NATO

Înaintea reuniunii miniștrilor de externe NATO, Stoltenberg reafirmă sprijinul aliaților pentru Ucraina: România a deschis un centru de pregătire F-16 pentru piloții ucraineni. Germania și Olanda au promis sprijin de 10 miliarde de euro

Published

on

© NATO

Miniștrii de externe din cele 31 de state membre ale NATO se vor reuni la Bruxelles în următoarele două zile pentru a aborda consecințele războaielor din Ucraina și Orientul Mijlociu, precum și concurența strategică în creștere, îndeosebi cu China, a declarat luni secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-o conferință de presă în care a prefațat mizele reuniunii.

Înaintea reuniunii, Stoltenberg a cerut ca oprirea luptelor din Gaza prin pauza umanitară instituită deja să fie prelungită.

“Solicit o prelungire a pauzei. Acest lucru ar permite acordarea de ajutor atât de necesar populației din Gaza și eliberarea mai multor ostatici”, a declarat înaltul oficial aliat, care a cerut Iranului să “își țină în frâu” facțiunile pe care le întrebuințează pentru a destabiliza situația din regiune, după o serie de lovituri împotriva forțelor americane din Irak și Siria.

 

În ceea ce privește Rusia, Stoltenberg a avertizat că Moscova caută să destabilizeze democrațiile aliate, citând atacurile cibernetice și șantajul energetic, precum și utilizarea migranților împotriva Finlandei.

“NATO este solidară cu aliatul nostru Finlanda”, a declarat secretarul general, ca urmare a acțiunilor Moscovei din ultimele săptămâni de a facilita sosirea migranților la granița Finlandei cu Rusia și de a folosi “migrația ca instrument de presiune asupra unui vecin și aliat NATO”, ceea ce a determinat închiderea punctelor de trecere a frontierei.

Referindu-se la ofensiva Ucrainei, secretarul general al NATO a declarat că Kievul “provoacă pierderi majore Rusiei”, a recucerit 50% din teritoriul pe care Rusia îl ocupase și că “s-a impus ca națiune independentă și suverană”.

“Aceasta este o mare victorie pentru Ucraina”, a declarat secretarul general, adăugând că Rusia este “mai slabă din punct de vedere politic, economic și militar” decât înainte de război. 

În context, liderul Alianței a reamintit sprijinul pe care aliații NATO continuă să-l furnizeze Ucrainei.

“În această lună, Germania și Țările de Jos au promis 10 miliarde de euro pentru Ucraina. România a deschis un centru de pregătire F-16 pentru piloții ucraineni. Aliații, inclusiv SUA și Finlanda, trimit mai multe sisteme de apărare aeriană și muniție pentru a proteja orașele ucrainene de atacurile rusești. Iar 20 de aliați au format acum o coaliție de apărare aeriană pentru Ucraina”, a spus el.

Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, va participa miercurila  prima reuniune a Consiliului NATO-Ucraina la nivel de miniștri de externe.

“Vom reafirma sprijinul pe termen lung al NATO” pentru Ucraina, a declarat Stoltenberg, și “vom conveni asupra recomandărilor pentru reformele prioritare ale Ucrainei, în timp ce continuăm să sprijinim Kievul pe calea sa către aderarea la NATO.”

Miniștrii vor discuta, de asemenea, despre situația din Balcanii de Vest. Stoltenberg a declarat că NATO analizează o creștere mai permanentă a numărului de trupe în regiune pentru a menține pacea”.

Stabilitatea depinde de faptul că toate părțile aleg dialogul și diplomația în locul conflictului și haosului”, a adăugat el.

De asemenea, Stoltenberg a cerut Turciei și Ungariei să finalizeze cât mai curând posibil procesul de ratificare a aderării Suediei la NATO, afirmând că “a venit momentul”.

Aliații vor aborda, de asemenea, provocările reprezentate de China. Secretarul general a salutat discuțiile recente dintre China și Aliați, subliniind că “dialogul este important”. “China nu este un adversar, dar acțiunile Beijingului ne provoacă securitatea și trebuie să lucrăm împreună pentru a răspunde”, a spus el.

Click to comment

Trending

Exit mobile version