INTERNAȚIONAL

Vladimir Putin și Viktor Orban continuă seria întâlnirilor bilaterale. Președintele rus efectuează miercuri o vizită în Ungaria, destinată relansării cooperării economice

Published

on

Președintele Rusiei Vladimir Putin efectuează miercuri o vizită în Ungaria pentru a relansa schimburile economice, în cadrul relațiilor diplomatice între Budapesta și Moscova, care au cunoscut un parcurs lin odată cu revenirea la conducere a premierului ungar Viktor Orban, în 2010, în pofida criticilor occidentale, anunță AFP, citat de Agerpres.

Gazoductul TurkStream, care va facilita alimentarea Europei Centrale cu gaz rusesc, ocolind Ucraina și chestiunile legate de energie nucleară vor domina discuțiile dintre cei doi lideri, al căror punct comun rezidă în disprețul față de valorile liberale occidentale, anunță Reuters.

Orban, în vârstă de 55 de ani, susținător al ”democrației iliberale”, este un admirator declarat al liderului rus. Șeful Executivului de la Budapesta s-a întâlnit în ultimii nouă ani cu Vladimir Putin de aproximativ 10 ori, gest care i-a atras nemulțumirea opoziției, care îl acuză că este autocrat.

”Cei doi lideri s-au întâlnit în fiecare an, iar în 2017, Orban și Putin au avut două întrevederi bilaterale, ceea ce este destul de mult”, a precizat Dorka Takacsi, de la Political Capital, pentru Euronews.

Avantaje reciproce

Specialistul rus din cadrul Consiliului German pentru Relații Externe, Andras Racz, (DGAP) consideră că această vizită se va întoarce în mare măsură ” în favoarea șefului statului rus”.

Takacsi consideră că prin intermediul acestei vizite, Putin poate arăta publicului rus că Rusia este percepută diferit în Uniunea Europeană, în funcție de statul membru, și poate transmite, că în pofida crizei din 2014, declașate odată cu anexarea ilegală a peninsulei ucrainene Crimeea, încă este primit călduror de unele țări europene.

În viziunea lui Racz, pentru Viktor Orban, această vizită ar dovedi electoratului că este un lider important, din moment ce însuși Vladimir Putin este cel care se întâlnește fecvent cu premierul ungar.

Să nu uităm că Viktor Orban este unul dintre cei mai puternici avocați ai ideii de ridicare a sancțiunilor impuse de Bruxelles împotriva Moscovei.

Prin aceaste întrevederi, Orban dorește să demonstreze rolul de liant între UE și est, în special Rusia, pe care îl are Ungaria.

Cu toate acestea, unii specialiști consideră că există un caracter asimetric al relației între cei doi, dominând interesele rusești.

Proiectele energetice, puncte centrale ale discuțiilor dintre cei doi lideri

Moscova și Budapesta au semnat, fără licitație, în luna ianuarie 2014 un acord de 10 miliarde de euro pentru a extinde singura centrală nucleară a Ungariei, care furnizează 40% din energia electrică folosită de populaţie. Analiştii apreciază că acordul sporeşte dependenţa energetică a Budapestei de Moscova. Rusia furnizează deja 80% din petrol şi 70% din gazul consumat de populaţia Ungariei.

Potrivit mass-media de peste graniță, unul dintre subiectele abordate de cei doi lideri se va axa pe contractul privind furnizarea de gaz natural, care expiră în 2021.

Ministrul ungar de Externe Peter Szijjarto a declarat pentru Reuters că cei porțiunea gazoductului TurkSream care tranzitează teritorul bulgăresc ar trebuie construită cât mai rapid pentru a deschide astfel rute suplimentare de livrare a gazului rusesc către Ungaria.

Prima linie a conductei TurkStream, cu o capacitate de 15.75 miliarde metri cubi pe an, va aproviziona piaţa locală din Turcia.

Cu o lungime de peste 930 km, prima linie a gazoductului TurkStream, prevăzută să traverseze Marea Neagră și să lege Rusia de Turcia pornind de la compresorul Russkaya din Anapa și urmând a ajunge în satul Kıyıköy, într-un district din nord-vestul Turciei, face parte din eforturile Rusiei de a ocoli Ucraina în livrările sale de gaze naturale spre Europa.

Cea de-a doua linie, cu o capacitate similară, va fi integrată proiectului TurkStream și tranzita Bulgaria și va continua spre Vest, via Serbia, către Europa Centrală.

Click to comment

Trending

Exit mobile version