NATO

Avioane americane F-15 au aterizat la Baza Aeriană Câmpia Turzii. Forțele aeriene ale SUA vor proteja și apăra spațiul aerian al României și al NATO la Marea Neagră

Published

on

© United States Air Forces in Europe

Mai multe avioane americane F-15 au aterizat miercuri la Baza Aeriană Câmpia Turzii din România pentru a opera alături de gazdele lor și de detașamentul italian de Eurofighter de la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu în perioada 18-22 decembrie, informează un comunicat al Forțelor Aeriene americane din Europa (USAFE).

Forțele aeriene italiene, românești și americane vor zbura împreună în această perioadă pentru a proteja și apăra spațiul aerian aliat. Această desfășurare planificată se concentrează pe asigurarea prezenței aeriene aliate în regiunea Mării Negre, pe consolidarea relațiilor multinaționale și pe îmbunătățirea interoperabilității între aliați.

 

“Avioanele americane F-15 suplimentare sunt un bun binevenit și vor avea un impact pozitiv asupra descurajării aeriene aliate în regiune”, a declarat generalul de brigadă Joel Carey, adjunctul șefului Statului Major al Comandamentului aerian aliat pentru operațiuni.

“Capacitatea de a desfășura rapid mijloace aeriene aliate în sprijinul NATO este vitală pentru pregătirea noastră și demonstrează agilitatea forței”, a adăugat acesta.

© United States Air Forces in Europe

Citiți și Forțele Aeriene Italiene revin la Marea Neagră: Patru avioane de luptă și 140 de militari vor apăra spațiul aerian al României și al NATO pe flancul estic

Avioanele Typhoon Eurofighter al Forțelor Aeriene Italiene asigură în prezent misiunile de poliție aeriană consolidată și vor opera din România în următoarele trei luni. Din 2014, Alianța NATO a implementat Măsuri de asigurare cu scopul de a asigura aliații de-a lungul flancului estic. Un instrument din acest set de măsuri este conceptul de Poliție Aeriană îmbunătățită, care demonstrează solidaritatea NATO, hotărârea colectivă și capacitatea sa de a adapta și de a-și scala misiunile defensive și postura de descurajare ca răspuns la o situație de securitate în evoluție.

Italia și SUA au fost un susținător puternic al misiunii de poliție aeriană consolidată a NATO, demonstrând coeziunea și capacitatea Alianței, mai arată sursa citată, precizând că desfășurarea forțelor lor aeriene în România este un exemplu de interoperabilitate puternică și de legătură transatlantică a Alianței.

Dislocarea avioanelor americane la Baza de la Câmpia Turzii nu este întâmplătoare. Americanii au început lunile trecute lucrările de modernizare ale Bazei Aeriana Câmpia Turzii în care SUA vor investi 152 de milioane de dolari în 15 lucrări de modernizare a infrastructurii bazei. Dintre acestea, 130,5 de milioane de dolari au fost alocate pentru anul în curs și reprezintă cea mai mare investiție militară americană în Europa pentru anul 2021 prin intermediul Inițiativei pentru Descurajare Europeană.

Prezența militară americană la Câmpia Turzii întărește poziționarea SUA în România, fiind a treia bază din România în care forțele americane operează, după Baza Aeriană de la Mihail Kogălniceanu și dupa Baza de la Deveselu unde este găzduită facilitatea antirachetă a NATO.

Baza de la Câmpia Turzii a găzduit la începutul acestui an, dar și în ani anteriori, aparate MQ-9 Reaper, un tip de aeronavă fără pilot capabilă să efectueze misiuni de zbor comandate de la distanță sau autonome.

Potrivit unui raport realizat de grupul american de reflecție Quincy Institute for Responsible Statecraft, SUA au investit 363 de milioane de dolari în bazele militare din România în ultimii 20 de ani, România fiind al doilea cel mai mare beneficiar regional după Polonia.

Click to comment

Trending

Exit mobile version