U.E.

UE convine asupra unui instrument comun de achiziții publice care să stimuleze competitivitatea și eficiența bazei tehnologice și industriale a apărării europene

Published

on

© European Union, 2018

Consiliul a ajuns astăzi la un acord provizoriu cu Parlamentul European cu privire la Actul privind consolidarea industriei europene de apărare prin intermediul unui sistem comun de achiziții publice (EDIRPA). Regulamentul va stimula statele membre ale UE să achiziționeze în comun arme, asigurând astfel interoperabilitatea, economiile de scară și – în cele din urmă – o industrie europeană de apărare puternică.

„Acordul de astăzi este într-adevăr important. Prin achiziționarea în comun de material de apărare, competitivitatea și eficiența bazei tehnologice și industriale europene de apărare vor fi stimulate, iar statele membre ale UE vor putea să își refacă mai eficient stocurile epuizate de donațiile către Ucraina”, a declarat Pål Jonson, ministrul apărării din Suedia.

Consiliul și PE au convenit asupra unui instrument ambițios. Statele membre care sunt de acord să își pună la comun cererea și să achiziționeze în comun produse de apărare în consorții de cel puțin trei țări vor fi rambursate parțial de la bugetul UE.

Acest lucru va fi în beneficiul statelor membre și al bazei tehnologice și industriale respective a UE în domeniul apărării, acordând o atenție specială implicării întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri), a întreprinderilor nou-înființate și a întreprinderilor cu capitalizare medie în lanțul valoric.

Acordul la care s-a ajuns astăzi stabilește o serie de condiții clare pentru ca antreprenorii, subcontractorii și produsele de apărare să fie eligibile, precum și condițiile pe care trebuie să le îndeplinească proiectele pentru a fi eligibile pentru finanțare:

  1. ca principiu, contractanții implicați în achizițiile publice comune ar trebui să fie stabiliți în UE sau într-o țară asociată (Islanda, Liechtenstein sau Norvegia) și să aibă structurile lor de conducere executivă în UE. De asemenea, aceștia nu ar trebui să fie controlați de o țară terță neasociată sau să se fi acordat o derogare prin garanții din partea statelor membre. În niciun caz nu pot fi utilizate fonduri EDIRPA pentru a achiziționa componente din țări care nu respectă relațiile de bună vecinătate.
  2. în mod implicit, contractanții trebuie să utilizeze instalații și resurse care sunt situate în UE sau într-o țară terță asociată. Utilizarea instalațiilor din afara UE este permisă numai în cazul în care un producător din UE nu dispune de nicio infrastructură relevantă pe teritoriul UE.
    statele membre pot achiziționa numai produse care nu sunt supuse unor restricții din partea unei țări terțe neasociate care să le limiteze capacitatea de a le utiliza. Această regulă nu se aplică
  3. în cazul produselor de apărare urgente și critice, cu condiția ca acestea să fi fost utilizate înainte de 24 februarie 2022 în majoritatea consorțiului, iar membrii consorțiului să se angajeze să studieze fezabilitatea înlocuirii acestor componente restricționate cu componente fără restricții de origine UE

Un plafon absolut de 15 % va permite o distribuție egală a fondurilor disponibile între statele membre și între prioritățile de finanțare.

Acordul provizoriu trebuie acum să fie aprobat de Consiliu și de Parlament. Acesta va fi apoi adoptat în mod oficial de ambele instituții, în urma revizuirii juridico-lingvistice.

În ceea ce privește Consiliul, Președinția intenționează să supună textul reprezentanților statelor membre ale UE (Coreper) spre aprobare cât mai curând posibil.

Click to comment

Trending

Exit mobile version