U.E.
Raport oficial: Uniunea Europeană a depistat peste 110 cazuri de dezinformare privind COVID-19 provenite din surse pro-ruse
Published
5 years agoon
Peste 110 cazuri de dezinformare cu privire la coronavirus provenite din surse media pro-ruse au fost identificate, indică un raport elaborat de Serviciul European de Acțiune Externă, instituție aflată în subordinea Înaltului Reprezentant al UE Josep Borrell.
Conform raportului citat de Reprezentanța Comisiei Europene în România, dezinformările se referă la faptul că pandemia de coronavirus ar fi o minciună sau că virusul COVID-19 este o armă biologică.
Acest raport apare în contextul în care un document al Uniunii Europene citat săptămâna trecută de Reuters a avertizat că Rusia agravează impactul COVID-19 și criza de sănătate din țările occidentale printr-o semnificativă campanie de dezinformare. Totodată, într-un editorial semnat luni, șeful diplomației UE, Josep Borrell, a invocat o bătălie a narațiunilor pe fondul pandemiei de coronavirus și a criticat diferite încercări de a discredita Uniunea Europeană.
Dintre cazurile de dezinformare relevate de raportul SEAE se remarcă:
? DEZINFORMARE: „Pandemia de coronavirus este o minciună”
✔️ REALITATE: COVID-19 este un virus care provoacă boli respiratorii. De la primul caz confirmat din decembrie 2019, în Wuhan, China, până pe 24 martie 2020, au fost confirmate peste 180.000 de cazuri, la nivel global, potrivit Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor. Există cazuri confirmate pe toate continentele. La 30 ianuarie, OMS a declarat stare de urgență pentru sănătatea publică la nivel internațional, din cauza coronavirusului.
Detalii ? https://bit.ly/2QJzFHA
? DEZINFORMARE: „COVID-19 este o armă biologică”
✔️ REALITATE: Frecventă teorie a conspirației despre COVID-19, bazată pe narațiuni false recurente pro-Kremlin despre arme biologice. COVID-19 provine dintr-o familie de virusuri care includ răceala comună și virusuri precum SARS și MERS. Nu există dovezi care să sugereze că virusul a fost dezvoltat artificial ca o armă de distrugere în masă.
Detalii ? https://bit.ly/2wx4B72
? DEZINFORMARE: „Criza coronavirusului este un pretext al „elitelor globale” pentru a reduce populația”
✔️ REALITATE: Din nou, o teorie a conspirației nefondată, care promovează o relatare frecventă pro-Kremlin despre „elitele secrete” care controlează liderii mondiali.
Detalii ? https://bit.ly/33GksMI
Comisia Europeană notează că scopul acestor strategii de dezinformare este de a submina încrederea în instituțiile naționale, în autoritățile europene, inclusiv în sistemele de sănătate, experții științifici sau alte organizații internaționale.
Baza de date cu cele 110 cazuri de dezinformare pro-Kremlin este disponibilă aici. Întregul raport al SEAE pe dezinformare în contextul COVID-19 este disponibil aici.
Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.
You may like
UE alocă încă 148 milioane de euro sub formă de ajutor umanitar pentru Ucraina și Republica Moldova
Donald Trump și Vladimir Putin vor avea o convorbire telefonică „în următoarele zile sau săptămâni”, spune consilierul pentru securitate națională al președintelui ales al SUA
Ungaria va discuta cu aliații regionali pentru a combate impactul creșterii prețului petrolului în urma recentelor sancțiuni impuse Rusiei de către SUA
În plină criză politică, cancelarul interimar al Austriei dă asigurări că țara sa va rămâne un partener de ”încredere și constructiv” în UE
SUA impun noi sancțiuni Rusiei pentru a diminua capacitatea lui Putin de a-și finanța războiul. Gazprom, printre cei vizați
Polonia a identificat o grupare rusă însărcinată cu influențarea alegerilor prin dezinformare și încurajarea instabilității: Scrutinul prezidențial va fi un test de supraviețuire pentru democrația noastră
PARLAMENTUL EUROPEAN
Eurodeputatul Dan Motrenau, apel la combaterea minciunilor răspândite de extremiști: Dezvoltarea României, posibilă doar alături de lumea democratică, UE și NATO
Published
12 minutes agoon
January 13, 2025By
Diana ZaimÎntr-un tablou politic încă zdruncinat la nivel național, eurodeputatul Dan Motreanu face apel la combaterea minciunilor despre lumea democratică, răspândite de extremiști, și readuce în prezent un paragraf din testamentul politic al lui Constantin I.C. Brătianu, născut în data de 13 ianuarie 1866, despre importanța rolului jucat de PNL în modernizarea României.
„În întreaga sa activitate, a fost călăuzit de patriotism și de respectarea principiilor democratice. S-a împotrivit acceptării ultimatumului prin care URSS a ocupat Basarabia și Bucovina de Nord și a Dictatului de la Viena prin care Ungaria a ocupat o parte a Transilvaniei. S-a opus instaurării dictaturii comuniste și a fost arestat în mai 1950, la vârsta de 84 de ani, fără să fie judecat. A fost întemnițat în închisoarea de la Sighet, unde a murit la scurt timp, fiind înmormântat în Cimitirul Săracilor. […] Cea mai bună formă de a-i cinsti pe martirii care au murit în închisorile comuniste este să spunem în continuare adevărul, să combatem minciunile despre lumea democratică, răspândite de extremiști. Unii dintre ei fac jocurile Rusiei, aceeași țară care a orchestrat moartea adversarilor comunismului. Dezvoltarea României este posibilă doar alături de lumea democratică, alături de UE și NATO. Avem datoria să apărăm principiile liberale, contestate zilnic de politicienii populiști”, a transmis deputatul european într-un mesaj postat pe pagina de Facebook, dedicat nașterii lui Constantin I. C. Brătianu.
Text din testamentului politic al lui Constantin I.C. Brătianu: „Pe plan extern, România, cea mai luminată ţară din răsăritul Europei, va juca un rol de frunte în cadrul cooperării economice şi politice ale unei Europe Unite. În politica noastră internă va trebui să chezăşuiască iarăşi libertatea individuală şi să se stimuleze iniţiativa particulară în toate domeniile. Partidul va trebui să-şi făurească un program de reforme bine chibzuit, în sfera politicului, a socialului, a culturalului şi a economicului, în vederea realizării unei desăvârşite armonii sociale. Va trebui să luptăm pentru ridicarea stării ţărănimii, a muncitorimii şi a tineretului român”, afirma Constantin I. C. Brătianu.
SUA
Șeful diplomației daneze admite că Statele Unite au interese de securitate legitime în Arctica: „Suntem pregătiți să continuăm discuțiile cu noul președinte”
Published
1 hour agoon
January 13, 2025By
Andreea RaduDanemarca recunoaște că Statele Unite au interese de securitate legitime în regiunea arctică și este pregătită să discute cu viitoarea administrație Trump, a afirmat luni ministrul de externe danez Lars Lokke Rasmussen, informează Reuters, potrivit Agerpres.
„Suntem de acord că americanii au anumite îngrijorări despre situația securității în Arctica, pe care le împărtășim și astfel, în strânsă cooperare cu Groenlanda, suntem pregătiți să continuăm discuțiile cu noul președinte al Statelor Unite, pentru a asigura interesele legitime americane”, a spus șeful diplomației daneze într-o conferință de presă la Ierusalim.
„Nu vă pot asigura cu privire la niciuna dintre cele două”, a declarat preşedintele ales, întrebat despre o eventuală recurgerea la forţa armată pentru a anexa canalul, arteră vitală a transportului maritim mondial, şi Groenlanda, teritoriu autonom al Danemarcei.
În cadrul unei conferinţe de presă la reşedinţa sa din Mar-a-Lago, din statul Florida, Donald Trump a adăugat că cele două obiective sunt „foarte importante pentru securitatea economică” a SUA.
În acelaşi timp, Donald Trump a ameninţat că va folosi „forţa economică” împotriva Canadei, după ce a afirmat cu o zi înainte că este în interesul acestui aliat al Statelor Unite să devină “al 51-lea stat” american.
Donald Trump deja afirmase la finalul anului trecut că, în opinia sa, controlul Groenlandei este „o necesitate absolută pentru securitatea națională și libertatea în lume”.
Groenlanda face parte din Danemarca de mai bine de 600 de ani, dar în prezent își controlează majoritatea afacerilor interne ca teritoriu autonom în cadrul regatului danez. Groenlanda a devenit un teritoriu formal al Danemarcei în 1953 și se supune constituției daneze, ceea ce înseamnă că orice schimbare a statutului său juridic ar necesita un amendament constituțional.
În 2009, insulei i s-a acordat o largă autonomie de autoguvernare, inclusiv dreptul de a declara independența față de Danemarca prin referendum.
Prim-ministrul Groenlandei, Mute Egede, care a intensificat demersurile pentru obținerea independenței, a declarat în repetate rânduri că insula nu este de vânzare și că este la latitudinea cetățenilor săi să își decidă viitorul.
În 2019, atât Groenlanda, cât și Danemarca au respins oferta lui Trump, aflat atunci la primul mandat de președinte, de a cumpăra insula.
Când Groenlanda era încă o colonie, SUA, sub conducerea președintelui de atunci Harry Truman, a încercat să cumpere insula ca activ strategic în timpul Războiului Rece pentru 100 de milioane de dolari în aur, dar Copenhaga a refuzat să vândă insula.
MAREA BRITANIE
Keir Starmer îl numește pe Michael Ellam pentru a conduce negocierile de resetare a relațiilor dintre Marea Britanie și UE
Published
2 hours agoon
January 13, 2025By
Teodora IonPremierul britanic Keir Starmer l-a numit pe fostul consilier de imagine al lui Gordon Brown, prim-ministru în perioada 2007-2010, pentru a conduce negocierile cu Uniunea Europeană, în vederea resetării relațiilor, informează Politico Europe.
Michael Ellam a fost director de comunicare la Downing Street din 2007 până în 2009, iar din 2013 lucrează pentru banca HSBC.
În calitate de secretar permanent adjunct la Cabinet Office, acesta se va ocupa de ”resetarea” de resetarea relațiilor dintre Uniunea Europeană și Bruxelles și de negocierea unor legături mai strânse pe teme precum comerțul și securitatea.
Ellam este cea mai recentă numire în funcțiile guvernamentale care provine din rândul fostelor figuri ale Partidului Laburist.
Peter Mandelson, un alt șef de comunicare al No.10, a fost numit ambasador în SUA, în timp ce fostul șef de cabinet al No.10, Jonathan Powell, a fost numit consilier pentru securitate națională. Liz Lloyd, fostul adjunct al șefului de cabinet al lui Blair, a fost numită director de elaborare a politicilor.
Recrutarea pentru noul rol al lui Ellam în Cabinet Office a început anul trecut, cererile închizându-se pe 8 decembrie.
Ministrul pentru Brexit, Nick Thomas-Symonds, cu care Ellam va lucra îndeaproape, a declarat că este ”încântat” că directorul HSBC ”își aduce talentele în inima guvernului”.
”Experiența lui Michael la cele mai înalte niveluri ale finanțelor internaționale va fi un avantaj imens în timp ce lucrăm pentru a asigura creșterea economică în numele poporului britanic, inclusiv prin resetarea relației noastre cu UE”, a spus el.
Într-o declarație, Ellam a declarat că este ”încântat să fie numit secretar permanent adjunct pentru Uniunea Europeană și afaceri economice internaționale și să mă întorc la serviciul public după un deceniu în sectorul privat.
”Aștept cu nerăbdare să lucrez cu prim-ministrul, ministrul pentru relațiile cu UE și alții pentru a realiza obiectivele guvernului pe această agendă importantă”, a continuat acesta.
Obiectivul lui Starmer este mai conturat, și anume acela de a relansa relațiile cu Uniunea Europeană, inclusiv printr-un pact de securitate.
În luna februarie, mai exact la începutul acesteia, premierul britanic va participa la discuții dedicate apărării cu liderii celor 27 de țări membre ale UE, prima de acest gen după ani de tensiuni generate de Brexit, exitând astfel prilejul de a aborda și chestiunile bilaterale.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”
Eurodeputatul Dan Motrenau, apel la combaterea minciunilor răspândite de extremiști: Dezvoltarea României, posibilă doar alături de lumea democratică, UE și NATO
Autoritatea pentru Digitalizarea României a finalizat interconectarea Sistemului Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) cu alte baze de date naţionale, jalon din PNRR
România înregistrează cel mai mare deficit de cont curent din UE în trimestrul al treilea din 2024 (Eurostat)
Șeful diplomației daneze admite că Statele Unite au interese de securitate legitime în Arctica: „Suntem pregătiți să continuăm discuțiile cu noul președinte”
Ministrul Energiei demontează încă un fake news: Furnizăm energie R. Moldova în termeni comerciali. Oricine poate verifica datele publice
Polonia, singurul aliat NATO care și-a asumat un buget al apărării de 5% din PIB, susține apelul lui Trump în acest sens: Putem fi “legătura transatlantică” între Europa și SUA
Keir Starmer îl numește pe Michael Ellam pentru a conduce negocierile de resetare a relațiilor dintre Marea Britanie și UE
UE alocă încă 148 milioane de euro sub formă de ajutor umanitar pentru Ucraina și Republica Moldova
Nivelul de încredere a ucrainenilor în Volodimir Zelenski a scăzut cu 25% în decursul lui 2024 (sondaj KIIS)
UE are în vedere o atenuare a sancțiunilor pentru Siria, care se află în tranziție după răsturnarea Regimului al-Assad
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
Mark Zuckerberg anunță că “va reduce drastic cenzura” pe Facebook și Instagram și va acorda “prioritate libertății de exprimare”, criticând guvernele, presa tradițională și UE
Președintele Austriei se va întâlni cu liderul extremei-drepte pentru a-i încredința formarea unui guvern
Susținători ai Ucrainei au protestat la Bratislava împotriva politicilor pro-ruse ale premierului Fico: Slovacia e Europa
Donald Tusk, la debutul președinției Poloniei la Consiliul UE: “Suntem pregătiți să pornim din nou pe calea europeană a măreției, forței și suveranității”
“Securitate, Europa!”. Președintele Consiliului European consideră că președinția Poloniei la Consiliul UE va dovedi că “patriotismul și integrarea europeană sunt interconectate”
În acordurile imnului UE, Cătălin Predoiu și omologul bulgar au ridicat simbolic ultima barieră de frontieră în primul minut al anului 2025, marcând aderarea deplină a României și a Bulgariei la Schengen
Guvernul adoptă Ordonanța „Trenuleț”, un set de măsuri fiscal-bugetare pentru reducerea deficitului la 7% în 2025 și menținerea accesului României la fondurile europene și din PNRR
Guvernul a depus jurământul. Klaus Iohannis: Oamenii așteaptă să mențineți ferm traiectoria pro-europeană și euro-atlantică din ultimii 35 de ani. Vă rog să acţionaţi aşa
Guvernul “Ciolacu 2” a primit la limită votul de încredere al Parlamentului României. Cabinetul coaliției PSD-PNL-UDMR va depune jurământul la Cotroceni
După 200 de reuniuni de negociere, UE și Elveția au ajuns la un ”acord istoric” de modernizare a cooperării dintre cele două părți
Trending
- COMISIA EUROPEANA5 days ago
Vicepreședintele Comisiei Europene, Stéphane Séjourné, vine în România înainte de lansarea dialogului strategic privind viitorul industriei auto. El va discuta la INCAS și despre concurența neloială a Chinei pe piața dronelor
- ROMÂNIA1 week ago
Patronatul Proiectanților în Construcții solicită Guvernului măsuri echilibrate pentru susținerea sectorului construcțiilor și a economiei românești
- ROMÂNIA5 days ago
Oficial: România va fi admisă vineri în programul Visa Waiver, iar românii vor putea călători fără vize în SUA
- CONSILIUL EUROPEAN1 week ago
“Securitate, Europa!”. Președintele Consiliului European consideră că președinția Poloniei la Consiliul UE va dovedi că “patriotismul și integrarea europeană sunt interconectate”
- CONSILIUL UE1 week ago
Donald Tusk, la debutul președinției Poloniei la Consiliul UE: “Suntem pregătiți să pornim din nou pe calea europeană a măreției, forței și suveranității”