POLITICĂ

Roxana Mînzatu, fost ministru al fondurilor europene: Reformele din PNRR nu au susținerea transpartinică și socială reală absolut necesară pentru implementare

Published

on

© Ministerul Fondurilor Europene

Reformele din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) nu au susținerea transpartinică și socială reală absolut necesară pentru implementare din cauza lipsei de transparență și dezbatere din timpul procesului de elaborare, atrage atenția fostul ministru al fondurilor europene Roxana Mînzatu, într-o postare pe blogul personal. 

„Deloc comunicate în timpul elaborării Planului, nici măcar în Parlament prezentate sau dezbătute, reformele PNRR nu au, azi, susținerea transpartinică și socială reală care ar fi fost absolut necesară. Pentru că am avut un Guvern care a privit acest Plan și ca un instrument de luptă politică cu adversarii și care, copleșit, probabil, și de efortul realizării acestui instrument complex, a ales să elimine deranjul consultărilor cu totul. Vara lui 2021 putea fi cantonamentul în care, Guvern și Parlament, funcționari cheie, puteau să fi lucrat împreună pe fiecare din cele 15 capitole, cu minima buna-credință necesară unui urmăririi unui obiectiv de țară….uriaș de ambițios!”, afirmă Roxana Mînzatu.

Potrivit acesteia, la nivel european se vorbește deja despre modificarea PNRR la numai o lună de la aprobarea sa oficială, marcată de vizita președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la București. 

„Acum, la o lună de la târzia aprobare a Planului României la nivel european se vorbește deja (nu e de mirare) de modificarea sa. Pentru că nu a existat dialog transpartinic. Și pentru că se întrevede o nouă componență politică a Guvernului. Și pentru că… așa a făcut mereu România”, explică fostul ministru.

De asemenea, aceasta subliniază că „prețul lipsei de transparență la timpul potrivit se traduce în întârzieri peste întârzieri și în oportunități ratate”, la acesta adăugându-se instabilitatea politică care va afecta implementarea la termen a reformelor prevăzute în PNRR.

„Într-o țară și într-o administrație atât de instabilă politic, atât de lipsită de coerență de la vârf și până la firul ierbii, atât de profund măcinată de neîncredere și inabilitatea de a lucra coordonat, va fi posibilă punerea în aplicare a reformelor din Plan? Unele reforme PNRR vor fi, probabil, dificil de susținut și implementat, până în 2026, de diferiții decidenți politici care se vor perinda la Guvernarea țării și la conducerea instituțiilor centrale sau locale. Fără reforme realizate fix așa cum s-au asumat, banii (credite, granturi) nu vin. Aceasta va fi retorica constantă a următorilor ani. Iar aceste reforme au termene trimestriale care curg deja, chiar din acest final de 2021”, avertizează Roxana Mînzatu.

În ciuda problemelor menționate, Roxana Mînzatu spune că „multe obiective și ținte sunt soluții de apreciat”, iar PNRR conține „numeroase schimbări legislative care sunt benefice”. 

Click to comment

Trending

Exit mobile version