S&D

Marcel Ciolacu, întâlnire cu Olaf Scholz: Am exprimat dorința noastră de a consolida prezența investitorilor germani pe piețele românești, mai ales în sectoare strategice

Published

on

© Marcel Ciolacu/ Facebook

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a avut în întâlnire cu cancelarul german, Olaf Scholz, căruia i-a transmis dorința de ”a consolida prezența investitorilor germani pe piețele românești, mai ales în sectoare strategice, inclusiv prin relocarea în România a activităților companiilor germane care planifică să își reevalueze activitățile de producție din Rusia și Belarus”.

”I-am mulțumit cancelarului Germaniei, domnul Olaf Scholz, pentru întregul sprijin acordat în accederea României la spațiul Schengen, mesajul recent de sprijin, transmis de la Praga, fiind practic o încununare a celor 30 de ani de cooperare și parteneriat în Europa cu Germania. Totodată, am prezentat dorința PSD de a consolida prezența investitorilor germani pe piețele românești, mai ales în sectoare strategice, inclusiv prin relocarea în România a activităților companiilor germane care planifică să își reevalueze activitățile de producție din Rusia și Belarus, manifestându-ne în același timp dorința de a contribui la dezvoltarea proiectului privind reconstrucția regiunii”, a precizat Ciolacu într-un mesaj publicat pe Facebook.

Acesta a salutat agenda socială a SPD, ”un model pentru PSD”,  și a susținut ”necesitatea intensificării colaborării cu Germania pentru a face față crizelor actuale, inclusiv pe zona de energie”.

Marcel Ciolacu a participat la Congresul Partidului Socialiștilor Europeni, găzduit de formațiunea cancelarului german, Olaf Scholz.

În cadrul evenimentului, PES a adoptat o rezoluție prin care solicită, printre altele, ca România, Bulgaria și Croația să fie acceptate în Spațiul Schengen ”fără alte întârzieri”.

Recent, Germania, care a avut rețineri până acum să facă aprecieri cu privire la primirea României, Bulgariei și Croației în Schengen, și-a exprimat sprijinul, prin vocea cancelarului său, Olaf Scholz, cu privire la acest obiectiv al Bucureștiului, Sofiei și Zagreabului, argumentând că ”trebuie să închidem golurile rămase”. 

Cea mai mare zonă de liberă circulație din lume a fost fondată de cinci țări membre UE. Astăzi, spațiul Schengen reprezintă casa a peste 420 de milioane de cetățeni din 26 de state europene, 22 din Uniunea Europeană și patru din afara UE: Islanda, Norvegia, Elveția și Liechtenstein. 

De la crearea sa, în 1985, spațiul Schengen a adus o schimbare în viața de zi cu zi a milioane de oameni. Aproape 1,7 milioane de persoane locuiesc într-un stat Schengen și lucrează în altul. Oamenii și-au organizat viața în funcție de libertățile oferite de spațiul Schengen, 3,5 milioane de persoane tranzitând zilnic dintr-un stat Schengen în altul.

Revenind la relația comercială dintre România și Germania, motorul economiei europene este principalul partener comercial al țării noastre.

Potrivit unui comunicat al Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germane – AHK România, volumul schimburilor comerciale dintre Germania și România și-a menținut tendința ascendentă și în prima jumătate a anului 2022, însumând 18,4 mld. EUR.

Creșterea este de 12,3% în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut (primele 6 luni 2021: 16,4 md. EUR) , potrivit ultimelor cifre ale Destatis.

Astfel, exporturile către România s-au ridicat la 9,8 mld. EUR, ceea ce înseamnă o creștere de 8,8% față de perioada similară din 2021, în vreme ce importurile Germaniei din România au însumat 8,6 mld. EUR, în creștere cu 16,6% față de primele șase luni ale anului trecut.

Aceste rezultate plasează România pe locul 19 în topul partenerilor comerciali ai Germaniei privind exporturile și pe locul 21 privind importurile.

Click to comment

Trending

Exit mobile version