ROMÂNIA

Marcel Ciolacu, la finalul vizitei la Bruxelles: Există o flexibilitate de a veni cu un nou plan în privința deficitului României. Am anunțat că nu sunt de acord cu creșterea cotei de TVA peste 19%

Published

on

© Guvernul României

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că Executivul european s-a arătat flexibil în ceea ce privește negocierea unei noi ținte de deficit bugetar pentru România ținând cont de contextul geopolitic actual și de implicațiile acestuia, precum și de rolul țării în sprijinirea Ucrainei și a Republicii Moldova ca stat aflat în prima linie. 

Acesta s-a aflat joi și vineri în prima sa vizită de lucru la Bruxelles de la preluarea mandatului de prim-ministru, în contextul dialogului constant pe care România îl are cu instituțiile europene.

 

„Există o flexibilitate în acest moment în urma argumentelor aduse de a veni cu nou plan în ceea ce privește deficitul României. Comisia, în urma și a reformelor pe care le implementăm în țară, va propune Consiliului această nouă renegociere. Acesta este calendarul. Astăzi nimeni nu poate să spună în mod direct României (o dată anume, n.r.), dar am găsit o flexibilitate și o înțelegere a contextului întreg. Noi nu vorbim numai despre cifre. Atât președinta Comisiei, președintele Consiliului, cât și președinta Parlamentului sunt oameni politici la fel ca și mine. Deci, se mută lucrurile în zona tehnică pentru a găsi soluțiile cele mai bune.”, a anunțat șeful Guvernului.

Acesta a explicat că „în urma efortului României de a susţine Republica Moldova şi Ucraina, şi ca ţară cu cea mai lungă graniţă aceasta din urmă, aflată într-un conflict armat cu Rusia, avem influenţe negative, de la asigurări, de la dobânzile pentru împrumuturi, pentru că suntem o ţară cu un risc mai ridicat, faţă de Austria, de exemplu, care este mai îndepărtată de conflictul cu Ucraina”. „Comisia a înţeles tot acest context și este argumentul principal, pentru că sunt ferm convins că dumneavoastră cunoașteți faptul că România este într-un acord de deficit excesiv după ce o guvernare şi un anumit prim-ministru, de altfel filosof, au adus România la un deficit de 9,2% şi suntem singurul stat european care suntem sub acord cu Comisia Europeană în ceea ce privește descreșterea deficitului bugetar către 3% din PIB conform acordului de la Maastricht”, a adăugat Marcel Ciolacu.

Premierul a mai precizat că o decizie a Consiliului cu privire la majorarea deficitului pe care România și l-a asumat va veni „categoric înainte de sfârșitul anului”. Însă, a adăugat, acesta, flexibilitatea urmează o regulă de bază și anume, că România „nu poate încheia anul cu un deficit mai mare de 6,2% din PIB și nici nu poate veni cu un deficit micșorat cu mai puțin de 0,5%”. 

În acest sens, Marcel Ciolacu a subliniat că „ne menținem ceea ce ne-am asumat cu toții politic, ca bugetul de apărare să rămână pe acest an de 2,5% din PIB”.

Făcând referire la măsurile de consolidare fiscal-bugetară pregătite de Guvern, șeful de la Palatul Victoria a declarat că la întâlnirea cu reprezentanții Comisiei s-au stabilit niște principii care să ghideze ajustările fiscale de la nivel național, susținând, din poziția de premier că nu este de acord cu creșterea TVA peste nivelul de 19% ca soluție pentru a aduce bani la buget. 

„Comisiile tehnice au rămas cu doamna Céline Gauer (directoarea generală a grupului operativ pentru redresare și reziliență din cadrul Comisiei Europene – n.red.) să discute anumite aspecte. Ele vor continua la nivel tehnic și săptămâna viitoare. În schimb, am stabilit principiile.  Am anunțat foarte clar că eu nu sunt de acord, ca prim-ministru al României, să creștem cota de TVA peste 19%, un lucru care ar duce evident din nou la o creștere a inflației și la o scădere economică, respectiv dacă s-ar fi crescut cu un punct procentual de TVA ar fi adus la pachet o inflație de 0,5%. Este pentru prima oară după aproape doi ani când am reușit să aducem inflația la o singură cifră. Vom continua să descreștem cât mai mult. Numai așa putem crește puterea de cumpărare a românilor”, a afirmat Marcel Ciolacu într-o conferință de presă după întâlnirile cu liderii europeni. 

Puteți citi declarațiile integrale ale premierului României aici

Premierul a avut în ultimele două zile întrevederi cu înalți oficiali europeni, respectiv cu președinta Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, cu președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, cu președintele Consiliului European, Charles Michel, precum și cu directorul general al SG Recover (Recovery and Resilience Task Force), din cadrul Comisiei Europene, Céline Gauer.

Click to comment

Trending

Exit mobile version