INTERNAȚIONAL

SUA avertizează cetățenii americani care se află în Europa de sărbători asupra riscului de atacuri teroriste

Published

on

Departamentul de Stat avertizează cetățenii americani de risc ridicat de atacuri teroriste în Europa, în special în perioada sărbătorilor din această perioadă. Cetățenii americani trebuie să dea dovată de atenție la festivalurile și târgurile de Crăciun și evenimentele asociate. Aceast avertisment este valabil până la data de 20 februarie 2017, este precizat în cadrul unui comunicat al Ambasadei SUA în România.

Departamentul de Stat a indicat că există „informații credibile” că Statul Islamic, Al Qaida și filialele lor „continuă să planifice atacuri teroriste în Europa, în special în sezonul sărbătorilor (de iarnă) și la evenimentele asociate”. Cetățenii americani ar trebui să fie atenți și la faptul că simparizanții extremiști sau extremiștii radicaizați ar putea declanșa atacuri în această perioadă fără avertismente prealabile.

Alerta de călătorie amintește de asemenea atacurile teroriste comise în Belgia, Franța, Germania și Turcia în acest an, avertismentul venind în contextul recentelor atacuri teroriste care au avut loc în Germania și Turcia.

„Cetățenii americani ar trebui să fie vigilenți atunci când iau parte la evenimentele specifice acestei perioade, atunci când folosesc transportul public sau când frecventează locurile publice precum restaurantele, hotelurile, etc”, mai este menționat în cadrul comunicatului.  

Conform acestuia, cetățenii americani ar trebui să evite mulțimile, pe cât este posibil, oferind în același timp și o serie de indicații pe care aceștia ar trebui să le urmeze:

– să urmeze instrucțiunile autorităților locale, să monitorizeze constant mass-media și sursele de informare locale

–  să fie pregătiți pentru controale de securitate

– să mențină contactul cu membrii familiei și să se asigure că aceștia pot lua legătura cu ei în cazul unei urgențe

– să aibă un plan de urgență și de acțiune

– să se întregistreze pe Smart Traveler Enrollment Program (STEP)

„Autoritățile europene continuă să prevină atentate. Noi continuăm să colaborăm cu aliații noștri europeni cu privire la amenințarea terorismului internațional” mai este precizat în comunicat.

Atunci când există motive de îngrijorare, Departamentul de Stat cere cu regularitate americanilor să manifeste prudență în străinătate, mai degrabă printr-o alertă de călătorie decât printr-un avertisment mai serios, utilizat pentru o amenințare iminentă.

Click to comment

Trending

Exit mobile version