U.E.

Statele membre sunt pregătite de negocieri cu Parlamentul European pentru o nouă lege care va facilita accesul lucrătorilor din cadrul platformelor online la drepturile de muncă

Published

on

© European Union, 2020/ Source: EC - Audiovisual Service

Consiliul UE, format din reprezentanti ai statelor membre, este pregătit să înceapă negocierile cu Parlamentul European cu privire la o nouă lege care va ajuta milioane de lucrători din cadrul platformelor online să aibă acces la drepturile de muncă, informează un comunicat remis caleaeuropeana.ro.

Economia platformelor a crescut exponențial în ultimii ani, veniturile majorându-se de la aproximativ 3 miliarde de euro la aproximativ 14 miliarde de euro între 2016 și 2020, iar numărul de lucrători din cadrul platformelor ar trebui să ajungă la 43 de milioane până în 2025.

În timp ce creșterea platformelor digitale a adus beneficii atât întreprinderilor, cât și consumatorilor, ea a dus la dezvoltarea unei zone gri pentru mulți lucrători din cadrul platformelor în ceea ce privește statutul lor de angajat. Potrivit Comisiei, aproximativ 5,5 milioane de lucrători clasificați în prezent ca lucrători independenți se află într-o relație de muncă de facto cu platformele digitale și, prin urmare, ar trebui să beneficieze de aceleași drepturi de muncă și sociale acordate angajaților în temeiul legislației UE.

Astăzi, 12 iunie, miniștrii pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale au convenit asupra abordării generale a Consiliului în ceea ce privește o propunere de directivă pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă pentru lucrătorii din cadrul platformelor.

Propunerea introduce două îmbunătățiri esențiale: ajută la determinarea corectă a statutului de angajat al persoanelor care lucrează pentru platformele digitale și stabilește primele norme ale UE privind utilizarea inteligenței artificiale la locul de muncă.

Economia platformelor a adus multe beneficii în viața noastră, dar acest lucru nu trebuie să se facă în detrimentul drepturilor lucrătorilor. Abordarea Consiliului stabilește un bun echilibru între protejarea lucrătorilor și asigurarea securității juridice pentru platformele care îi angajează“, a declarat Paulina Brandberg, ministrul suedez pentru egalitatea de gen și viața profesională.

Clasificarea corectă a lucrătorilor independenți

În prezent, majoritatea celor 28 de milioane de lucrători ai platformelor din UE, inclusiv șoferii de taxi, lucrătorii casnici și șoferii care livrează mâncare, sunt în mod oficial lucrători independenți. Cu toate acestea, o parte dintre ei trebuie să respecte multe dintre aceleași reguli și restricții ca și un lucrător angajat. Acest lucru indică faptul că ei se află de fapt într-o relație de muncă și, prin urmare, ar trebui să se bucure de drepturile de muncă și de protecția socială acordate angajaților în temeiul legislației naționale și al legislației UE.

Obiectivul Consiliului este de a aborda aceste cazuri de clasificare eronată și de a facilita reclasificarea acestor lucrători ca angajați. Conform abordării generale a Consiliului, lucrătorii vor fi prezumați din punct de vedere juridic ca fiind angajați ai unei platforme digitale (spre deosebire de lucrători independenți) dacă relația lor cu platforma îndeplinește cel puțin trei dintre cele șapte criterii stabilite în directivă. Aceste criterii includ:

  • limite superioare ale sumelor de bani pe care le pot primi lucrătorii
  • restricții privind capacitatea lor de a refuza un loc de muncă
  • reguli care să le reglementeze aspectul sau comportamentul

În cazurile în care se aplică prezumția legală, platforma digitală va trebui să demonstreze că nu există niciun raport de muncă în conformitate cu legislația și practicile naționale.

Utilizarea mai transparentă a algoritmilor

Platformele digitale de ocupare a forței de muncă utilizează în mod regulat algoritmi pentru gestionarea resurselor umane. Prin urmare, lucrătorii de pe platforme se confruntă adesea cu o lipsă de transparență cu privire la modul în care sunt luate deciziile și la modul în care sunt utilizate datele cu caracter personal.

Consiliul dorește să se asigure că lucrătorii sunt informați cu privire la utilizarea sistemelor automatizate de monitorizare și de luare a deciziilor. În conformitate cu noile norme, aceste sisteme vor fi monitorizate de personal calificat, care beneficiază de o protecție specială împotriva tratamentului advers. Supravegherea umană este, de asemenea, garantată pentru anumite decizii semnificative, cum ar fi suspendarea conturilor.

Consiliul va începe negocierile cu Parlamentul European pe baza abordării generale convenite astăzi, în vederea ajungerii la un acord provizoriu.

 

 

Click to comment

Trending

Exit mobile version