RUSIA

UE și SUA denunță decizia Rusiei de a scoate în afara legii ONG-ul ”Memorial”: Un ”afront la adresa drepturilor omului”

Published

on

© European Union, 2021/ Source: EC - Audiovisual Service

Uniunea Europeană și Statele Unite au condamnat marți dizolvarea ONG-ului ”Memorial” în Rusia, una dintre cele mai vechi și mai respectate organizații pentru drepturile omului din țară, care a expus represiunea politică, abuzurile și atrocitățile din epoca stalinistă și a devenit un simbol al democratizării țării după prăbușirea Uniunii Sovietice.

”UE condamnă cu fermitate decizia Curții Supreme din Rusia de a scoate în afara legii Memorial International, care are un rol important în protejarea memoriei represiunii politice și a încălcării drepturilor omului. O privire critică asupra trecutului este esențială pentru evoluția și dezvoltarea sănătoasă a societăților”, a transmis Înaltul Reprezentat al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, într-un mesaj publicat pe Twitter. 

La rândul său, secretarul de stat american a calificat gestul Curții Supreme din Rusia drept un ”afront adus misiunilor nobile și cauzei apărării drepturilor omului”.

”Timp de trei decenii, cercetătorii de la Memorial International au lucrat neobosit pentru a dezvălui numele și poveștile milioanelor de victime ale represiunii sovietice, promovând justiția istorică. Închiderea Memorialului International vine după un an de restrângere a spațiului pentru societatea civilă independentă, mass-media și activiștii pro-democrație din Rusia. Suntem solidari cu cei care au fost vizați de represiune pentru că și-au exercitat drepturile la liberă exprimare, de asociere și de întrunire pașnică. În acest sezon de sărbători, gândurile noastre se îndreaptă în special către cei care rămân în spatele gratiilor în Rusia din motive politice. De asemenea, continuăm să urmărim cu îngrijorare eforturile paralele ale Rusiei de a închide organizația soră a Memorial International, Memorial Human Rights Center. Persecutarea International Memorial și a Memorial Human Rights Center este un afront adus misiunilor lor nobile și cauzei drepturilor omului de pretutindeni. Poporul rus – și memoria milioanelor de oameni care au suferit de pe urma represiunii din epoca sovietică – merită mai mult”, a subliniat Antony Blinken într-un comunicat al Departamentului de Stat al SUA.

Potrivit Agerpres, Curtea Supremă din Rusia a dispus marţi dizolvarea organizaţiei neguvernamentale Memorial International şi a filialelor sale regionale pentru nerespectarea obligaţiilor care decurg din statutul său de ”agent al străinătăţii”.

Această etichetă, care aminteşte de cea de ”duşman al poporului” din timpul perioadei staliniste a URSS, desemnează organizaţiile considerate că acţionează împotriva intereselor ruseşti primind fonduri din străinătate.

Click to comment

Trending

Exit mobile version