INTERNAȚIONAL

Sondaj YouGov: 41% din populația Țării Galilor ar susține independența față de Marea Britanie dacă acest lucru ar determina rămânerea Țării Galilor în UE

Published

on

© Wales/ Facebook

Susţinerea populaţiei pentru independența faţă de Marea Britanie va crește dacă acest lucru va însemna că Țara Galilor va putea rămâne în Uniunea Europeană, sugerează un sondaj recent, prezentat vineri de presa britanică, potrivit Digi24.

Conform sondajului realizat de YouGov pe un eşantion de 1.000 de persoane 41% dintre respondenţi ar sprijini independența dacă acest lucru ar conduce la rămânerea Țării Galilor în UE.

Sondajul precedă mitingurile din Cardiff, Caernarfon și weekendul trecut în Merthyr Tydfil, unde 8.000 de oameni au marșăluit în sprijinul independenței.

Sondajul a fost realizat online şi a foat comandat de partidul naţionalist galez, Plaid Cymru.

”Sunt cifre senzaționale care susțin ambiția lui Plaid Cymru de a asigura independența galezilor la un nivel istoric. Westminster este în criză. Guvernul nechibzuit al lui Boris Johnson și haosul din Partidul lui Jeremy Corbyn, așa-numita opoziție, distrug viitorul Țării Galilor”, a declarat liderul Plaid Cymru, Adam Price.

Posibilitatea ieșirii Marii Britanii din UE, chiar și fără un acord, a alimentat considerabil scenariile unor transformări politice în insulă.

Luna trecută, primul sondaj după instalarea lui Boris Johnson ca prim-ministru al Marii Britanii arăta că 46% dintre scoțieni ar vota pentru independență.

De altfel, la o zi după instalarea lui Boris Johnson în funcția de șef al guvernului de la Londra, Nicola Sturgeon, premierul scoțian, l-a avertizat pe noul prim-ministru al Regatului Unit că va continua pregătirile pentru organizarea unui nou referendum privind independența Scoției, având în vedere că planurile Londrei privind Brexit-ul vor afecta negativ economia scoțiană.

În primul referendum, care a fost organizat în 2014, scoţienii au respins ideea de independenţă a Scoţiei în proporţie de 55%. Cu toate acestea, relaţiile au devenit tensionate cu Guvernul de la Londra din cauza neînţelegerilor privind Brexit.

Click to comment

Trending

Exit mobile version