INTERNAȚIONAL
Emmanuel Macron îl desemnează pentru funcția de premier al Franței pe Michel Barnier, fost negociator-șef al UE pentru Brexit
Published
6 days agoon
By
Teodora IonPreședintele francez Emmanuel Macron l-a desemnat pe fostul negociator-șef pentru Brexit Michel Barnier pentru funcția de viitor prim-ministru al Franței, a anunțat joi Elysée într-o declarație, punând capăt unei căutări de aproape două luni care a paralizat guvernul, informează Politico Europe.
Michel Barnier, un politician francez cu vastă experiență în politica europeană, a activat în Comisia Europeană în mandatele unui număr de patru președinți, fiind pe rând: comisar european pentru politică regională în perioada 1999-2004 în timpul Comisiei Prodi, comisar european pentru piața internă și servicii între 2010 și 2014 în timpul lui Jose Manuel Barrosso, cariera sa culminând cu gestionarea unui dosar dificil pentru Uniunea Europeană, prima desprindere a unui stat, din calitatea de negociator-șef al UE pentru Brexit (octombrie 2016-noiembrie 2019) în timpul Comisiei Juncker, și din calitatea de negociator-șef al UE pentru relațiile post-Brexit în perioada 2019- 1 februarie 2021.
La nivel național, Barnier a deținut mai multe funcții în Guvernul francez, printre acestea evidențiindu-se portofoliul de ministrul al afacerilor externe (2004-2005) sau cel de ministru pentru agricultură și pescuit (2007-2009).
O figură conservatoare din partidul Les Républicains, el este un chip familiar la Bruxelles, dar mai puțin cunoscut acasă.
”Această nominalizare vine după un ciclu de consultări fără precedent și, având în vedere datoria sa constituțională, președintele s-a asigurat că prim-ministrul și guvernul său vor avea condițiile cele mai stabile posibile și vor putea să se unească mai larg”, a declarat Palatul Elysée într-o declarație scrisă.
Barnier va începe acum dificila sarcină de a forma un guvern care să nu fie dărâmat imediat de un legislativ francez profund divizat. Alegerile anticipate din această vară au dus la un parlament cu majoritate parlamentară, în care Noul Front Popular, formațiune de stânga, a obținut cele mai multe locuri, dar nu a reușit să obțină majoritatea absolută. Macron a refuzat să o numească prim-ministru pe candidata alianței, Lucie Castets, funcționar public în vârstă de 37 de ani, argumentând că aceasta nu este în măsură să guverneze cu stabilitate.
Veterana figură conservatoare a fost cel mai recent nume vehiculat în negocierile furtunoase din această săptămână. Fostul premier Bernard Cazeneuve, Thierry Beaudet, înalt funcționar public, și Xavier Bertrand, reprezentant al conservatorilor, au fost menționați pentru scurt timp ca fiind în cursă pentru această funcție.
Presiunea asupra președintelui francez pentru a ieși din impas a crescut, în contextul în care francezii se întorc luni la lucru după tradiționala vacanță de vară și înainte de un termen limită iminent pentru începerea discuțiilor privind bugetul 2025 în parlament, luna viitoare.
Barnier a apărut ca favorit la sfârșitul zilei de miercuri, cu doar câteva ore înainte de nominalizarea sa oficială.
În scurt timp a devenit clar că fostul negociator pentru Brexit a bifat toate căsuțele lui Macron. Ca mare conservator, el are sprijinul Les Républicains, dar, la 73 de ani, nu va rivaliza cu aliații mai tineri cu ambiții prezidențiale, urmând să devină cel mai în vârstă prim-ministru.
Barnier, care a încercat fără succes să devină candidatul conservator la președinție în 2021, este, de asemenea, considerat ca având opinii privind politica internă care sunt mai compatibile cu extrema dreaptă în comparație cu unii dintre colegii săi.
Fostul comisar european a solicitat în trecut un moratoriu asupra imigrației. El a declanșat o furtună mediatică atunci când a declarat că Franța ar trebui să își recapete ”suveranitatea juridică” și să nu fie supusă hotărârilor Curții de Justiție a Uniunii Europene și ale Curții Europene a Drepturilor Omului.
Se așteaptă ca Noul Front Popular de stânga, care a obținut cele mai multe locuri în urma scrutinului din această vară, dar nu a reușit să obțină majoritatea absolută, să fie furios.
Înaintea numirii, coaliția de stânga a declarat într-o declarație scrisă că numirea unui guvern cu sprijinul tacit al extremei drepte ”ar fi o negare totală a alegerilor parlamentare în urma cărora francezii … au respins masiv ascensiunea la putere a Frontului Național”.
Noul Front Popular l-a acuzat în repetate rânduri pe Macron de subminarea democrației și de ignorarea rezultatelor alegerilor pe care el a decis să le convoace.
Dar, în ultimele zile, Macron a părut să aibă în vedere un prim-ministru de dreapta pentru a-și proteja controversata reformă a pensiilor, pe care stânga a promis să o desființeze dacă va ajunge la putere.
Un pas înainte în vânătoarea lui Macron pentru un premier a avut loc marți, când președintele francez a ajuns la un acord cu liderii conservatori cu privire la numirea unui prim-ministru de dreapta.
Parlamentarii Les Républicains, conduși de liderul grupului parlamentar Laurent Wauquiez, au dorit să păstreze o anumită distanță față de Macron, dar s-au mai temperat sub presiunea susținătorilor de a nu preda puterea stângii.
Macron are nevoie și de sprijinul tacit al extremei drepte, în condițiile în care blocurile centrist și conservator nu dispun de o majoritate absolută în Adunarea Națională.
Marți, Le Pen și-a stabilit condițiile pentru a se abține de la votarea unei moțiuni de cenzură: ”respect” pentru deputații Frontului Național; reprezentare proporțională în Adunarea Națională; o poziție fermă față de imigrație și sprijin pentru clasele muncitoare.
Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.
You may like
Emmanuel Macron și Olaf Scholz își reafirmă sprijinul pentru Ucraina „atât timp cât este necesar” și cer „revenirea la pace” în Orientul Mijlociu
Marcel Ciolacu îl felicită pe Michel Barnier pentru numirea în funcția de prim-ministru al Franței: Suntem gata să consolidăm parteneriatul nostru strategic și colaborarea în cadrul UE și NATO
Noul premier francez Michel Barnier promite “schimbări şi rupturi”, în timp ce numirea sa este salutată de foști și actuali lideri UE, în frunte cu Jean-Claude Juncker: “Cunoaște tot ce contează în Europa”
Emmanuel Macron susține că depune ”toate eforturile” în căutarea unui nou prim-ministru pentru ”a ajunge la cea mai bună soluţie pentru ţară”
Serbia va cumpăra de la Franța avioane de luptă Rafale în valoare de 3 miliarde de dolari
Emmanuel Macron regretă lipsa de entuziasm din partea Serbiei față de aderarea la UE: Doar Uniunea Europeană vă poate asigura independența și suveranitatea dorite
CHINA
Uniunea Europeană și China trebuie să construiască punți pentru a evita un război comercial, subliniază premierul Spaniei: Noi vom fi constructivi
Published
41 mins agoon
September 11, 2024By
Teodora IonPremierul spaniol Pedro Sanchez a apreciat miercuri că un război comercial între Uniunea Europeană și China nu este necesar, pledând mai curând pentru identificarea unui compromis privind tarifele, anunță Reuters, citat de Agerpres.
Liderul spaniol a susținut aceste declarații la un eveniment care a avut loc în parcul industrial Mondragon de la Kunshan, un oraş aflat în apropiere de metropola chineză Shanghai.
”Nu dorim un alt război, în acest caz un război comercial. Cred că trebuie să construim punţi între Uniunea Europeană şi China, şi din Spania noi vom fi constructivi şi vom încerca să găsim un compromis între China şi Comisia Europeană”, a explicat Pedro Sanchez.
La sfârșitul lunii august, Comisia Europeană a prezentat părților interesate proiectul de decizie privind instituirea unor taxe compensatorii definitive la importurile de vehicule electrice cu baterie (BEV) din China.
Citiți și: UE se pregătește să impună taxe compensatorii definitive la vehiculele electrice importate din China
Scopul a fost acela de a le oferi părților interesate posibilitatea de a prezenta observații, așa cum s-a procedat și în etapa provizorie. După ce Comisia analizează toate observațiile transmise de părțile interesate, iar statele membre își dau avizul, decizia finală va fi publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
Principalele noutăți în ceea ce privește comunicarea proiectului de constatări definitive – care fac în continuare obiectul unor modificări pe baza observațiilor argumentate ale părților interesate – sunt următoarele:
- o ușoară ajustare a nivelurilor propuse ale taxei, pe baza unor observații argumentate, primite de la părțile interesate, cu privire la măsurile provizorii precum și încheierea unor măsuri de investigare care nu fuseseră încă finalizate în etapa provizorie:
- BYD: 17,0 %
- Geely: 19,3 %
- SAIC: 36,3 %
- Alte societăți cooperante: 21,3 %
- Toate celelalte societăți necooperante: 36,3 %;
- decizia de a acorda un nivel individual al taxei societății Tesla în calitate de exportator din China, stabilit la 9 % în această etapă;
- posibilitatea ca mai mulți exportatori chinezi și anumite întreprinderi comune cu producători din UE – care nu exportau încă în cursul perioadei de investigație – să beneficieze de nivelul mai scăzut al taxei prevăzut pentru societățile cooperante afiliate lor și
- decizia de a nu percepe retroactiv taxe compensatorii.
După ce va analiza observațiile transmise de părțile interesate, Comisia va prezenta decizia finală statelor membre, care vor vota în conformitate cu procedura de examinare prevăzută în temeiul normelor privind comitologia (propunerea Comisiei va fi adoptată dacă nu există o majoritate calificată care să voteze împotrivă). Acest vot va avea un efect obligatoriu.
Măsurile definitive trebuie instituite în termen de cel mult 4 luni de la instituirea taxelor provizorii.
SUA
Kamala Harris, percepută mult mai favorabil de alegători decât Trump după dezbaterea prezidențială (sondaj)
Published
1 hour agoon
September 11, 2024Un sondaj prezentat de CNN arată că vicepreședinta Statelor Unite, Kamala Harris, este percepută mai favorabil decât fostul președinte Donald Trump după dezbaterea televizată de marți seara, parte a campaniei pentru alegerile prezidențiale din SUA, relatează dpa, preluat de Agerpres.
Milioane de telespectatori din SUA au urmărit pentru prima dată duelul dintre Kamala Harris și Donald Trump, în timpul unei dezbateri de 90 de minute transmisă în direct pe ABC News marți seară.
Conform datelor citate de dpa, 45% dintre respondenți au o opinie favorabilă despre Harris, comparativ cu doar 39% pentru Trump. În ceea ce privește aprecierile negative, Harris are de asemenea un avantaj: doar 44% opinii nefavorabile față de 51% pentru Trump, care încearcă să revină la Casa Albă.
Pe de altă parte, Trump a fost considerat câștigător în domeniul economic, unde a obținut un scor de 55% în comparație cu 35% pentru Harris.
Sondajul a fost realizat de o organizație specializată pentru mai multe mass-media americane, inclusiv CNN, și a inclus alegători înregistrați care au urmărit dezbaterea de la Philadelphia transmisă în direct de ABC.
Dezbaterea nu pare să fi influențat semnificativ intenția de vot a electoratului, potrivit dpa. Aproximativ 82% dintre respondenți au declarat că dezbaterea nu le-a schimbat opțiunile de vot pentru scrutinul prezidențial din noiembrie.
ROMÂNIA
Bogdan Ivan, ”discuție pragmatică” cu Jill Bruby, responsabilă de securitatea nucleară în cadrul Departamentului Energiei din SUA: România este în avangarda soluțiilor energetice inovative
Published
2 hours agoon
September 11, 2024By
Teodora IonMinistrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan, a avut ”o discuție pragmatică” cu Jill Bruby, șefa securității nucleare din SUA și subsecretar de stat în Departamentul pentru Energie al SUA, tema principală abordată fiind tehnologiile emergente.
Ivan i-a evidențiat oficialului american că ”România este în avangarda soluțiilor energetice inovative care vor sigura energia pentru ca țara noastră să devină un hub regional în tehnologii emergente, IT și telecomunicații”.
”Împreună cu partenerii noștri americani, devenim mai puternici și influenți în întreaga regiune. Tehnologiile emergente – inteligența artificială, calculul cuantic – produc și vor continua să genereze beneficii consistente în toate aspectele vieții moderne, însă procesarea cea mai rapidă a datelor necesită resurse considerabile de energie”, a menționat ministrul.
Având acest obiectiv, de a transforma țara noastră în hub regional privind tehnologiile emergente, Guvernul a adoptat la începutul lunii aprilie modificarea unei legislații vechi de peste 20 de ani pentru a le oferi cercetătorilor același statut pe care îl au cei din marile centre de cercetare din statele occidentale.
Având acest obiectiv, de a transforma țara noastră în hub regional privind tehnologiile emergente, Guvernul a adoptat la începutul lunii aprilie modificarea unei legislații vechi de peste 20 de ani pentru a le oferi cercetătorilor același statut pe care îl au cei din marile centre de cercetare din statele occidentale.
Practic, executivul a pus bazele unui cadru prin care, ”atât acei cercetători foarte buni care sunt plecați în afară țării să aibă motivația de a se întoarce în România dar, mai ales, cei care sunt acum pe băncile școlii să știe că pot să aibă predictibilitate, o carieră, un prestigiu aici, acasă”, conform declarațiilor de la acel moment ale ministrului Cercetării, Inovării și Digitalizării.
România se bucură astăzi de cel mai mare număr de IT-iști raportat la 1000 de locuitori și este pe locul șase în lume.
Iscusința acestora va fi importantă în acțiunile de digitalizare a sectorului energetic stabilite de Comisia Europeană în vederea creșterii eficienței energetice.
Așadar, Uniunea Europeană trebuie să-și ancoreze competitivitatea într-o piață unică nefragmentată, care să integreze telecomunicațiile, energia și finanțele, conform propunerilor revoluționare prezentate de un alt fost premier italian, și anume Enrico Letta, care a sugerat în raportul privind viitorul pieței unice dat publicității la mijlociul lunii aprilie o a cincea libertate, consacrată inovării.
Concrete & Design Solutions
Cancelarul german Olaf Scholz subliniază necesitatea imigrației pe fondul preocupărilor economice
Uniunea Europeană și China trebuie să construiască punți pentru a evita un război comercial, subliniază premierul Spaniei: Noi vom fi constructivi
Kamala Harris, percepută mult mai favorabil de alegători decât Trump după dezbaterea prezidențială (sondaj)
Bogdan Ivan, ”discuție pragmatică” cu Jill Bruby, responsabilă de securitatea nucleară în cadrul Departamentului Energiei din SUA: România este în avangarda soluțiilor energetice inovative
Ministrul Cătălin Predoiu, discuții despre Schengen cu jurnaliști germani și austrieci: Consolidarea protecției frontierei justifică legitimitatea ridicării controalelor la frontiere în acest an
Tusk califică drept “inacceptabilă” decizia Germaniei de a înăspri controalele la frontieră: “O suspendare de facto a Acordului Schengen pe scară largă”
Lupta pentru mintea și inima americanilor. Care au fost temele dominante din dezbaterea Harris-Trump și cât de mult a contat limbajul nonverbal în netezirea drumului spre fotoliul prezidențial
Nicolae Ciucă, mesaj la 23 de ani de la atacurile teroriste din 11 septembrie 2001: Securitatea şi siguranţa statală sunt pilonii centrali ai viziunii mele prezidenţiale pentru România
Mircea Geoană și-a anunțat candidatura la președinție, intrând oficial în cursa pentru Cotroceni: “Haideți să renaștem împreună!”
23 de ani de la atentatele din 11 septembrie 2001. Premierul Marcel Ciolacu: Rămânem solidari cu poporul american, prieten și partener strategic
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
Mircea Geoană, decorat de Jens Stoltenberg cu Ordinul NATO “Serviciul Merituos” la finalul celor cinci ani de mandat ca secretar general adjunct
Nicolae Ciucă, la inaugurarea primului campus de învățământ dual din Oradea: Este un model de urmat. Valoare adăugată mai mare se realizează printr-o forţă de muncă mai bine pregătită
Europa trebuie să investească de două ori mai mult decât după cel de-al Doilea Război Mondial (raportul Draghi): Cea mai deschisă economie din lume, vulnerabilă când actorii globali nu joacă după reguli
Guvernul aliniază legislaţia privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, îndeplinind integral un ”jalon esenţial” din PNRR, anunță premierul Marcel Ciolacu
Deschiderea anului școlar 2024-2025. Klaus Iohannis: Educația este temelia pe care se construiește viitorul unei națiuni, iar cadrele didactice sunt arhitecții acestui viitor
VIDEO “În slujba țării”: Nicolae Ciucă, candidatul PNL pentru Cotroceni, și-a lansat un clip de promovare a cărții cu imagini de pe front din Afganistan și Irak
Prima echipă de comandă Frontex, găzduită la București. Ministrul Cătălin Predoiu: ”Frontierele Europei sunt sigure în mâinile” României. Locul țării noastre este în Schengen
Tusk promite la Chișinău că Polonia va accelera procesul de aderare a R. Moldova la UE în 2025: Nu-i credeți pe cei care spun că cerințele UE sunt împotriva voastră!
Dialogul strategic privind viitorul agriculturii UE conturează bazele viziunii viitoare a Comisiei Von der Leyen II asupra unei agriculturi și alimentații durabile
Marcel Ciolacu o propune oficial pe Roxana Mînzatu pentru poziția de comisar european: Ursula von der Leyen a avut deja duminică interviul cu Roxana Mînzatu, vom avea un portofoliu relevant
Trending
- POLITICĂ6 days ago
VIDEO “În slujba țării”: Nicolae Ciucă, candidatul PNL pentru Cotroceni, și-a lansat un clip de promovare a cărții cu imagini de pe front din Afganistan și Irak
- COMISIA EUROPEANA1 week ago
Marcel Ciolacu o propune oficial pe Roxana Mînzatu pentru poziția de comisar european: Ursula von der Leyen a avut deja duminică interviul cu Roxana Mînzatu, vom avea un portofoliu relevant
- EUROPARLAMENTARI ROMÂNI6 days ago
”Vot important în Comisia CULT a PE”, anunță eurodeputatul Gabriela Firea: Am votat să alocăm în bugetul UE 2025 peste 2,9 miliarde de euro pentru programe eficiente pentru educația tinerilor
- U.E.1 week ago
EXCLUSIV Roxana Mînzatu, după ce a fost propusă comisar european: Pun la dispoziția cetățenilor români și europeni experiența de peste 20 de ani în afaceri europene
- EDITORIALE1 week ago
Iulian Chifu: Victoria absolută a Israelului, fără a înfrânge definitiv Hamasul – acordurile de pace din Gaza