CORESPONDENȚĂ SPECIALĂ

VIDEO INTERVIU Ministrul Tudorel Toader pentru Calea Europeană: Guvernul nu poate sesiza Comisia de la Veneția privind legile justiției. Singurii care mai puteau să ceară avizul erau cei de la Curtea Constituțională sau va fi Președintele

Published

on

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a acordat un interviu pentru Calea Europeană în  cadrul căruia a explicat că este important să se ajungă la un dialog constructiv între decidenții politici și cei care contestă modificarea legilor justiției.

Întrebat despre cum s-a ajuns la această dezbatere din plenul Parlamentului European în mai puțin de un an de la precedenta, ministrul român al Justiției a declarat: “O temă juridică, o evoluție normală este ambalată din punct de vedere politic și prezentată într-o asemenea manieră mai puțin înțeleasă. Vorbim despre corupție când de fapt ar trebui să vorbim despre legile justiției. Noi de foarte multe ori, pe teme nefondate vorbim împotriva României și aducem deservicii țării noastre. Aș vrea să vorbesc în plen pentru a clarifica aceste subiecte. România a parcurs acest drum de la un regim totalitar la unul democratic, al statului de drept. Ciclicitatea modificării legilor justiției se repetă o dată la 12 ani. Dacă societatea se schimbă, normativul juridic trebuie să țină pasul cu mișcările sociale sau chiar dacă nu să le anticipeze. (…) Constituția a fost adoptată în 2001 și modificată în 2003, după 12 ani. Legile justiției au fost adoptate în 1992 și modificate în 2004. În 2005 a fost o altă modificare iar în 2015 CSM a propus Ministerului Justiției modificarea legilor Justiției, aceasta intervenind în 2017. Vedem iar intervalul de 12 ani.”

“Eu încerc să delimitez discursul și abordarea politică de cea juridică fie în formă, fie în fond. Apelul meu este următorul: să depășim etapa în care părțile nu sunt de acord și să intrăm în etapa în care spunem că nu suntem de acord cu prevederea x din textul legislativ. De la o retorică cu conținut juridic și o finalitate politică să mergem către un discurs tehnic. Societatea are nevoie de reguli și norme clare, previzibile, predictibile care să vină în acord cu cerințele societății moderne, constituționale.”

Ministrul Tudorel Toader a precizat că România încă nu a trimis legile justiției la Comisia de la Veneția deoarece nu stă în competența ministrului de justiției sau a Înaltei Curți , ci a președintelui sau a Curții Constituționale: “Sunt membru al Comisiei de la Veneția de 4 ani, iar înainte am fost timp de 7 ani crespondentul dintre CSM și Comisia de la Veneția. Aceasta este intituția care stabilește standardele europene în construcția statului de drept. Insituția este recunoscută în România, dar deciziile sale nu sunt obligatorii, ci facultative. De regulă ele sunt respectate de toate statele membre. În această perspectivă  mulți cred că oricine și oricând poate primi o dezlegare de la Comisia De la Veneția, ceea ce nu este așa. Acolo există o competență privind cererea aviziului și de la cine. Spre exemplu: Înalta Curte de Casație și Justiție, crezând că poate face multe, s-a adresat Comisiei de la Veneția și a cerut un astfel de aviz. (…) Comisia a răspuns simplu: Înalta Curte de Casație și Justiție nu este abilitată să solicite avizul Comisiei de la Veneția.

Proiectul de lege a trecut de Parlament, proiectul este acum la Curtea Constituțională, el nu a fost la Guvern, deci acesta nu a avut un moment în care să poată să îl ceară și singurii care mai puteau să ceară avizul erau Curtea Constituțională sau va fi președintele republicii în momentul în care o va primi și când va putea cere reexaminarea legii.”

În ceea ce privește întrevederile ministrului cu reprezentanții grupurilor politice din Parlamentul European, acesta a precizat că a avut întrevederi cu tot aproape toți reprezentanții spectrului politic.

“Am preferat discursul pe conținut pentru că dacă nu cunoaștem contținutul în rest impresii politicie poate exprima oricine. Este regretabil faptul de a induce coordonate care nu au corespondență în realitate.”

În ceea ce privește implicarea sa în dezbaterea de astăzi privind legile justiției, ministrul Toader a declarat: “Dacă se va considera că ministrul justiției trebuie să vorbească și să explice, voi merge la tribuna Parlamentului European, iar dacă nu se va dori acest lucru,  voi lua act de discuții.”

 

1 Comment

Trending

Exit mobile version