ROMÂNIA DIGITALĂ
ICI București susține BNR și ASF în pregătirea reglementărilor pentru piața activelor digitale
Published
6 days agoon
ICI București susține Banca Națională a României (BNR) și Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) pentru dezvoltarea unui cadru legislativ robust și a unor reglementări privind piața activelor digitale. Această inițiativă vizează asigurarea unui mediu sigur și reglementat pentru tranzacțiile cu criptomonede și alte tipuri de active digitale, urmare centralizării propunerilor în acest domeniu și dezbaterii acestora în Comisia pentru reglementări în domeniul tehnologiilor distribuite.
BNR și ASF au un rol central în monitorizarea și reglementarea pieței, cu scopul de a proteja investitorii și de a preveni riscurile asociate acestui nou sector. Noua legislație va contribui la stabilitatea pieței financiare și va susține dezvoltarea unui ecosistem tehnologic inovator în România.
Pentru a sprijini aceste eforturi, ICI București a lansat Blockchain Intelligence Academy (BIA), un program educațional conceput pentru a pregăti specialiști în domeniul tehnologiilor blockchain, criptomonedelor și altor soluții de tip Distributed Ledger Technology (DLT). BIA oferă cursuri de formare profesională și certificări în colaborare cu experți internaționali și parteneri de prestigiu. Programul acoperă diverse aspecte ale ecosistemului blockchain, de la elemente tehnice și de securitate cibernetică, la aspecte legate de reglementare și guvernanță.
BIA oferă acces la o platformă modernă de e-learning, mentorat din partea experților, precum și o rețea extinsă de profesioniști în domeniu. Programul este dedicat atât celor care doresc să își dezvolte competențele tehnice, cât și celor interesați de aspectele legale și de reglementare.
ICI București urmărește să faciliteze dialogul și parteneriatele între actorii din sectorul public și privat, creând un spațiu virtual dedicat centralizării propunerilor pentru reglementarea tehnologiilor blockchain.
Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.
You may like
UE va sprijini dezvoltarea fabricilor de inteligență artificială în jurul rețelei europene de supercalculatoare de înaltă performanță
Summitul IA: ”Kiss the Future”. ICI București a discutat cu lideri globali din domeniul inteligenței artificiale despre impactul IA în diverse sectoare, inclusiv sănătate, telecomunicații și politici publice
DigiLocal, primul program integrat de digitalizare a administrațiilor publice locale, se lansează pe 19 septembrie, anunță ministrul Bogdan Ivan
Directorul general al ICI București, prezent la Cyber Champions Summit: Cooperarea cu parteneri globali și regionali este vitală pentru a aborda provocările complexe din zona de securitate cibernetică
ICI București și Romfilatelia lansează noi colecții de NFT-uri. Adrian-Victor Vevera: Împreună, ne propunem să aducem pasiunea filateliei în era nativilor digitali
Congresul Naţional de Îmbătrânire Activă. ICI București își asumă misiunea de a crea un ecosistem favorabil pentru integrarea tehnologiilor smart în viața de zi cu zi a seniorilor
ROMÂNIA
DigiLocal, primul program integrat de digitalizare a administrațiilor publice locale, se lansează pe 19 septembrie, anunță ministrul Bogdan Ivan
Published
5 days agoon
September 6, 2024By
Teodora IonMinistrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan, anunță lansarea, pe 19 septembrie, a Programului Național pentru Transformarea Digitală a Autorităților Publice Locale.
”DigiLocal este primul program integrat de digitalizare a administrațiilor publice locale. Primăriile și consiliile județene sunt instituțiile cu care românii interacționează cel mai des. Finanțăm așadar transformarea digitală la nivel local pentru a face mai accesibile serviciile publice digitale. Am conceput un proces de înscriere electronic clar, în doar 5 pași, pentru a ne asigura că primăriile și consiliile județene pot aplica rapid, fără să se lovească de bariere birocratice. Finanțarea se va acorda pe principiul <<primul venit, primul servit>>, iar înregistrarea se poate face începând de joi, 19 septembrie, de la ora 11:00”, a precizat ministrul Bogdan Ivan într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.
Programul DigiLocal, gestionat și finanțat integral de către Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, are 4 beneficii majore pentru administrațiile locale și pentru cetățeni:
- interconectarea sistemelor informatice ale primăriilor și consiliilor județene cu Ghișeul.ro, platforma oficială de plăți online a statului român, pentru plata simplă, rapidă și sigură a serviciilor publice digitale, a taxelor și a impozitelor;
- dezvoltarea de interfețe standardizate pentru comunicarea cu cetățenii, site-uri care să fie accesibile prin câteva clickuri, astfel încât românii să utilizeze ușor și sigur serviciile publice electronice;
- consolidarea securității cibernetice la nivelul administrației locale, pentru că serviciile digitale locale sunt cele mai accesate de cetățeni;
- achiziția echipamentelor IT pentru creșterea capacității administrative și asigurarea interoperabilității, astfel încât românii să nu mai facă drumuri inutile și să nu mai stea la cozi.
Finanțarea se va acorda diferențiat, în funcție de tipul autorității publice beneficiare, respectiv:
- finanțare în cuantum de maxim 75.000 lei pentru primăriile de comune;
- finanțare în cuantum de maxim 125.000 lei pentru primăriile de orașe;
- finanțare în cuantum de maxim 175.000 lei pentru primăriile de municipiu și primăriile de sector din București;
- finanțare în cuantum de maxim 250.000 lei pentru consiliile județene și primăria Capitalei.
DigiLocal va îmbunătăți interacțiunea dintre cetățeni, mediul de afaceri și sectorul public prin digitalizarea serviciilor publice. De asemenea, programul va sprijini direct autoritățile locale pentru creșterea eficienței și transparenței administrative.
Programul național pentru transformarea digitală a autorităților publice locale se adresează exclusiv autorităților executive la nivelul unităților administrativ – teritoriale (UAT) și se derulează în temeiul Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 56/2024 și a Normelor metodologice pentru punerea în aplicare a Programului național pentru transformarea digitală a autorităților publice locale.
Toate informațiile despre procedura de înregistrare în program pot fi accesate la adresa https://www.mcid.gov.ro/programul-digilocal-21205/. Plaforma de înregistrare va putea fi accesată începând de joi, 19 septembrie, de la ora 11:00.
ROMÂNIA
ICI București participă la Sydney Dialogue. Adrian-Victor Vevera: Reprezintă o oportunitate pentru inițierea unor parteneriate internaționale esențiale pentru avansarea tehnologiilor de ultimă generație
Published
1 week agoon
September 2, 2024By
Teodora IonInstitutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică – ICI București participă la cea de a patra ediție a Sydney Dialogue, conferință organizată de think-tank-ul Australian Strategic Policy Institute (ASPI).
Alături de Ambasada României la Canberra, reprezentată de Radu Gabriel Safta, ambasadorul României în Australia, la conferință au fost invitați și ICI București, prin Adrian-Victor Vevera, directorul general, și Dan Cîmpean, directorul Directoratului Național de Securitate Cibernetică (DSNC).
”Prezența ICI București la Sydney Dialogue reprezintă o oportunitate remarcabilă pentru schimbul de cunoștințe și inițierea unor parteneriate internaționale esențiale pentru avansarea tehnologiilor de ultimă generație și pentru protejarea infrastructurilor critice în fața amenințărilor cibernetice din ce în ce mai sofisticate. În acest context, am făcut un nou pas privind promovarea inovării românești și colaborării internaționale, având ca scop creșterea capacităților naționale și integrarea acestora într-o rețea globală de excelență.” a precizat Adrian-Victor Vevera, potrivit unui comunicat al ICI București.
Cu prilejul participării la Sydney Dialogue, sub coordonarea Ambasadei României la Canberra, delegația României a avut o întrevedere cu directorul executiv al ASPI, Justin Bassi, fiind analizate posibilitățile de cooperare bilaterală în multiple domenii, pornind de la securitatea cibernetică, vizând inclusiv schimbul de know-how între institute de cercetare în domeniul studiilor de securitate.
La invitația Departamentului de Afaceri Interne al Australiei, Adrian-Victor Vevera va participa, alături de reprezentanții Ambasadei României în Australia, și la Summit-ul Cyber Champions, dedicat conlucrării în domeniul securității cibernetice la nivel NATO IP4 (cu statele partenere din Indo-Pacific – Australia, Japonia, Noua Zeelandă, Republica Coreea).
ROMÂNIA
ICI București reprezintă România la cea de-a 58-a Conferință ICA: Ne permite să arătăm progresul țării noastre în guvernanța digitală și să învățăm din lecțiile altor țări
Published
2 weeks agoon
August 29, 2024By
Teodora IonInstitutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică – ICI București participă la cea de-a 58-a Conferință a Consiliului Internațional pentru Tehnologia Informației în Administrația Guvernamentală (ICA), care are loc în perioada 27-29 august 2024 în Botswana.
Potrivit unui comunicat al institutului, evenimentul, având ca temă ”Guvernare inteligentă pentru provocările de mâine: Servicii și infrastructură publică digitală rezilientă”, reunește oficiali guvernamentali, experți în TIC și lideri digitali de pe întreg mapamondul.
„Este o onoare pentru noi să reprezentăm România la acest forum internațional, unde avem oportunitatea de a face schimb de cunoștințe și de a colabora cu profesioniști din întreaga lume”, a subliniat Adrian-Victor Vevera, director general al ICI București și vicepreședinte ICA, după prezentarea pe tema ”The Role of Blockchain Intelligence”.
”Prezența noastră la Conferința ICA ne permite să arătăm progresul României în guvernanța digitală și să învățăm din lecțiile altor țări, colaborând pentru a crea servicii publice mai inovatoare și mai reziliente”, a continuat acesta.
Delegația ICI București va contribui la discuțiile privind îmbunătățirea serviciilor și infrastructurii publice digitale, în special în contextul provocărilor emergente cu care se confruntă guvernele în secolul XXI.
Institutul se angajează să promoveze inovațiile TIC care stimulează eficiența, transparența și reziliența în administrația guvernamentală.
Conferința cuprinde o serie de sesiuni care vor aborda probleme cheie precum: portofele digitale și incluziune financiară, rolul inteligenței artificiale generative în activitatea guvernamentală, parteneriate public-private pentru guvernanța digitală, securitate cibernetică și amenințări emergente, guvernare digitală și ecologică și programul de lideri emergenti.
Concrete & Design Solutions
Cancelarul german Olaf Scholz subliniază necesitatea imigrației pe fondul preocupărilor economice
Uniunea Europeană și China trebuie să construiască punți pentru a evita un război comercial, subliniază premierul Spaniei: Noi vom fi constructivi
Kamala Harris, percepută mult mai favorabil de alegători decât Trump după dezbaterea prezidențială (sondaj)
Bogdan Ivan, ”discuție pragmatică” cu Jill Bruby, responsabilă de securitatea nucleară în cadrul Departamentului Energiei din SUA: România este în avangarda soluțiilor energetice inovative
Ministrul Cătălin Predoiu, discuții despre Schengen cu jurnaliști germani și austrieci: Consolidarea protecției frontierei justifică legitimitatea ridicării controalelor la frontiere în acest an
Tusk califică drept “inacceptabilă” decizia Germaniei de a înăspri controalele la frontieră: “O suspendare de facto a Acordului Schengen pe scară largă”
Lupta pentru mintea și inima americanilor. Care au fost temele dominante din dezbaterea Harris-Trump și cât de mult a contat limbajul nonverbal în netezirea drumului spre fotoliul prezidențial
Nicolae Ciucă, mesaj la 23 de ani de la atacurile teroriste din 11 septembrie 2001: Securitatea şi siguranţa statală sunt pilonii centrali ai viziunii mele prezidenţiale pentru România
Mircea Geoană și-a anunțat candidatura la președinție, intrând oficial în cursa pentru Cotroceni: “Haideți să renaștem împreună!”
23 de ani de la atentatele din 11 septembrie 2001. Premierul Marcel Ciolacu: Rămânem solidari cu poporul american, prieten și partener strategic
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
Mircea Geoană, decorat de Jens Stoltenberg cu Ordinul NATO “Serviciul Merituos” la finalul celor cinci ani de mandat ca secretar general adjunct
Nicolae Ciucă, la inaugurarea primului campus de învățământ dual din Oradea: Este un model de urmat. Valoare adăugată mai mare se realizează printr-o forţă de muncă mai bine pregătită
Europa trebuie să investească de două ori mai mult decât după cel de-al Doilea Război Mondial (raportul Draghi): Cea mai deschisă economie din lume, vulnerabilă când actorii globali nu joacă după reguli
Guvernul aliniază legislaţia privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, îndeplinind integral un ”jalon esenţial” din PNRR, anunță premierul Marcel Ciolacu
Deschiderea anului școlar 2024-2025. Klaus Iohannis: Educația este temelia pe care se construiește viitorul unei națiuni, iar cadrele didactice sunt arhitecții acestui viitor
VIDEO “În slujba țării”: Nicolae Ciucă, candidatul PNL pentru Cotroceni, și-a lansat un clip de promovare a cărții cu imagini de pe front din Afganistan și Irak
Prima echipă de comandă Frontex, găzduită la București. Ministrul Cătălin Predoiu: ”Frontierele Europei sunt sigure în mâinile” României. Locul țării noastre este în Schengen
Tusk promite la Chișinău că Polonia va accelera procesul de aderare a R. Moldova la UE în 2025: Nu-i credeți pe cei care spun că cerințele UE sunt împotriva voastră!
Dialogul strategic privind viitorul agriculturii UE conturează bazele viziunii viitoare a Comisiei Von der Leyen II asupra unei agriculturi și alimentații durabile
Marcel Ciolacu o propune oficial pe Roxana Mînzatu pentru poziția de comisar european: Ursula von der Leyen a avut deja duminică interviul cu Roxana Mînzatu, vom avea un portofoliu relevant
Trending
- POLITICĂ6 days ago
VIDEO “În slujba țării”: Nicolae Ciucă, candidatul PNL pentru Cotroceni, și-a lansat un clip de promovare a cărții cu imagini de pe front din Afganistan și Irak
- COMISIA EUROPEANA1 week ago
Marcel Ciolacu o propune oficial pe Roxana Mînzatu pentru poziția de comisar european: Ursula von der Leyen a avut deja duminică interviul cu Roxana Mînzatu, vom avea un portofoliu relevant
- EUROPARLAMENTARI ROMÂNI6 days ago
”Vot important în Comisia CULT a PE”, anunță eurodeputatul Gabriela Firea: Am votat să alocăm în bugetul UE 2025 peste 2,9 miliarde de euro pentru programe eficiente pentru educația tinerilor
- U.E.1 week ago
EXCLUSIV Roxana Mînzatu, după ce a fost propusă comisar european: Pun la dispoziția cetățenilor români și europeni experiența de peste 20 de ani în afaceri europene
- EDITORIALE1 week ago
Iulian Chifu: Victoria absolută a Israelului, fără a înfrânge definitiv Hamasul – acordurile de pace din Gaza