U.E.

La Congresul ALDE de la Madrid, liberalii europeni și partidul lui Emmanuel Macron și-au unit simbolic forțele pentru ”salvarea sufletului Europei” la alegerile de anul viitor

Published

on

Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa (ALDE), şi-a lansat vineri, la congresul desfăşurat la Madrid, campania pentru alegerile europarlamentare cu o pledoarie puternică împotriva populismului şi naţionalismului, criticându-i totodată şi pe popularii europeni pentru că nu l-au exclus din familia lor politică pe premierul ungar Viktor Orban, transmite agenţia EFE, potrivit Agerpres.

FOTO: ALDE

”Trebuie să câştigăm în dauna populiştilor şi a naţionaliştilor în toată Europa”, a spus în discursul său preşedintele grupului liberal din Parlamentul European, belgianul Guy Verhofstadt. A sosit momentul să începem lupta pentru ”a salva sufletul Europei”, a adăugat el, înainte de a-i ataca pe conservatorii din Partidul Popular European (PPE) pentru că, la congresul lor încheiat joi la Helsinki cu alegerea lui Manfred Weber drept Spitzenkandidat, nu au exclus din acest partid european Fidesz-ul condus de Viktor Orban.

CaleaEuropeană.ro a analizat pe larg bătălia pentru obținerea poziției de președinte al Comisiei Europene după alegerile europene de anul viitor al cărei start a fost dat în această săptămână, când cele mai mari familii politice europene – Partidul Popular European și Partidul Socialiștilor Europeni – și-au desemnat în persoanele lui Manfred Weber și Frans Timmermans candidații de vârf (Spitzenkandidaten) la alegerile de anul viitor și pentru mult râvnitul rol de șef al executivului european.

Congresul ALDE nu a stabilit asemenea celui al popularilor europeni, un candidat de vârf pentru președinția Comisiei Europene, liberalii aflându-se în continuare în tratative pentru o alianță electorală cu partidul președintelui francez Emmanuel Macron, care consideră această procedură drept ”o anomalie democratică”. Pe de altă parte, liberalii europeni s-au declarat nemulțumiți de faptul că în baza deciziei de a reduce numărul de membri ai Parlamentului European după Brexit, de la 751 la 705, nu a fost adoptată și procedura unei liste transnaționale pentru alegerile din 23-26 mai 2019.

Partidul lui Macron, la Congresul liberalilor europeni: ALDE este inima în care En Marche va fi în această coaliţie

FOTO: ALDE

Potrivit Agerpres, partidul preşedintelui Emmanuel Macron, deși nu face parte din ALDE a trimis reprezentanţi la congresul acestui partid european, în contextul în care liderul de la Elysee caută aliaţi pentru alegerile europarlamentare care să susţină viziunea sa „progresistă” asupra Uniunii Europene.

De altfel, parafrazând pledoaria lui Verhofstadt pentru salvarea sufletului Europei, reprezentanta Partidului La Republique En Marche, Astrid Panosyan, a vorbit şi ea despre naţionalism şi populism şi a subliniat că este important ca aceste fenomene să fie oprite

‘Europenii ştiu deja cine sunt Salvini şi Orban. Este momentul să ştie şi cine suntem noi, să le arătăm ce putem face”, a continuat ea, insistând că aceştia sunt adversarii.

”Trebuie să construim un grup în Parlamentul European (…), să lucrăm împreună, în coaliţie şi credem că ALDE este inima în care En Marche va fi în această coaliţie” în Parlamentul European, a mai spus Astrid Panosyan.

 

.

Click to comment

Trending

Exit mobile version