REPUBLICA MOLDOVA

Maia Sandu a discutat cu Angela Merkel, la Berlin, despre parcursul european al Republicii Moldova și deblocarea asistenței macro-financiare din partea UE

Published

on

© Maia Sandu/ Facebook

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, aflată într-o vizită oficială în Germania, a discutat cu cancelarul german, Angela Merkel, despre alegerile parlamentare și parcursul european al țării sale, precum și despre posibilitatea ca certificatele de vaccinare ale cetățenilor moldoveni să fie recunoscute în UE.

Maia Sandu a spus că la solicitarea părții germane, din cauza restricțiilor pandemice dure stabilite în Germania, discuția a avut loc în regim de teleconferință, după ce, în cursul zilei, ea a fost primită, la Palatul Bellevue din Berlin, de președintele Frank-Walter Steinmeier, la invitația căruia se află în vizită în Germania.

“Am trecut în revistă cu doamna Angela Merkel situația internă din Republica Moldova, provocările cu care ne-am confruntat în ultimele luni și perspectivele pe care le pot deschide alegerile parlamentare anticipate și agenda mea de reforme. Contez pe faptul că Germania va avea grijă ca, în actualele condiții de pandemie, cetățenii Republicii Moldova să poată vota în siguranță la scrutinul din 11 iulie. Doamna Cancelar a confirmat intenția țării sale de a trimite observatori la alegeri în cadrul Misiunii OSCE/ODIHR”, a scris Maia Sandu pe pagina sa de Facebook.

 

Președinta Republicii Moldova și cancelarul federal al Germaniei au mai discutat despre recunoașterea certificatelor de vaccinare emise în Republica Moldova pentru a permite cetățenilor moldoveni să circule liber în Uniunea Europeană.

“Un alt subiect a vizat provocările de securitate din regiune, care ne îngrijorează mult, precum și relația noastră cu UE. În acest context, am reconfirmat angajamentele Republicii Moldova față de Uniunea Europeană, pe care dorim să le respectăm în pofida întârzierilor admise de guvernarea anterioară. Astfel sperăm să deblocăm cât de curând asistența macro-financiară, necesară țării noastre în situația de criză curentă”, a mai spus Sandu.

Maia Sandu a invitat-o pe Angela Merkel să viziteze Republica Moldova “atunci când situația pandemică va fi mai favorabilă”.

După întâlnirea cu Merkel, Sandu s-a întâlnit și cu Armin Laschet, președintele Uniunii Creștin-Democrate și candidat la succesiunea Angelei Merkel în poziția de cancelar al Germaniei.

Maia Sandu efectuează în zilele de 19-20 mai o vizită oficială la Berlin, la invitația președintelui Republicii Federale Germania, Frank-Walter Steinmeier, având ca scop să dea un nou impuls relațiilor bilaterale dintre cele două state.

Click to comment

Trending

Exit mobile version