Europene prin care prezintă informații importante privind retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeană la 31 ianuarie 2020.

Citiți și: Comisia Europeană: Ce trebuie să știi despre Acordul de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană


Gheorghe Falcă deține primul său mandat de europarlamentar și este membru în două comisii de specialitate ale Parlamentului European: Comisia pentru transport și turism (TRAN) și Comisia pentru petiții (PETI). De asemenea este membru plin și în Delegația la Adunarea Parlamentară Paritară ACP-UE. Gheorghe Falcă este membru supleant în Comisia pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale (DSEE) și în Delegația pentru relațiile cu Bosnia-Herțegovina și Kosovo. 

Gheorghe Falcă a fost primarul municipiului Arad din anul 2004 până în luna aprilie 2019. Din această calitate, Falcă  a fost membru al Comitetului European al Regiunilor, participând la formarea politicilor la nivel european. Ca primar al Aradului, Gheorghe Falcă a reușit să dezvolte și să modernizeze orașul și a realizat cea mai mare investiție finanțată din fonduri europene din învățământul românesc.

 

Click to comment

Trending

Exit mobile version