Connect with us

REPUBLICA MOLDOVA

Maia Sandu a discutat cu Angela Merkel, la Berlin, despre parcursul european al Republicii Moldova și deblocarea asistenței macro-financiare din partea UE

Published

on

© Maia Sandu/ Facebook

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, aflată într-o vizită oficială în Germania, a discutat cu cancelarul german, Angela Merkel, despre alegerile parlamentare și parcursul european al țării sale, precum și despre posibilitatea ca certificatele de vaccinare ale cetățenilor moldoveni să fie recunoscute în UE.

Maia Sandu a spus că la solicitarea părții germane, din cauza restricțiilor pandemice dure stabilite în Germania, discuția a avut loc în regim de teleconferință, după ce, în cursul zilei, ea a fost primită, la Palatul Bellevue din Berlin, de președintele Frank-Walter Steinmeier, la invitația căruia se află în vizită în Germania.

“Am trecut în revistă cu doamna Angela Merkel situația internă din Republica Moldova, provocările cu care ne-am confruntat în ultimele luni și perspectivele pe care le pot deschide alegerile parlamentare anticipate și agenda mea de reforme. Contez pe faptul că Germania va avea grijă ca, în actualele condiții de pandemie, cetățenii Republicii Moldova să poată vota în siguranță la scrutinul din 11 iulie. Doamna Cancelar a confirmat intenția țării sale de a trimite observatori la alegeri în cadrul Misiunii OSCE/ODIHR”, a scris Maia Sandu pe pagina sa de Facebook.

 

Președinta Republicii Moldova și cancelarul federal al Germaniei au mai discutat despre recunoașterea certificatelor de vaccinare emise în Republica Moldova pentru a permite cetățenilor moldoveni să circule liber în Uniunea Europeană.

“Un alt subiect a vizat provocările de securitate din regiune, care ne îngrijorează mult, precum și relația noastră cu UE. În acest context, am reconfirmat angajamentele Republicii Moldova față de Uniunea Europeană, pe care dorim să le respectăm în pofida întârzierilor admise de guvernarea anterioară. Astfel sperăm să deblocăm cât de curând asistența macro-financiară, necesară țării noastre în situația de criză curentă”, a mai spus Sandu.

Maia Sandu a invitat-o pe Angela Merkel să viziteze Republica Moldova “atunci când situația pandemică va fi mai favorabilă”.

După întâlnirea cu Merkel, Sandu s-a întâlnit și cu Armin Laschet, președintele Uniunii Creștin-Democrate și candidat la succesiunea Angelei Merkel în poziția de cancelar al Germaniei.

Maia Sandu efectuează în zilele de 19-20 mai o vizită oficială la Berlin, la invitația președintelui Republicii Federale Germania, Frank-Walter Steinmeier, având ca scop să dea un nou impuls relațiilor bilaterale dintre cele două state.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

REPUBLICA MOLDOVA

Gala AOR. Președintele Rețelei Orașelor și Municipiilor din R. Moldova din cadrul CALM: Ne dorim parteneriate în care Republica Moldova să se simtă parte a românității de facto și de jure

Published

on

© captură video/ Constantin Cojocaru - Facebook

Ne-am dorit și ne dorim parteneriate în care Republica Moldova să se simtă parte a românității de facto și de jure, a subliniat Constantin Cojocaru, președintele Rețelei Orașelor și Municipiilor din Republica Moldova în cadrul Congresului Autorităților Locale (CALM).

Acesta a participat luni la Gala Asociației Orașelor din România, organizată cu ocazia celebrării a trei decenii de activitate neîntreruptă.

”Am fost și rămânem un bun partener al asociațiilor din România. Vă asigur că ne-am dorit și ne dorim dincolo de discursurile pe care le avem, fie înainte de alegeri, fie post-alegeri, parteneriate în care Republica Moldova să se simtă parte a românității de facto și de jure”, a evidențiat Cojocaru în cadrul intervenției sale. 

Acesta a reliefat beneficiile de a face parte din Uniunea Europeană și a amintit impactul pe care îl are geopoliticul asupra Republicii Moldova.

Citiți și: Gala AOR. Ministrul Adrian Veștea asigură autoritățile locale de deschidere la dialog și colaborare: Fiți motorul care să ducă la progres

Ministrul Adrian Câciu, la Gala AOR: Sunteți cei care ați sprijinit România să aibă un exercițiu financiar de succes în perioada 2014-2020, cu o absorbție de 97%, peste 23 de miliarde de euro

Gala AOR. Președintele Curții de Conturi, recunoscător pentru ”parteneriatul solid și constructiv” pe care îl are cu Asociația Orașelor din România: Să continuăm colaborarea pentru a răspunde provocărilor urbane

Premierul Marcel Ciolacu, mesaj în cadrul Galei Asociației Orașelor din România: Să aveți în continuare energia și curajul să duceți comunitățile pe care le reprezentați spre un viitor cu adevărat european

”Vă asigur că este bine, frumos să vorbești despre românitate aici, pe malul Dâmboviței, și e cu totul altfel să vorbești despre românitate într-o comunitate cel puțin ca a mea, unde sunt cinci etnii, niciuna majoritară. E una a vorbi despre românitate în contextul unei formule europene, cu fonduri europene, și alta să vorbești despre românitate într-o zonă în care încă geopoliticul își lasă amprente foarte și foarte adânci”, a semnalat Constantin Cojocaru.

Președintele Rețelei Orașelor și Municipiilor din Republica Moldova a ținut să amintească de eforturile depuse de ”primarii de sate, de orașe din Republica Moldova și România”, care au unit comunitățile lor prin ”declarații de unire simbolice”.

”Indiferent că sunteți primari, miniștri, deputați, președinți de țară, noi vă iubim pentru că sunteți români și suntem români. Eu nu am cetățenie română și nu vreau să-mi fac vreodată pentru că nu trebuie să-i demonstrez mamei că sunt român. Mama trebuie să-și recunoască feciorul și fără documente. Noi vă iubim pentru că românitatea trebuie să dăinuie”, a conchis Cojocaru.

Asociația Orașelor din România (AOR) sărbătorește anul acesta 30 de ani de activitate neîntreruptă și a marcat această ocazie specială cu o seară de recunoștință și celebrare la Gala AOR 30.

De la înființarea sa în 1994, Asociația Orașelor din România a fost un pilon al comunităților urbane din întreaga țară, promovând cooperarea și schimbul de bune practici între orașe și facilitând dialogul constructiv între autorități locale și centrale.

În ultimii 30 de ani, Asociația Orașelor din România a demonstrat angajamentul său față de dezvoltarea durabilă, incluzivitatea socială și inovarea în gestionarea orașelor.

Continue Reading

REPUBLICA MOLDOVA

Ministrul de Externe al R. Moldova a reiterat președintelui în exercițiu al OSCE ”angajamentul Chișinăului pentru o soluție pașnică în soluționarea conflictului transnistrean”

Published

on

© Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova

Vicepremierul Mihai Popșoi, ministrul de externe al Republicii Moldova, l-a găzduit pe ministrul afacerilor externe, europene și comerțului din Malta, care se află în vizită de lucru în această țară în calitate de președinte în exercițiu al OSCE.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, cei doi miniștri au discutat despre situația regională, progresele în soluționarea conflictului transnistrean, angajamentul Republicii Moldova față de integrarea europeană și eforturile de reintegrare a țării.

Oficialii au subliniat faptul că cetățenii noștri de pe ambele maluri ale Nistrului se bucură de avantajele apropierii de UE.

Oficialii, de asemenea, au abordat cooperarea bilaterală și consecințele războiului brutal al Rusiei împotriva Ucrainei, inclusiv provocările pentru funcționarea OSCE și securitatea europeană.

”Am reiterat angajamentul Chișinăului pentru o soluție pașnică în soluționarea conflictului transnistrean, respectând suveranitatea și integritatea teritorială a Moldovei. Am cerut președinției OSCE să se implice mai activ inclusiv în protejarea drepturilor omului în regiunea transnistreană a țării noastre”, a spus oficialul moldovean.

La rândul său, președinția malteză a OSCE a anunțat că sprijină o soluție pașnică, complexă și de durată în abordarea conflictului transnistrean, cu perspectiva suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova, informează Agerpres, care citează Moldpres.

Ian Borg a sugerat că scopul vizitei sale este de a înțelege mai bine provocările din regiune, oferind asigurări că este gata să asigure sprijin pentru depășirea lor.

”Este important să promovăm pacea şi să contribuim la facilitarea dialogului. Suntem angajaţi să lucrăm pentru obţinerea unei soluţii de durată. Credem cu fermitate în rolul OSCE în acest sens. Reafirmăm angajamentul puternic de suport în procesul de reglementare transnistreană”, a mai spus Borg.

El și-a arătat deschiderea de a contribui la identificarea de pași concreți pentru a consolida încrederea între părți, chiar dacă formatul 5+2 este pe pauză.

Citiți și: 32 de ani de la războiul de pe Nistru. Maia Sandu și UE ”condamnă agresiunile armate” și transmit un mesaj ”forțelor care încearcă să sădească neîncredere și discordie” în R. Moldova: Nu vor reuși

La începutul lunii martie, președinta Maia Sandu spunea că moldovenii nu au nimic împotriva rușilor, ci împotriva tancurilor rusești și că formatul de negocieri 5+2 este unul nefuncțional.

Continue Reading

REPUBLICA MOLDOVA

ICI București a fost prezent la Forumul de Afaceri România – R. Moldova, eveniment ce a oferit prilejul prezentării oportunităților de investiții

Published

on

© ICI București

ICI București a fost prezent la Forumul de Afaceri România – Republica Moldova, organizat la Palatul Parlamentului, în marja celei de-a XII-a reuniuni a Comisiei Interguvernamentale pentru Cooperare Economică Moldo-Română.

Potrivit unui comunicat al institutului, evenimentul a constat în prezentări ale oportunităților de investiții, discuții tematice privind tendințele actuale în domeniul afacerilor și sesiune de B2B, reprezentând un cadru de dialog și colaborare între mediile de afaceri din ambele țări.

Forumul a adus împreună reprezentanți ai comisiilor economice de resort ale Senatului și Camerei Deputaților din România, șefi ai agențiilor de investiții din Republica Moldova și România, președinții Camerelor de Comerț și Industrie din cele două țări, precum și președintele Asociației Investitorilor Români din Republica Moldova.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
ALEGERI EUROPENE 20241 hour ago

La ultimul summit UE înaintea alegerilor europene, liderii Belgiei și Cehiei cer noi sancțiuni pentru a contracara influența Rusiei în procesele electorale europene

CONSILIUL EUROPEAN2 hours ago

O relație reciproc avantajoasă cu Turcia este în interesul strategic al UE, au stabilit liderii. Klaus Iohannis: Toată lumea trebuie să înțeleagă că relația cu Turcia este importantă

CONSILIUL EUROPEAN2 hours ago

Orientul Mijlociu: Liderii UE au decis să impună sancțiuni Iranului după primul atac direct cu rachete al Teheranului împotriva Israelului

U.E.2 hours ago

Consiliul European: Scholz, Macron, Iohannis, Rutte și ceilalți lideri au decis că este necesar ca statele UE să furnizeze “urgent apărare antiaeriană Ucrainei”

SCHENGEN13 hours ago

Raportul privind viitorul pieței unice prezentat liderilor UE cere stabilirea în 2024 a unui termen clar pentru intrarea României în Schengen pe cale terestră

CONSILIUL EUROPEAN14 hours ago

Raport revoluționar privind viitorul pieței unice: Enrico Letta le propune liderilor UE să integreze telecomunicațiile, energia și finanțele și propune cea de-a 5-a libertate a pieței unice, consacrată inovării

ROMÂNIA15 hours ago

Am discutat în Qatar despre investiții majore în infrastructură, energie, agricultură, anunță Marcel Ciolacu. Va fi creat un grup comun de lucru care să identifice proiecte concrete și de interes pentru ambele părți

COMISIA EUROPEANA15 hours ago

Ursula von der Leyen face apel la “trezirea Europei în materie de securitate și apărare” în fața regimurilor autoritare: Ameninţarea războiului nu este iminentă, dar nu este imposibilă

ROMÂNIA DIGITALĂ15 hours ago

ICI București a lansat NFT Museum în cadrul Digital Innovation Summit Bucharest

INTERNAȚIONAL15 hours ago

Ministrul german de externe, vizită în Israel după atacul Iranului. Annalena Baerbock face apel la ”prudență și responsabilitate” pentru a preveni un scenariu imprevizibil

ROMÂNIA16 hours ago

Directorul general ICI București, în cadrul Digital Innovation Summit: Lumea se schimbă şi va trebui să ne adaptăm. Foarte multe informații nu le mai putem opera decât dacă suntem digitalizați

ROMÂNIA17 hours ago

Ne dorim să dezvoltăm Portul Constanța în perspectiva procesului de redresare și reconstrucție a Ucrainei, subliniază Marcel Ciolacu în Qatar: Avem nevoie de expertiza și experiența companiilor qatareze

ROMÂNIA19 hours ago

Ministrul Adrian Câciu își dorește ca Europa anului 2030 să ”fie un furnizor mondial de tehnologie, un producător de semiconductori şi un producător de software”, fiind convins că România va fi cu totul alta

REPUBLICA MOLDOVA2 days ago

Gala AOR. Președintele Rețelei Orașelor și Municipiilor din R. Moldova din cadrul CALM: Ne dorim parteneriate în care Republica Moldova să se simtă parte a românității de facto și de jure

ROMÂNIA DIGITALĂ2 days ago

Digital Innovation Summit Bucharest explorează în perioada 16-18 aprilie punctul de intersecție dintre inovarea digitală, securitatea cibernetică și eforturile diplomatice într-o lume interconectată

ROMÂNIA DIGITALĂ2 days ago

Digital Innovation Summit/Nicolae Ciucă: Văd următorii 10 ani ca pe un deceniu al siguranței, în care investiția în inovație și tehnologie trebuie să fie parte a noului proiect de țară

ROMÂNIA3 days ago

Premierul Marcel Ciolacu, întâlnire cu președintele Congresului Mondial al Ucrainenilor: Lucrăm împreună pentru a asigura drepturi egale pentru minoritățile naționale din România și Ucraina

NATO6 days ago

Klaus Iohannis explică de ce România nu a investit 2,5% din PIB pentru apărare în 2023: Inflația, lipsa lichidităților la momentul achiziției și a echipamentelor militare

PARLAMENTUL EUROPEAN1 week ago

Regele Philippe al Belgiei, în plenul PE: „Europa și întreaga lume au mare nevoie de speranță”

NATO1 week ago

“România – NATO, 20 ani”. Premierul Marcel Ciolacu: Ancorată ireversibil în comunitatea euro-atlantică, România este o ancoră strategică a NATO pe flancul estic

Trending