RUSIA

Secretarul de stat al SUA consideră că ”ceea ce am văzut la Bucea” este dovada unei ”campanii deliberate pentru a ucide, tortura, viola și comite atrocități”

Published

on

© U.S. Department of State / Flickr

Secretarul de stat american, Antony Blinken, apreciază că ”ceea ce am văzut la Bucea nu este un act întămplător”, ci reprezintă dovada unei ”campanii deliberate pentru comiterea de atrocități”.

”Ceea ce am văzut la Bucea nu este un act întâmplător. Este o campanie deliberată pentru a ucide, tortura, viola și comite atrocități. Relatările sunt mai mult decât credibile. Dovezile sunt acolo pentru ca lumea să le vadă. Acest lucru ne întărește determinarea noastră și a țărilor din întreaga lume de a ne asigura că, într-un fel sau altul, într-o zi sau alta, cei care au comis aceste acte vor fi trași la răspundere”, a subliniat Blinken în fața jurnaliștilor din Maryland, înainte de a se îmbarca pentru Bruxelles, unde va participa mâine la o reuniune a omologilor săi din cadrul NATO.

Secretarul de stat american a dat asigurări că SUA îi sprijină pe cei care investighează și adună probe cu privire la atrocitățile comise în Ucraina de către forțele ruse.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și Înaltul Reprezentant UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, au anunțat marți un al cincilea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei pentru a o trage la răspundere pentru ”atrocitățile și crimele odioase” din Ucraina, chiar înainte ca aceștia să efectueze în această săptămână o vizită la Kiev. 

Cadavrele a 57 de persoane au fost descoperite într-o groapă comună la Bucea, unde numeroase trupuri neînsufleţite fuseseră deja găsite sâmbătă pe străzi.  

Veștile au provocat un val de reacții din partea liderilor europeni, dar și din partea președintelui american, Joe Biden,  care a solicitat un proces pentru crime de război împotriva lui Vladimir Putin, pe care l-a calificat drept ”criminal de război”

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a promis că va ancheta și va pedepsi, printr-un ”mecanism special”, toate crimele comise de Rusia în Ucraina.

În acest sens, premierul polonez, Mateusz Morawiecki, a făcut apel luni la crearea unei comisii internaţionale de anchetă privind „genocidul” comis de armata rusă în oraşe din Ucraina, printre care şi Bucea.

Uniunea Europeană a anunțat deja că înființează o echipă comună cu Ucraina pentru anchetarea crimelor de război ale Rusiei.

Click to comment

Trending

Exit mobile version