NATO

Premierul Nicolae Ciucă a mulțumit vicepreședintelui Kamala Harris pentru garanţiile de securitate oferite de SUA în cadrul NATO şi al Parteneriatului Strategic

Published

on

© Guvernul României

Premierul Nicolae Ciucă a transmis în cadrul întâlnirii pe care a avut-o, vineri, alături de preşedintele Klaus Iohannis, cu vicepreşedintele SUA, Kamala Harris, mulţumirile Guvernului pentru garanţiile de securitate oferite în cadrul NATO şi al Parteneriatului Strategic România-SUA, dar, mai ales, pentru reconfirmarea de către partea americană a angajamentului de a apăra fiecare centimetru din statele membre ale Organizaţiei Nord-Atlantice.

“Mă bucur că am avut ocazia de a o întâlni, astăzi, la Palatul Cotroceni, pe doamna vicepreşedinte al Statelor Unite ale Americii, Kamala Harris, alături de preşedintele României, domnul Klaus Iohannis. Am avut ocazia să transmit mulţumirile Guvernului României pentru garanţiile de securitate oferite în cadrul NATO şi al Parteneriatului Strategic România-SUA, dar mai ales pentru reconfirmarea angajamentului de a apăra fiecare centimetru din statele membre ale Organizaţiei Nord-Atlantice”, a arătat Nicolae Ciucă, vineri, într-un mesaj pe Facebook.

 

Klaus Iohannis a primit-o vineri, la Palatul Cotroceni, pe vicepreședinta Statelor Unite Kamala Harris.

Din delegația oficială condusă de președintele Klaus Iohannis la consultările cu Kamala Harris au făcut parte președintele Senatului Florin Cîțu, președintele Camerei Deputaților Marcel Ciolacu, prim-ministrul Nicolae Ciucă, ministrul de externe Bogdan Aurescu, consilierul prezidențiale pentru securitate națională Ion Oprișor, consilierul prezidențial pentru politică externă și afaceri europene Luminița Odobescu și ambasadorul României în Statele Unite Andrei Muraru.

Vicepreședinta americană a reconfirmat angajamentul de neclintit al SUA pentru articolul 5 din Tratatul NATO, precizând că un atac împotriva unui stat aliat NATO este un atac împotriva tuturor statelor din Alianţă, și a salutat faptul că România “a fost extraordinară în generozitatea şi curajul” demonstrate prin sprijinirea refugiaților ucraineni.

În același timp, președintele Iohannis a spus că NATO va acţiona fără ezitare pentru apărarea fiecărui stat aliat, inclusiv a României

El a arătat că i-a mulțumit Kamalei Harris pentru aceste garanții de securitate de nezdruncinat, “așa cum societatea românească nu a mai beneficiat până acum în istoria noastră și datorită cărora fiecare cetățean al României poate să fie liniștit, fără grijă pentru siguranța sa și a familiei sale”. Totodată, șeful statului român a solicitat creșterea prezenței militare americane și aliate în România, inclusiv în contextul grupului de luptă pe care NATO îl va înființa în România.

Vicepreședintele Statelor Unite, Kamala Harris, a efectuat vineri o vizită oficială la București, ca parte a primei sale deplasări în țările de pe flancul estic al NATO pe fondul războiului ruso-ucrainean declanșat de agresiunea militară a Rusiei la adresa statului vecin. Ea a devenit primul vicepreședinte american după Joe Biden și cel mai înalt oficial al SUA care vizitează România după opt ani. Ultima vizită a unui vicepreședinte al SUA în România a avut loc în mai 2014, când actualul președinte, Joe Biden, efectua o vizită la București pe fondul anexării ilegale a peninsulei Crimeea de către Federația Rusă și a destabilizării estului Ucrainei.

Vizita vicepreședintelui Kamala Harris a avut loc și în contextul împlinirii în acest an a douăzeci și cinci de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic bilateral.

Click to comment

Trending

Exit mobile version