POLITICĂ

Manifestul Noului Europenism. Fostul consilier prezidențial, Iulian Chifu, propune relansarea ”viziunii unei Europe libere, întregi şi paşnice”

Published

on

Contextul crizelor europene, care alimentează naționalismul deopotrivă în țările fondatoare ale proiectului european și în cele care au luat drumul integrării mai târziu, determină o nouă resetare a ideologiilor politice în Europa, una ce îl determină pe Iulian Chifu, fost consilier prezidențial și președintele al Centrului de Prevenire a Conflictelor&Early Warnings, să propună un manifest pentru un nou europenism.

”Cea mai importantă problemă a Europei rămâne recrudescenţa curentelor naţionaliste, populiste, xenofobe, anti-imigranţi, islamofobe, antisemite. O revenire la barbarismele secolelor succesive de istorie a unei Europe măcinate de războaie şi rivalităţi, la abordarea intolerantă şi autocratică. Pentru că reîntoarcerea la naţionalisme şi etnicisme înseamnă izolare, prevalarea diferenţelor şi nu a lucrurilor comune, egoism şi nu solidaritate, preeminenţa excepţionalismului în faţa valorilor comune ale toleranţei, respectului pentru drepturile omului, democraţie, competiţie corectă, acces egal la oportunităţi”, subliniază Chifu într-un editorial publicat pe pagina sa de Facebook.

Chifu nu omite nici conceptele periculoase ale democrației suverane de tip putinist sau a democrației iliberale nuanțată de premierul ungar, Viktor Orban, și atribuită în mass-media acțiunilor noului guvern din Polonia, precizând criza și presiunea la care sunt supuse valorile pe care noi ni le-am asumat ca proiecte de țară.

”Euro-atlanticismul, susţinerea relaţiei transatlantice, pro-americanismul par în egală măsură în criză, sub presiune, subiectul criticilor, a contestărilor şi oprobiului unui tip de război informaţional cu tentacule tot mai prezente în spaţiul european. Constatăm tot mai mult în Europa şi în România, de asemenea, că se remarcă o întreagă pleiadă de politicieni, formatori de opinie, decidenţi, dar şi oameni obişnuiţi, care critică tot mai mult acţiunile Uniunii Europene, ale NATO, ale Statelor Unite. Un lucru bun şi sănătos, altfel, critica oricăror decizii, dacă ele nu s-ar face de pe poziţiile naţionaliste, populiste, xenofobe, ale unor abordări retrograde ale extremelor şi ale ignorării valorilor şi principiilor fondatoare ale Europei, amplificând şi creând temeiuri tendinţelor de scindare ale Europei şi a legăturii transatlantice, prin apologii ale „democraţiei suverane”(Vladimir Putin) sau „democraţiei iliberale”(Viktor Orban)”, scrie Iulian Chifu.

Un nou europenism

Observând pericolul în care se regăsește națiunea prin subminarea obiectivelor comune în detrimentul excepționalismului naționalist, dar și schimbul de generații care nu își mai amintesc drepturile, libertățile și avantajele Uniunii Europene și ale relației transatlantice, fostul consilier prezidențial propune viziunea unui nou europenism ca o nevoie comună a României, Europei și Occidentului.

Un nou europenism reprezintă  ”o relansare a ideilor şi principiilor europene, de reenergizarea atractivităţii modelului european, a relansării viziunii unei Europe libere, întregi şi paşnice. Iar pentru asta trebuie respinse diviziunile prin inima Europei, de orice fel, trebuie sancţionate pornirile spre a impune, eventual cu forţa armelor, sfere de influenţă, suveranitate limitată, excepţionalism şi agresiune militară, revizionism şi porniri revanşarde. Modelele violenţei, agresivităţii şi a impulsivităţii, a abordărilor unilaterale de orice fel, sunt la fel de reprobabile ca şi impunerea în inima Europei a naţionalismelor, xenofobiei, extremismului, radicalismului, islamofobiei, populismului sau izolaţionismului. Ne lipsesc lideri, trebuie să-i găsim pe cei care pot mişca înainte Noul Europenism, regăsirea forţei şi redescoperirea, propovăduirea valorilor reale care ne-au garantat transformarea europeană, integrarea, democraţia, libertatea şi prosperitatea, principiile şi valorile Occidentului. Între altele, solidaritatea, competenţa, profesionalismul, munca, inventivitatea, antreprenoriatul, toleranţa, deschiderea, competiţia corectă, europenismul, spiritul comunitar, euroatlanticismul”.

În opinia sa, dreapta europeană trebuie ”să preia Noul Europenism, să explice tuturor ce înseamnă această unitate a Occidentului, sancţionând greşelile europenilor, occidentalilor pe baza spiritului critic cultivat şi profesionist şi nu a criticismului, dar respingând revizionismul, revanşismul gregar, populismul guvernării cu ochii la mass media şi la sondaje de opinie, mediocraţia şi mediacraţia, ascunderea în spatele unei voinţe publice generalizante şi profund schematizate, influenţată de războaiele moderne informaţionale şi de propaganda autocraţiilor izolaţioniste şi belicoase, care duc Europa şi lumea spre război, stagnare, scindare şi duşmănii fratricide. Cu SUA integrată în profunzimea Europei şi Europa încastrată în fundamentele drepturilor individuale, sistemelor economice şi securitate de dincolo de ocean, cu legături economice şi comerciale durabile, cu interferenţe subtile şi profunde şi cu capacitatea de a atrage şi de a proiecta valori în vecinătate. Cu deschiderea spre extindere, cu capacitatea de model, cu forţa transformativă a noilor democraţii”.

Editorialul integral este disponibil aici.

.

Click to comment

Trending

Exit mobile version