INTERNAȚIONAL

Poziție controversată a președintelui Poloniei: “Nu știu dacă Ucraina va recâștiga Crimeea. Istoric, a fost în mâinile Rusiei în cea mai mare parte a timpului”

Published

on

© President of Ukraine Official Website

Preşedintele polonez Andrzej Duda a declarat că nu este sigur că Ucraina va putea să recâştige controlul asupra peninsulei Crimeea, însă crede că regiunile Doneţk şi Luhansk vor putea fi recâştigate, comentarii care i-au atras critici din partea unor politicieni din coaliţia de guvernare, relatează Reuters.

După ce a fost puternic criticat de coaliția de guvernare pro-europeană pentru că a spus că nu este sigur că Kievul va putea să recâștige controlul asupra Crimeei ocupate de Rusia, Duda a declarat sâmbătă că a fost întotdeauna de neclintit în sprijinul său pentru Ucraina,

Varșovia a fost unul dintre cei mai aprigi susținători ai Kievului de la invazia Rusiei din 2022 și a declarat că Ucraina trebuie să recâștige controlul asupra întregului său teritoriu pentru a descuraja Moscova să continue agresiunea. Cu toate acestea, Ucraina și fosta guvernare conservatoare a Poloniei, facțiune politică din care face parte și Duda, au intrat în sfera unor relații dificile prin prisma tranzitului de cereale ucrainene și acțiunilor fostei puteri de a impune taxe asupra acestor importuri.

Președintele Andrzej Duda a reiterat această poziție de susținere a Ucrainei în timpul unui interviu acordat vineri seara târziu canalului YouTube Kanal Zero.

Cu toate acestea, când a fost întrebat dacă el crede că Ucraina va fi într-adevăr capabilă să recupereze Crimeea, el a răspuns: “Îmi este greu să răspund la această întrebare”.

“Nu știu dacă (Ucraina) va recâștiga Crimeea, dar cred că va recâștiga Donețk și Luhansk”, a spus el. El a spus că peninsula Crimeea, pe care Rusia a confiscat-o în 2014, cu opt ani înainte de a lansa invazia sa la scară largă, “este un loc special… și din motive istorice. Pentru că, de fapt, dacă ne uităm din punct de vedere istoric, a fost în mâinile Rusiei în cea mai mare parte a timpului”.

Ucraina a promis să recupereze fiecare centimetru din teritoriul său, inclusiv Crimeea, în războiul cu Rusia. Ambasadorul Ucrainei în Polonia, Vasyl Zvarych, a scris sâmbătă pe X că “Crimeea este Ucraina: este și va rămâne așa”.

Ministrul polonez de externe, Radoslaw Sikorski, membru al noii coaliții guvernamentale proeuropene care a fost în conflict cu naționalistul Duda, a declarat că Varșovia “recunoaște independența Ucrainei în cadrul granițelor sale stabilite la nivel internațional”.

Sâmbătă, Duda a încercat să dezamorseze disputa legată de declarația sa de vineri, afirmând într-o postare pe X că “acțiunile și poziția sa privind agresiunea brutală a Rusiei împotriva Ucrainei au fost și sunt clare din prima zi”.

“Atacul Rusiei asupra Ucrainei și ocuparea teritoriilor recunoscute la nivel internațional ale Ucrainei, inclusiv Crimeea, este o crimă… Suntem cu toții umăr la umăr pentru o Ucraină liberă, suverană și independentă împotriva agresiunii și a imperialismului brutal!”, a spus el.

Comentariile anterioare ale lui Duda au fost aspru criticate de legislatorii din coaliția pro-europeană de guvernare din Polonia.

El este un aliat al partidului naționalist Lege și Justiție (PiS), care a pierdut puterea în decembrie, după ce nu a reușit să formeze o coaliție în urma pierderii majorității la alegerile din octombrie.

“Aș dori să îi reamintesc domnului Duda că există orașe în țara noastră care în istoria lor au aparținut Poloniei pentru o perioadă mai scurtă de timp decât unei alte țări”, a scris pe platforma de socializare X Roman Giertych, un deputat din partea celei mai mari grupări din guvern, Coaliția Civică (KO).

“Ce declarație incredibil de stupidă!”

Deputatul PiS Radoslaw Fogiel a declarat că astfel de critici la adresa cuvintelor lui Duda sunt nefondate. “El a răspuns direct la întrebarea privind recâștigarea Crimeei de către Ucraina spunând că nu știe”, a scris Fogiel pe X.

Click to comment

Trending

Exit mobile version