INTERNAȚIONAL

“Spiritul de la Camp David”: China protestează la adresa parteneriatului trilateral SUA – Coreea de Sud – Japonia, care se opune “comportamentului agresiv” al Beijingului în Asia-Pacific

Published

on

© POTUS/ Twitter

Declarațiile comune semnate vineri de Statele Unite, Japonia şi Coreea de Sud și intitulate “Spiritul de la Camp David”, respectiv “Principiile de la Camp David”,  au fost denunțate luni de China, în contextul în care la summitul găzduit de președintele Joe Biden, Washingtonul, Seulul şi Tokyo s-au opus “comportamentului periculos şi agresiv” al Beijingului în regiunea Asia-Pacific.

Beijingul şi-a exprimat “nemulţumirea puternică şi opoziţia fermă şi a înaintat proteste solemne către părţile relevante”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Wang Wenbin, într-o conferinţă de presă obişnuită, potrivit Agerpres, care citează AFP.

Preşedintele american Joe Biden i-a găzduit săptămâna trecută pe președintele Coreei de Sud şi pe premierul Japoniei la Camp David, lângă Washington, pentru un summit pe care l-a numit “istoric” și în urma căruia “au inaugurat o nouă eră a parteneriatului trilateral”.

În declarația convenită, Statele Unite, Japonia şi Coreea de Sud au condamnat “comportamentul periculos şi agresiv” şi “revendicările maritime ilegale” ale Chinei pe fondul tensiunilor din Marea Chinei de Sud pe care Beijingul o revendică aproape în totalitate, în detrimentul altor puteri din regiune.

În acest text comun, numit “Spiritul de la Camp David”, cele trei puteri se declară “ferm (împotriva) oricărei încercări unilaterale de a schimba statu quo-ul în apele regiunii” Asia Pacific şi reafirmă “importanţa păcii şi a stabilităţii în Strâmtoarea Taiwan”.

De altfel, președintele Joe Biden și liderii Japoniei și Coreei de Sud au convenit să extindă legăturile economice și de securitate dintre cele trei țări aliate.

Biden a declarat că cele trei națiuni vor înființa o linie telefonică de comunicare pentru a discuta răspunsurile la amenințări. Liderul american a anunțat acordurile, inclusiv “Principiile de la Camp David“, la finalul discuțiilor cu președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol și cu premierul japonez Fumio Kishida.

În declarația publicată după încheierea summit-ului, cei trei lideri au anunțat un nou “angajament de a se consulta“, o linie telefonică tripartită rapidă, un angajament de a efectua exerciții militare anuale și de a face schimb de informații, precum și un nou summit trilateral anual.

Summit-ul de la Camp David nu a avut ca scop producerea unui acord de apărare colectivă tripartită, dar va sublinia „faptul că o provocare pentru oricare dintre țări este o provocare pentru toate”, a declarat un înalt oficial al administrației sub rezerva anonimatului pentru CNN. De altfel, potrivit Casei Albe, noul „angajament de se consulta” nu înlocuiește niciunul dintre tratatele de apărare reciprocă pe care SUA le-a semnat cu ambele națiuni.

Click to comment

Trending

Exit mobile version