ROMÂNIA

Șeful diplomației SUA, despre Parteneriatul Strategic cu România: Suntem uniți în fața provocărilor Rusiei și Chinei și suntem uniți pentru securitatea europeană

Published

on

© Ministerul Afacerilor Externe

SUA şi România sunt “aliaţi robuşti în NATO” şi lucrează îndeaproape pe multe subiecte, inclusiv în privința provocărilor reprezentate de Rusia și de China, a afirmat luni secretarul de stat Antony Blinken, în timp ce l-a primit la Departamentul de Stat pe ministrului de externe român, Bogdan Aurescu.

“Avem un Parteneriat Strategic, de fapt, mâine vom avea Dialogul Strategic, iar acest lucru este o dovadă a faptului că, în atât de multe domenii, țările noastre colaborează foarte strâns. Suntem uniți atunci când vine vorba de unele dintre provocările reprezentate de Rusia și, în diferite moduri, de China, suntem uniți pentru securitatea și stabilitatea europeană, pentru progres și suntem uniți și în multe alte domenii diferite, de asemenea”, a afirmat Blinken.

El a amintit de recentul acord privind primul reactor nuclear modular de mici dimensiuni.

“Acesta este un lucru revoluționar – o tehnologie care poate avea un impact foarte important în abordarea provocărilor reprezentate de schimbările climatice, așa că suntem recunoscători pentru acest lucru”, a spus secretarul de stat american.

“România poate conta pe Statele Unite”, a conchis înaltul oficial american.

Statele Unite ale Americii pot conta pe România ca unul dintre cei mai puternici aliați și parteneri în Europa și la nivel transatlantic, a afirmat, luni, și ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, aflat în vizită oficială la Washington, în cadrul unor scurte declarații de presă comune cu omologul său american, Antony Blinken, înaintea consultărilor politice oficiale.

El a afirmat că discuţiile vor aborda şi cooperarea din domeniul economic şi energetic, menţionând proiectele Rail2Sea, Via Carpathia şi pe cel de cooperare nucleară, care a devenit “un alt stâlp al parteneriatului strategic”. Totodată, ministrul de externe a amintit și dorinţa României de a intra în programul Visa Waiver. “Sper că vom putea găsi instrumente concrete de avansare în acest dosar”, a arătat el.

Aurescu s-a referit și la sprijinul SUA pentru aderarea României la OCDE, precum și la susținerea pe care România o oferă eforturilor SUA de a reuni democrațiile lumii în jurul obiectivului comun de consolidare a valorilor democratice, cu prilejul apropiatului Summit al Democrațiilor, inclusiv în contextul Președinției României a Comunității Democrațiilor.

Șeful diplomației române are luni, la Washington D.C., consultări politice bilaterale cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, în cadrul vizitei pe care ministrul român de externe o efectuează în Statele Unite ale Americii, în perioada 8-9 noiembrie 2021, la invitația omologului american. Vizita se înscrie într-un nou trend ascendent al relației de parteneriat strategic dintre România și Statele Unite, ea urmând vizitei pe care secretarul american al apărării Lloyd Austin a efectuat-o în luna octombrie la București, unde a fost primit de președintele Klaus Iohannis și omologul român Nicolae Ciucă. De asemenea, vizita are loc după ce SUA și România au anunțat, prin președintele Klaus Iohannis și emisarul special pentru climă al președintelui SUA, John Kerry, un acord prin care SUA vor construi în România primul reactor nuclear modular de mici dimensiuni. Aceasta va fi prima întrevedere bilaterală oficială Aurescu – Blinken, deși cei doi au mai discutat atât în marja reuniunilor NATO și OCDE, cât și telefonic. Vizita ministrului român de externe la Washington are loc la un an de zile de la precedenta deplasare la Departamentul de Stat, când Bogdan Aurescu a fost primit de predecesorul lui Antony Blinken, fostul secretar de stat Mike Pompeo.

Vizita marchează, totodată, deschiderea oficială a celei de-a șaptea reuniuni a Dialogului Strategic România – SUA pentru implementarea Declarației comune pentru Parteneriatul Strategic pentru secolul XXI între România și Statele Unite ale Americii din 2011.

Organizată în contextul simbolic al marcării, în 2021, a unor momente aniversare în relația bilaterală – zece ani de la adoptarea Declarației Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI și de la semnarea și intrarea în vigoare a Acordului privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România, precum și cinci ani de la operaționalizarea facilității anti-rachetă de la Deveselu, vizita oferă importante oportunități pentru reconfirmarea angajamentului bilateral solid față de Parteneriatul Strategic și pentru întărirea cooperării în promovarea proiectelor de interes comun pe toate dimensiunile Parteneriatului Strategic. De asemenea, vizita prefigurează marcarea, în 2022, a 25 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic dintre România și SUA.

Click to comment

Trending

Exit mobile version