Emilian Pavel

TaxEdu, proiect al Parlamentului European care promovează educația interactivă cu privire la taxe. Europarlamentarul Emilian Pavel (PSD, S&D) va asigura implementarea și extinderea proiectului

Published

on

Marți, 21 noiembrie, la biblioteca Solvay din Bruxelles, a avut loc lansarea proiectului TaxEdu – un proiect european pilot care susține educarea tinerilor europeni cu privire la importanța taxelor și a impozitelor.

Proiectul a fost promovat în Parlamentul European de către europarlamentarul Victor Negrescu – până la preluarea mandatului de ministru, și Emilian Pavel – care va asigura implementarea și extinderea proiectului din partea Parlamentului European, potrivit unui comunicat remis Calea Europeană.

În deschiderea evenimentului, comisarul european Pierre Moscovici a transmis o declarație în care a spus că taxele sunt prețul pe care îl plătim pentru a trăi într-o societate civilizată. Referitor la proiectul TaxEdu, Moscovici a spus că acesta este mai mult decât un simplu portal de e-learning și că își dorește ca el să promoveze o atitudine pozitivă asupra taxelor și impozitelor.

Europarlamentarul Emilian Pavel a salutat atât viziunea și obiectivul acestui proiect, acela de a îmbunătăți educația tinerilor europeni cu privire la taxe, dar și de a contribui la reducerea fenomenului de fraudă sau evaziune fiscală în Europa.

Conform lui Pavel (PSD), educația cu privire la taxe, dar și educația financiară în general, trebuie să înceapă de la o vârstă fragedă și trebuie oferită tinerilor în modul cel mai practic posibil. Acest lucru va ajuta copiii și tinerii de azi să devină cetățeni activi și corecți care se pot îngriji de propriile finanțe și care știu să își facă datoria față de societate.

Lansarea acestui proiect nu putea veni într-o perioadă mai potrivită. Ne aflăm într-un context în care, mai ales în urma unor scandaluri globale precum Panama Papers sau Paradise Papers, Uniunea Europeană își întețește, alături de Statele membre – printre care și România, lupta împotriva indivizilor sau a companiilor care fug de plata taxelor și a impozitelor.

Victimele acestor fraude sunt cetățenii europeni, pentru că acei bani, sume imense conform europarlamentarului român dar și Comisarului Moscovici care a menționat suma de 1 trilion de euro, ar trebui să se regăsească în bugetele statelor și să contribuie la finanțarea unor politici sociale, ori de susținere a antreprenorilor onești, a educației, în programe de sănătate, de protecție e mediului și în multe altele. Comisarul european Pierre Moscovici este unul dintre cei mai virulenți critici ai fugii de la plata taxelor – fenomen practicat la scară globală. 

Emilian Pavel recomandă tuturor vizitarea portalului Taxedu la adresa https://europa.eu/taxedu/. Acesta oferă în primul rând o serie de materiale interactive de e-learning, care se adresează atât copiilor, elevilor, tinerilor, cât și părinților sau profesorilor lor, cei care vor dori să accepte provocarea de a preda acest subiect, în această formă.

Fiind unul dintre deputații europeni foarte apropiați domeniului IT, Pavel apreciază de asemenea jocul Taxlandia – în care jucătorii trebuie să gestioneze finanțele publice ale unei țări, să ia decizii legate de colectarea taxelor, dar și de cheltuielile țării respective. Proiectul a fost realizat de către o firmă IT din România, care a câștigat licitația organizată de Comisia Europeană în acest sens.

 

.

Click to comment

Trending

Exit mobile version