GENERAL

VIDEO Klaus Iohannis, despre relevanța Parteneriatului Strategic cu SUA: Pentru România înseamnă securitate, democrație și garanția că nu ne vom întoarce la o anumită sferă estică de influență

Published

on

România este în prezent unul dintre cei mai de încredere aliați NATO din Europa și este capabilă să acționeze ca un ,,hub’’ pentru promovarea agendei transatlantice comune în regiunea sa, a transmis președintele Klaus Iohannis la Washington, în cadrul dezbaterii cu tema ,,După 20 de ani: relevanţa Parteneriatului Strategic dintre România şi SUA în actualul context internaţional şi de securitate”, organizată de Heritage Foundation, unul dintre cele mai influente think-tank-uri din SUA şi la nivel global. 

Președintele a declarat în timpul dezbaterii dedicate aniversării a două decenii de la încheierea parteneriatului strategic bilateral că există o necesitate în privința păstrăii unității în interiorul Uniunii Europene, dar și în relațiile UE-SUA.

În cadrul intervenţiei sale, Klaus Iohannis a trecut în evidenţă evoluţia statului român pe parcursul celor 20 de ani de la stabilirea Parteneriatului Strategic cu SUA, în 1997, perioadă ce a coincis, în mare parte, cu tranziţie României către un stat pe deplin democratic, membru al UE şi NATO, precizează Administrația Prezidențială într-un comunicat.

”Am obţinut, pe parcursul acestor 20 de ani, rezultate tangibile și progrese concrete prin care am dat substanță Parteneriatului nostru Strategic. România este acum unul dintre cei mai de încredere aliați NATO din Europa, un partener activ și angajat în eforturile de a asigura stabilitate, securitate și prosperitate în regiune și dincolo de aceasta’’, a afirmat președintele României.

În deschidere, moderatorului sesiunii, Edwin Feulner, președintele Heritage Foundation, a evocat valorile comune pe care fundația le împărtășește cu șeful statului român: “protecția drepturilor individuale, importanța libertății economice, statul de drept, valoarea meritocrației și importanța libertății de exprimare.” El a lăudat și hotărârea președintelui României pentru o relație bilaterală puternică, menționând în acest sens și contribuția ambasadorului George Maior în expunerea aceste valori comune. Edwin Feulner a mai amintit că “relațiile economice și de securitate româno-americane se află la un nivel fără precedent în istoria lor”.

FOTO: Administrația Prezidențială

Preşedintele Klaus Iohannis a vorbit despre dimensiunea de securitate şi apărare a Parteneriatului Strategic, care a atins un nivel de excelenţă şi care are perspective puternice de dezvoltare, şi despre angajamentele comune pentru securitatea transatlantică şi în cadrul NATO.

”Prezența trupelor americane în România, complementară prezenței înaintate a NATO pe flancul estic, este, pentru noi, cel mai puternic semnal de susținere și solidaritate din partea SUA. De aceea, salutăm decizia administrației Trump de a crește în mod substanţial finanțarea pentru Inițiativa Europeană de Reasigurare. Ea reprezintă o investiție foarte avantajoasă în apărarea noastră colectivă’’, a mai arătat șeful statului

Menţionând provocările curente din mediul de securitate internaţional şi regional, Iohannis a indicat necesitatea unei abordări strategice şi coerente, dublate de imperativul păstrării unităţii, atât în interiorul UE, cât şi în relaţiile UE-SUA.

Zona Mării Negre are un rol esențial important pentru securitatea transatlantică. Flancul estic al NATO trebuie tratat, în această logică, într-o manieră unitară, coerentă și întărită în mod adecvat, de la nord la sud, pe toate componentele principale – terestru, maritim și aerian’’, a adăugat șeful statului.

Citiți și Klaus Iohannis, mesaj pentru Europa de la Washington: România va fi unul dintre cei mai puternici piloni transatlantici în Uniunea Europeană

Citiți și Klaus Iohannis la CIA: România este un partener valoros pentru Statele Unite datorită expertizei din regiunea Mării Negre, Balcanii de Vest și vecinătatea estică

Citiți și Preşedintele Klaus Iohannis a primit, la Washington, distincţia „Light Unto the Nations“: Accept acest prestigios premiu în numele României și poporului român

În discursul său, președintele a evidenţiat, totodată, şi importanţa deosebită a dimensiunii economice a relaţiilor bilaterale, cât şi cea a relaţiilor interumane, atrăgând atenţia că includerea României în Programul Visa Waiver, aşteptată de toţi românii, ar reprezenta un catalizator pentru stimularea acestor paliere.

FOTO: Administrația Prezidențială

În cadrul dezbaterii au mai fost abordate și teme care au vizat semnificația contribuției României, prin facilitatea de la Deveselu, la sistemul NATO antirachetă, problematica partajării responsabilităților în cadrul Alianței, relația de parteneriat strategic România-Turcia, situația din estul Ucrainei şi necesitatea respectării Acordurilor de la Minsk.

În concluzia intervenției sale, Klaus Iohannis a arătat că România este capabilă să acționeze ca un ,,hub’’ pentru promovarea agendei transatlantice comune în regiunea sa – la o răscruce strategică, la Marea Neagră, înţelegând foarte bine să acționeze ca furnizor de securitate în Europa și dincolo de aceasta.

”În același timp, regiunea se bazează pe angajamentul continuat al SUA pentru securitatea sa. Pentru noi, sprijinul SUA înseamnă securitate, prosperitate, libertate, democrație și, nu în ultimul rând, garanția că România nu se va mai întoarce la o anumită sferă estică de influență”, a conchis preşedintele.

Citiți și Klaus Iohannis merge la Washington să discute cu Donald Trump parteneriatul strategic România-SUA

Citiți și Președintele României, primul lider UE și NATO din Europa de Centrală și de Est ce va fi primit la Washington de Donald Trump

Președintele Klaus Iohannis efectuează, în perioada 4-9 iunie, o vizită în Statele Unite ale Americii, elementul central fiind întrevederea oficială cu liderul de la Casa Albă, Donald Trump.

Șeful statului a participat, miercuri, în Washington la dezbaterea “20 Years After — The Relevance of the Romanian — U.S. Strategic Partnership in the Current International and Security Context”, dedicată aniversării a 20 de ani de la încheierea parteneriatului strategic dintre cele două țări, găzduită de Heritage Foundation, un think-tank conservator înființat în 1973 și care a jucat un rol cheie în formarea echipei de tranziție administrativă a președintelui Donald Trump.

La dezbatere au mai fost prezenți ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, George Maior, ambasadorul Statelor Unite ale Americii la București, Hans G. Klemm, consilierii prezidențiali Dan-Andrei Muraru și Bogdan Aurescu, precum și președintele Federației Comunităților Evreiești din România, Aurel Vainer.

.

Click to comment

Trending

Exit mobile version