IRAN

Șeful diplomației europene Josep Borrell efectueză luni prima sa vizită la Teheran, pe fondul tensiunilor internaționale legate de dosarul nuclear iranian

Published

on

Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell, urmează să efectueze luni o vizită la Teheran, a anunțat duminică purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Abbas Mussavi, în contextul noilor tensiuni internaționale legate de dosarul nuclear iranian, anunță AFP, citat de Agerpres.

Josep Borrell ”se va deplasa mâine (luni) în Iran pentru prima dată de la intrarea sa în funcţie (la începutul lui decembrie). El urmează să se întâlnească cu ministrul de exerne (Mohammad Javad Zarif) şi cu alţi responsabili de rang înalt ai ţării noastre, pentru consultări”, a declarat purtătorul de cuvânt, într-un comunicat de presă ce nu cuprinde detalii despre ora sosirii sau durata vizitei.

Vizita șefului diplomației europene are loc într-o perioadă de tensiuni între Iran ți occidentali pe tema programului nuclear al Teheranului.

La 28 ianuarie, în parlamentul iranian a fost introdus un proiect de rezoluție ce prevede retragerea Teheranului din Tratatul privind Neproliferarea Armelor Nucleare din 1968, fundament al controlului armelor nucleare după Războiul Rece, inclusiv al acordului semnat în 2015.

Miniștrii de externe ai Franței, Germaniei și Regatului Unit, i-au transmis la 14 ianuarie o scrisoare Înaltului Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de securitate, Josep Borrell, referitoare la rezolvarea, ”prin dialog constructiv”, a litigiului privind nerespectarea angajamentelor asumate de Iran prin acordul nuclear, convenit în 2015 după un deceniu de negocieri, din care președintele american Donald Trump a decis să retragă Statele Unite în 2018, calificându-l drept unul ”dezastruos”.

Borrell primise anterior, la 11 ianurie, un mandat ”puternic” din partea statelor membre pentru a se implica în eforturile diplomatice cu scopul dezescaladării în regiune și a sprijini și promova dialogul și soluțiile politice.

Pe fondul escaladarii tensiunilor dintre Washington și Teheran ca urmare a uciderii comandantului unității de elită Forțele Quds, generalul Qassem Soleimani, Iranul a decis că nu va mai respecta niciuna dintre restricțiile impuse de acordul nuclear JCPOA din 2015 încheiat cu marile puteri.

Soarta acestui acord a devenit incertă încă din mai 2018, când președintele american Donald Trump a anunțat că va retrage Statele Unite din Acordul nuclear că Iranul, denunțând ”lipsurile sale dezastruoase”.

Acordul nuclear cu Iranul a fost semnat în 2015 la Viena, de Grupul P5+1 din care fac parte marile puteri (China, Franța, Rusia, Marea Britanie și Germania), după negocieri care au durat un deceniu.

Printre prevederile acordului se număra și obligația asumată de Iran de a permite timp de 25 de ani controale extinse ale programului său nuclear din partea Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), în schimbul relaxării sancțiunilor internaționale.

Click to comment

Trending

Exit mobile version