CHINA

Japonia va găzdui un summit cu China și Coreea de Sud pentru a discuta despre dosarul nord-coreean

Published

on

Prim-ministrul Japoniei, Shinzo Abe, a anunțat că țara sa va găzdui săptămâna viitoare o reuniune cu premierul chinez, Li Keqiang și președintele sud-coreean Moon Jae-in, în cadrul întrevederii fiind abordat dosarul nord-coreean, informează DPA, citat de Agerpres.

Reuniunea celor trei lideri este programată pentru data de 9 mai, a precizat Shinzo Abe în cadrul unei conferințe de presă la Amman, unde efectuează o vizită.

Întâlnirea organizată la Tokyo are loc în contextul în care, la data de 27 aprilie, liderii nord-coreean, Kim Jong-un, și sud-coreean, Moon Jae-in, au convenit în cadrul summitului istoric să lucreze împreună pentru a denucleariza Peninsula Coreeană.

Citiți și

Coreea de Nord își va închide centrul de teste nucleare și invită experți americani la eveniment

Kim Jong-un, un nou pas spre „reconciliere națională” în Peninsula Coreeană. Coreea de Nord revine la fusul orar de la Seul

De asemenea, liderii au căzut de acord să transforme armistițiul de încetare a războiului dintre cele două state în 1953 într-un tratat de pace. Această evoluție dintre relația celor două state este una absolut surprinzătoare având în vedere retorica tot mai agresivă a Coreei de Nord din urmă cu câteva luni, dar și numeroasele sale teste balistice și nucleare din ultimii ani.

”Trebuie să acţionăm pentru a determina Coreea de Nord să facă paşi concreţi spre denuclearizarea completă a Peninsulei Coreene”, a subliniat premierul japonez, citat de agenţia de presă Kyodo.

De asemenea, el a promis să consolideze relaţiile cu China. În 2018 se împlinesc 40 de ani de la semnarea unui tratat de prietenie între Japonia şi China.

Shinzo Abe a anunțat, de asemenea, că premierul chinez Li Keqiang urmează să efectueze o vizită oficială în Japonia în perioada 8-11 mai.

Click to comment

Trending

Exit mobile version