U.E.

Populismul pierde tot mai mult teren în Europa. Mișcarea Cinci Stele din Italia, înfrângere dură în alegerile locale de duminică

Published

on

Principalul partid de opoziţie italian, Mişcarea Cinci Stele (M5S), fondată de comediantul Beppe Grillo (foto), a înregistrat o înfrângere clară în majoritatea oraşelor importante în alegerile locale desfăşurate duminică în unele regiuni şi provincii din Italia.

Foto: ec.europa.eu

Alegerile locale desfăşurate în peste 1.000 de municipalităţi şi la care au fost aşteptaţi circa 9 milioane de alegători, aproximativ o cincime din electoratul italian, sunt considerate un adevărat test în perspectiva alegerilor parlamentare din Italia, prevăzute pentru începutul anului viitor.

Acest vot, la fel ca altele din Europa, arată că partidele populiste au început să scadă în preferințele electoratului, după avansul pe care l-au avut în ultimii doi ani. Alegătorii din tot mai multe state europene au decis să respingă ideile promovate de aceste partide și să opteze pentru cele tradiționale sau pentru unele nou înființate, așa cum a fost cazul în cadrul alegerilor prezidențiale din Franța. Liderul partidului de extremă-dreaptă Marine Le Pen a intrat în turul al doilea al alegerilor prezidențiale pe care l-a pierdut în favoarea lui Emmanuel Macron. Partidul său nu a reușit să capitalizeze popularitatea liderului său și a obținut doar 13,2% din voturi în cadrul primului tur al legislativelor de dumincă. 

În urmă cu o săptămână, populiștii din Marea Britanie au suferit o înfrângere foarte dură. Dacă în urmă cu un an, euroscepticii UKIP erau principalii promotori ai referendumului privind ieșirea Marii Britanii din UE, în cadrul alegerilor legislative anticipate partidul nu au reușit să intre în Parlament, în ciuda campaniei intense în acest sens.

Un vot împotriva populismului a fost înregistrat în acest an și în Olanda, unde partidul premierului Mark Rutte, Partidul Popular pentru Libertate și Democrație (VVD), a câștigat alegerile parlamentare din luna martie. Partidul pentru Libertate (PVV, de extrema dreaptă), condus de Geert Wilders a obținut doar 20 de mandate, o poziție mai slabă decât ce previzionau sondajele dinaintea alegerilor. 

Germania este următoare țară care ar putea să frâneze avântul populismului. Un sondaj dat publicității sâmbătă arată că CDU, partidul condus de Angela Merkel, se situează pe primul loc în preferinţele alegătorilor, 38% dintre aceştia declarând că vor vota partidul cancelarului. Social-democraţii sunt preferaţi de 24% dintre alegători, iar Partidul Verde de 7% dintre alegători. Partidul de extremă-dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) se situează la pragul de 10%, fiind aproape sigur de intrarea în Bundestag. Cu toate acestea, popularitatea AfD nu se apropie de cea a Frontului Naţional din Franţa, iar riscul ascensiunii acestui partid este scăzut.

Cu toate acestea, ar fi o greșeală să credem că populismul nu mai reprezintă o amenințare pentru Europa și Uniunea Europeană, notează World Economic Forum. Populiștii conduc în state precum Ungaria sau Polonia, iar în Olanda, partidul PVV este, totuși, al doilea cel mai puternic partid din Parlament.

Deși încă un curent prea mic pentru a câștiga alegerile din țările UE, reușește să remodeleaze dezbaterile privind imigrația, zona euro și securitatea națională. Populiștii au discursuri ample ce susțin o retorică a diviziunii, dar sunt destul de vagi în privința planurilor concrete în probleme precum migrația, politica economica sau securitatea națională. Pentru a le demonstra inconsecvențele alegătorilor, aceștia trebuie provocați pentru a releva planuri concrete, moment în care cetățenii vor vedea că multe propuneri ale acestora se dovedesc ineficiente sau nu pot fi aplicare. De asemenea, liderii UE trebuie să ofere soluții reale problemelor care îi împing pe cetățeni dă voteze cu candidații partidelor populiste, notează WEF.

 

.

Click to comment

Trending

Exit mobile version