POLITICĂ

Președintele Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaților: Aderarea României la Schengen trebuie să fie o prioritate a UE

Published

on

Preşedintele Comisiei pentru afaceri europene a Camerei Deputaţilor, Angel Tîlvăr, afirmă că aderarea ”efectivă” a României la Schengen trebuie să fie o prioritate a UE.

El salută, într-un comunicat, declaraţia comisarului european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, care a propus ca România, Bulgaria şi Croaţia să adere la Schengen, ca “măsură de actualizare şi consolidare a acestui spaţiu”.

“România a fost şi este interesată de reguli comune în materie de vize, migraţie, azil, precum şi de măsuri comune privind cooperarea poliţienească, judiciară sau vamală. Acquis-ul Schengen (Acordul Schengen, Convenţia de implementare a Acordului, deciziile şi declaraţiile adoptate de către Comitetul Executiv Schengen, precum şi protocoalele şi acordurile de aderare) face parte din legislaţia comunitară şi este important pentru România, care a depus toate eforturile pentru satisfacerea exigenţelor de aderare. Este un moment potrivit pentru aderarea României acum, când proiectul european trebuie întărit şi când epidemia de coronavirus a pus în evidenţă nevoia unei abordări integrate, comune, a provocărilor generate de virus în Uniune”, spune social-democratul, într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

El punctează că actualele restricţii de circulaţie, aşa cum a subliniat şi comisarul Ylva Johansson, “cântăresc greu” asupra comerţului european, asupra transporturilor europene şi asupra turismului, iar pentru că se întrevede o recesiune semnificativă în aceste domenii este nevoie de o actualizare şi o consolidare a spaţiului Schengen.

“Aderarea României la spaţiul Schengen nu trebuie privită ca o favoare făcută ţării noastre, ci reprezintă un drept şi o obligaţie asumate prin Tratatul de Aderare la UE (art. 4 al Protocolului anexat) în scopul participării ţării noastre la aprofundarea integrării europene. Acest lucru, cu atât mai mult cu cât România asigură, de facto, securitatea frontierelor externe ale UE din momentul aderării la UE (2007)”, afirmă Tîlvăr.

El subliniază şi că România a înregistrat progrese substanţiale şi la nivel tehnic în ceea ce priveşte implementarea acquis-ului Schengen, obţinând acces integral la Sistemul de Informaţii Schengen (Decizia Consiliului din 1 august 2018), precum şi prin adoptarea deciziei referitoare la accesul pasiv la Sistemul de Informaţii privind Vizele.

Click to comment

Trending

Exit mobile version