POLITICĂ

Klaus Iohannis, citat din Ana Blandiana despre aflarea adevărului privind Decembrie 1989: Atunci când justiția nu reușește să fie o formă de memorie, memoria singură poate să fie o formă de justiție

Published

on

© Administrația Prezidențială

Președintele Klaus Iohannis a cerut din nou, duminică, ca vinovaţii de la Revoluţia din decembrie 1989 să fie aduşi în faţa justiţiei, după ce pe parcursul acestei săptămâni a lansat mai multe apeluri similare.

Prezent la Expoziţia “Revoluţia română. 30 de ani de libertate”, de la Ateneul Român, Iohannis a făcut un apel către toți românii, cu ocazia marcării a 30 de ani de la Ziua Victoriei Revoluției Române și a Libertății, să vorbească ”clar și răspicat despre Revoluția din Decembrie 1989” și să lase ”adevărul să iasă la lumină”.

”Suntem aici pentru a marca acea zi din istorie când eroii au transformat un vis în realitate. Suntem aici să deplângem împreună pierderea fiilor și fiicelor națiunii care nu au cunoscut libertatea, dar au murit pentru ea. Suntem aici pentru că avem datoria să rememorăm izbânda unei generații pe care s-a clădit România europeană, astfel încât noi să putem trăi astăzi liberi și teferi între hotarele țării noastre. Aerul cald de afară aduce cu aerul libertății respirat acum 30 de ani. În preajma acestui loc, aerul din 1989 era însă înțesat de fum și de strigătele oamenilor, străbătut de vâjâitul gloanțelor și de urletul mașinilor de luptă”, a spus Iohannis, în cadrul unui discurs susținut alături de premierul Ludovic Orban și președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, înaintea unui eveniment organizat la Ateneu Român cu prilejul marcării a 30 de ani de la Revoluția Română.

Şeful statului a spus că “cel mai bun antidot împotriva uitării” este evocarea faptelor, şi acum şi totdeauna, precum şi protejarea şi îngrijirea memoriei eroilor noştri.

Fac astfel un apel către toți românii, cu ocazia marcării Zilei Victoriei Revoluției Române și a Libertății, să vorbim clar și răspicat despre Revoluția din Decembrie 1989. Revoluția anticomunistă a existat, la fel cum și regimul comunist a mutilat destinul acestei țări! Să lăsăm adevărul să iasă la lumină și să nu îl ocolim! De o parte a fost iubirea de țară, apărată de eroii și martirii noștri, iar de cealaltă parte au fost ura și tirania în mâinile unui dictator și ale acoliților săi. Doar asumând cu claritate ce a fost bun, dar și ce a fost rău, vom putem construi o țară dreaptă. Am spus deseori că vrem să știm adevărul despre Decembrie 1989, vrem ca vinovații să fie aduși în fața justiției. Vrem dreptate!”, a completat ferm președintele.

Asemenea discursurilor din Parlament și de la Timișoara, din 16 decembrie, ziua în care a început Revoluția Română, șeful statului a făcut un nou apel pentru aflarea adevărului celor întâmplate acum trei decenii.

Societatea noastră are nevoie să se vindece, pentru că România normală, sigură, prosperă și predictibilă are nevoie de adevăr! Generațiile viitoare au nevoie de acest act de dreptate, pentru că doar din dreptate răsare spiritul liber”, a spus Iohannis, citând din scriitoarea Ana Blandian.

”Până când Justiția își va împlini însă această datorie istorică, găsesc extrem de potrivite cuvintele doamnei Ana Blandiana: ”Atunci când justiția nu reușește să fie o formă de memorie, memoria singură poate să fie o formă de justiție”, a completat președintele.

Expoziţia “Revoluţia română. 30 de ani de libertate”, de la Ateneul Român, cuprinde fotografii din arhiva AGERPRES, ce documentează evenimentele din decembrie 1989. Vernisajul a fost urmat de un concert susţinut de Orchestra şi Corul Filarmonicii “George Enescu”.

Click to comment

Trending

Exit mobile version