U.E.

Manfred Weber salută decizia lui Klaus Iohannis de a-l numi premier pe Ludovic Orban: ”Avem nevoie de un nou capitol între România și Europa”

Published

on

© Manfred Weber/ Twitter

Liderul grupului PPE în Parlamentul European, Manfred Weber, salută decizia președintelui Klaus Iohannis de a-l nominaliza pe președintele PNL, Ludovic Orban, pentru funcția de prim-ministru al României.

Într-o postare pe Twitter, Weber, care și-a lansat candidatura la șefia Comisiei Europene în cadrul unui eveniment al aleșilor locali și regionali ai PPE găzduit de PNL la București, îi transmite lui Orban că poate conta pe sprijinul grupului PPE în Parlamentul European și pe cel al Partidului Popular European.

Vești bune vin din România, unde președintele Klaus Iohannis l-a propus pe Ludovic Orban de la PNL pentru funcția de prim-ministru. Avem nevoie de un nou capitol între România și Europa, bazat pe încredere reciprocă și solidaritate”, a scris Weber, liderul grupului PPE fiind un critic fervent al guvernului social-democrat și al măsurilor din sfera justiției în raport cu care instituțiile UE și actorii politici europeni au avertizat că subminează statul de drept.

Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat marți pe președintele Partidului Național Liberal, Ludovic Orban, pentru funcția de prim-ministru, acesta fiind însărcinat să formeze un nou cabinet executiv cu care să se prezinte în Parlament pentru votul de învestitură.

”Organizarea alegerilor prezidențiale, elaborarea bugetului pe 2020, închiderea bugetului pe 2019, dar și multe alte lucruri aștept de la guvernul Orban și sunt convins că se vor strădui să pună pe picioare o perioadă de guvernare de succes, pentru că asta ne dorim cu toții. Situația nu va fi simplă deloc, fiindcă opoziția e atât cât am văzut-o la moțiunea de cenzură și va fi destul de greu de negociat proiecte legislative complicate, cum e legea bugetului. Dar, toate sunt posibile, am încrederea că se va ocupa la modul cel mai serios de aceste chestiuni”, a declarat Klaus Iohannis.

De partea sa, Ludovic Orban a promis că PNL va oferi românilor o guvernare normală și a anunțat că printre priorități se regăsește consolidarea parcursului european al României și a poziției României la nivelul UE.

În cazul în care cabinetul Orban va fi votat în Parlament, va fi pentru prima oară după aproape opt ani când ambele ramuri ale puterii executive din România – președinția și guvernul – sunt conduse de aceeași culoare politică, afiliată tot Partidului Popular European.

De altfel, delegația română din grupul PPE în Parlamentul European, din care fac parte zece eurodeputați PNL, este a treia cea mai mare delegație națională, după cea a Germaniei și cea a Poloniei.

Click to comment

Trending

Exit mobile version